:

Szerző: Asztalos Olivér

2018. november 19. 14:05

Új fejlesztéssel dolgozná le memóriás lemaradását a Hynix

A gyártó vadiúj DDR4-es lapkája kisebb, kevesebbet fogyaszt, miközben elődjénél még gyorsabb is lehet.

Bejelentette a 10 nanométeres osztályba sorolt második generációs DRAM lapkák tömegtermelését az SK Hynix. A dél-koreai vállalat közleménye szerint friss gyártástechnológiájával sikerült 20 százalékkal csökkenteni 8 gigabites kapacitású DDR4 lapkájának területet, amely nem utolsó sorban a korábbiaknál magasabb órajelre és/vagy kisebb disszipációra lehet képes. Frekvencia szempontjából 3200 MHz a lapka névleges értéke, a termékre építő egyes vásárlópartnerek azonban vélhetően most is előhozakodnak ennél lényegesen magasabb tempóra kihegyezett (akár DDR4-4000+) modulokkal. Amennyiben a chipek 3200 MHz-en működnek, úgy a fogyasztás 15 százalékkal lehet alacsonyabb az előző generációs fejlesztéshez képest.

A fejlesztés nem csak csíkszélességben újít, az SK Hynix két új technológiát is bemutatott. A quad-phase clocking (négyfázisú órajelezés) a gyártó szerint növeli, illetve stabilizálja a jelerősséget, amely egyenes utat jelent a magasabb frekvencia eléréséhez. Ehhez társul a Sense Amplifier Control technológia, ami az adathibák javítására hivatott. Utóbbi egyre égetőbb problémát jelent a csíkszélesség csökkenésével, ezért a gyártók lázasan dolgoznak a fejlettebb hibajavító eljárásokon, amelyek implementálásával még feljebb lehetett tekerni a cellák sűrűségét anélkül, hogy a rendszer instabillá válna.

sk_hynix_ddr4

Hello, itt az idei SYSADMINDAY!

Szabadtéri helyszínen idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt. Melós hónapok után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal.

Hello, itt az idei SYSADMINDAY! Szabadtéri helyszínen idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt. Melós hónapok után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal.

Az SK Hynix az iparágban bevett gyakorlatnak megfelelően nem részletezi, hogy pontosan hány nanométeren készülnek az új lapkák, a korábbiaknak megfelelően csak "tízen" (1Y nm) osztályról beszél, ami jelen esetben valószínűleg egy 15 nanométer alatti értéket takar. Ettől függetlenül borítékolható, hogy a gyártás felfuttatását követően olcsóbban állít majd elő egységnyi kapacitást a dél-korai gyártó, ami feltétele annak, hogy folytatódjon a nagyjából 2 éve az egekbe szökött árak mérséklődése.

A folyamat október környékén megkezdődött, nagyjából másfél hónap alatt 10-15 százalékot csökkent a DDR4-es modulok ára. A szemmel látható mérséklődés ellenére továbbra sem biztos, hogy a DRAM-ok ára visszaáll a 2016 utolsó negyedéve előtti szintre. A Bloomberg egy szeptemberi híré arra világított rá, hogy piacvezető gyártó jövő év elején visszafoghatja a termelést, így kontrollálva az árfolyam alakulását. Amennyiben a többi gyártó is így tesz, akkor megrekedhet az árcsökkenés, szélsőséges esetben pedig akár meg is fordulhat a folyamat.

A K8s annyira meghatározó technológia, hogy kis túlzással szinte az összes IT-szakemberre nézve karrier-releváns.

a címlapról