:

Szerző: Habók Lilla

2019. január 15. 11:00

460 ezer dollárral támogatták 2018-ban a Tort a felhasználói

Egyre több összeget sikerül a Tor Projectnek közösségi finanszírozásból begyűjteni a 2015-ös kezdeti időszak óta. Az adatbiztonságot szem előtt tartó hálózat fejlesztői szeretnék, ha az amerikai kormánytámogatás helyett minél szélesebb körből érkeznének az adományok.

A korábbi évekhez viszonyítva rekord összegű támogatást sikerült begyűjtenie saját felhasználóitól az internet biztonságos elérését támogató, nyílt forrású Tor Projectnek - írja a Tor blogbejegyzése. A kezdeményezés egyik legfőbb célkitűzése a bevételi források színesítése volt, amellyel függetlenedni tud az Egyesült Államok kormányának támogatásától. Ennek értelmében nagy sikernek számít, hogy a projekt 2018-ban 460 ezer dollárt kalapozott össze egyéni adományozóktól, miközben egy évvel ezelőtt még csak 400 ezer dollárra rúgott ez az összeg.

Hello, itt az idei SYSADMINDAY!

Szabadtéri helyszínen idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt. Melós hónapok után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal.

Hello, itt az idei SYSADMINDAY! Szabadtéri helyszínen idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt. Melós hónapok után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal.

A felajánlások elég nagy részét az internetes megfigyelés megakadályozására hivatott projekt az év végi adománygyűjtő kampányának köszönheti, amelynek keretében a Mozilla minden felajánlott összeget megduplázott. Egy további névtelen adományozó pedig szintén felajánlotta, hogy minden első alkalommal adakozó összegét megduplázza (20 ezer dolláros keretösszegig) - így például egy 25 dolláros adomány 75 dollárral ért fel. Végül a 20 napos kampány 97 ezer dollárt jelentett a Tornak, több mint 2 ezer felhasználó felajánlása alapján. Összességében 2018-ban a Tor támogatásai 115 országból érkeztek, ami valóban az Amerikai-központú támogatási rendszertől való függetlenedés irányába mutat.

Bár a kezdeményezés számára továbbra sem az egyéni adományok jelentik a legfőbb bevételi forrást, hiszen a legutóbb közölt pénzügyi eredmények alapján 2017-ben például 4,13 millió dollár volt a Tor Project teljes bevétele. Ezen belül viszont már jól látható, hogy míg az amerikai kormány 2015-ben a pénzügyi támogatás 80-90 százalékát adta, addig 2017-ben már kevesebb mint a teljes támogatás felét - adakozott például a National Science Foundation szövetségi szervezet (548 ezer dollár), a SRI International kutatóközpont (636 ezer dollár) vagy az internet szabadságát támogató Open Technology Fund (798 ezer dollár). Az amerikai kormányon kívül további nagyobb adományok pedig a svéd kormánytól (595 ezer dollár), a Mozillától (520 ezer dollár) és a DuckDuckGo internetes keresőtől (25 ezer dollár) érkeztek - utóbbi a Tor böngésző alapértelmezett keresője.

tor_adomanyok_2017

Tor bevételek teljes összege 2007-2017 (ábra: TechCrunch)

A függetlenedés és az egyéni adományok többek azért fontosak, hogy ezáltal az erőforrásokat a projekt fejlesztői könnyedén a szerintük fontos eseményekre összpontosítsák, és szükség esetén bármikor átrendezhessék a prioritásokat - írta Isabela Bagueros, ügyvezető igazgató egy bejegyzésben. A felajánlásoknak köszönhető többek közt a Tor hálózatának fejlesztésén kívül az androidos Tor böngésző elindítása egyelőre Alpha változatban és a TorBrowser 8.0 változatának elindítása is. A fő szolgáltatásokon kívül még a Tor Project sok más szolgáltatás fejlesztésében is részt vesz, amelyhez szintén szükségesek az adományok.

A K8s annyira meghatározó technológia, hogy kis túlzással szinte az összes IT-szakemberre nézve karrier-releváns.

a címlapról

jogsértés

39

Bajban lehet az X az EU-ban

2024. július 12. 13:21

A Bizottság előzetes döntéshozatali eljárása szerint a közösségi platform működése több ponton is törvénysértő.