:

Szerző: Hlács Ferenc

2018. október 31. 09:30

Vállalati kiadást kap a DJI Mavic 2 drón

A Mavic 2 Enterprise-szal a gyártó nagyvállalati és kormányzati ügyfeleket céloz.

A nagyvállalatokat és kormányzati szerveket veszi célba legújabb drónjával a DJI: a Mavic 2 Enterprise, az augusztusban bemutatkozott Mavic 2 sorozat vállalati felhasználáshoz igazított kiadása moduláris felépítéssel nyit az olyan területek felé, mint az infrastruktúra-vizsgálat, katasztrófaelhárítás vagy akár a bűnüldözés.

Az új drónon a Mavic 2 Zoomból megismert 12 megapixeles, háromtengelyes stabilizátorral felszerelt kamera található, 2x optikai zoommal - érdekesebb azonban, hogy a drónra egy sor kiegészítő rögzíthető különböző feladatokhoz. Ilyen a négyrotoros gép tetejére csatolható, 2400 lumen fényerejű dupla fényszóró, amelyet a gyártó egyebek mellett éjszakai mentési feladatokra szán, vagy épp a 100 decibel hangerejű hangszóró, amelyen keresztül a pilóta előre felvett hangutasításokat is lejátszhat, ami ugyancsak a vészhelyzeti műveleteknél jöhet jól. A repertoárba emellett egy M2E Beacon névre keresztelt fénybója is bekerült, amely sorozatos felvillanásokkal jelzi a drón pozícióját gyenge látási viszonyok között, elkerülendő az ütközést más légi járművekkel.

m2e02

A készített felvételek tárolásához a gép 24 gigabájt beépített tárhelyet kapott, amely jelszóval is védhető. Utóbbi a drón használatára is kiterjed, azaz beállítható, hogy nem csak az adatátvitelhez, de az indításhoz is jelszót kérjen az eszköz. A felvételeket egyébként a rendszer automatikusan GPS koordinátákkal és időbélyeggel is ellátja. A biztonsági funkciók sorát a cég emellett a Local Data Mode-dal is bővíti, ez utóbbit aktiválva a drónhoz kapcsolódó mobileszközről nem küldhető, és nem is fogadható adat online kapcsolaton keresztül, ami plusz védelmi vonalat jelenthet például kritikus kormányzati feladatoknál.

Hello, itt az idei SYSADMINDAY!

Szabadtéri helyszínen idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt. Melós hónapok után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal.

Hello, itt az idei SYSADMINDAY! Szabadtéri helyszínen idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt. Melós hónapok után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal.

A csomagba a DJI AirSense technológiája is bekerült, a Mavic 2 Enterprise egy integrált vevőn keresztül folyamatosan figyel a környező repülőgépektől, helikopterekről érkező ADS-B (Automatic Dependent Surveillance - Broadcast) jelekre, és figyelmeztetéseket küld a közelben elhaladó járművekről, így a forgalmas légterekben való navigációt is megkönnyítve, illetve biztonságosabbá téve. A gép távvezérléséhez a cég Ocusync 2.0 megoldását használja, amely a 2,4 és 5,8 gigahertzen történő kommunikációt is támogatja, továbbá képes párhuzamosan külön-külön frekvenciákat allokálni az uplink és downlink adatfolyamoknak.

m2e01

Teljesítmény tekintetében a drón a sorozattól már megismert óránkénti 72 kilométeres csúcssebességet hozza, továbbá a gyártó itt is 31 perces maximális repülési időt ígér - noha erről egy új, kifejezetten az Enterprise kiadáshoz fejlesztett akku gondoskodik, amely mostoha körülmények között is használható marad, a cég szerint akár -10 Celsius hőmérsékleten is. A drón hatótávolsága, akárcsak a konzumer kiadások esetében, közel 8 kilométer, illetve természetesen itt is megtalálható az automatikus akadálykikerüléshez használt nyolc hagyományos és két infravörös szenzor, illetve a hozzá tartozó APAS (Advanced Pilot Assitance System) rendszer.

A drón már megrendelhető, nettó 2000 dolláros áron, ebben a Mavic 2 Enterpreise mellett a hozzá tartozó kontroller, egy akku, a fentebb sorolt kiegészítők, illetve egy védőtok is benne van. A DJI drónjait már jó ideje nem csak a hobbisták vásárolják, a hangsúlyosabb vállalati fókusz azonban továbbra is nagyon fontos a cég számára, főleg miután tavaly az Egyesült Államok hadereje meg nem nevezett biztonsági kockázatok miatt felfüggesztette a gyártótól származó drónok használatát, illetve a cég alkalmazásait is törölte minden eszközéről.

A K8s annyira meghatározó technológia, hogy kis túlzással szinte az összes IT-szakemberre nézve karrier-releváns.

a címlapról

jogsértés

39

Bajban lehet az X az EU-ban

2024. július 12. 13:21

A Bizottság előzetes döntéshozatali eljárása szerint a közösségi platform működése több ponton is törvénysértő.