:

Szerző: Asztalos Olivér

2018. október 17. 17:56

Új termékvonallal venné be a nagyvállalati piacot az ARM

Neoverse néven érkeznek a kifejezetten az enterprise szegmenst célzó processzoros fejlesztések.

Rövid, ám annál fontosabb bejelentéssel nyitotta meg éves TechCon rendezvényét az ARM. A brit chiptervező immár hivatalosan is beszáll az egyre nagyobb potenciállal kecsegtető nagyvállalati piacra, ahol dedikált fejlesztésekkel próbál utat törni saját utasítás- és mikroarchitektúráinak. A Neoverse márka alatt érkező különféle fejlesztések a következő hónapokban és években érkezhetnek meg, a nagyra törő tervek szerint pedig rohamtempóban fejlődnek majd tovább, az ígéret szerint generációnként nagyjából 30 százalékkal.

arm_1

A nagyvállalati alatt kvázi az összes fontosabb eszközt célba veszi az ARM, legyen szó top-of-rack switchekről, mobilos adótornyok infrastruktúrájáról, átjárókról, routerektől, vagy épp az évek óta bevehetetlennek bizonyuló szerverekről. Utóbbiba eddig jóformán minden cég bicskája beletört. Bár a Qualcomm tagadja, de iparági pletykák szerint az ARM-os processzorok koronázatlan királyaként számon tartott cég is leállította ilyen irányú, Centriq név alatt futó termékcsaládjának fejlesztését. Ennek tükrében különösen érdekes, hogy az utasításarchitektúra tulajdonsának beszállásával sikerül-e piacot rabolni az x86-tól.

A várhatóan több menetes kemény harcnak ígérkező küldetéshez első körben öt platformot vázolt fel röviden az ARM. A Cosmos kódnevű már meglévő, A72-es és A75-ös magokra épül, feladata vélhetően csak a névjegy letétele, ergo túl nagy sikert ettől maga az ARM sem várhat. A jövőre érkező Ares lehet az Intel és az AMD első valamirevaló kihívója. A tervezőcég nem árult el részleteket, ám ez jó eséllyel a már megismert Cortex-A76 leszármazottja lehet majd. Ennek mentén a Zeus a Deimost, a Poseidon pedig a Herculest módosított, a szerverpiac igényeihez igazított variánsát takarhatja. Az ambiciózus tervek szerint ezek mindegyike 30 százalékos teljesítménybeli ugrást hoz majd.

arm_2

Hello, itt az idei SYSADMINDAY!

Szabadtéri helyszínen idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt. Melós hónapok után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal.

Hello, itt az idei SYSADMINDAY! Szabadtéri helyszínen idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt. Melós hónapok után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal.

Az egyes platformokon belül rugalmas és nagyon széles skálázhatóságot ígér az ARM, amely szerint majd akár 96 darabig is fel lehet tornászni egyetlen CPU magszámát. Emellett a tervezőcég kiemelte, hogy az eddigiekhez hasonlóan készíthet egyedi igényekre szabott IP-ket, legyen buszról, interkonnektről, vagy akár egy processzormagon belüli részegységről. Utóbbi akár egy SMT-szerű megoldás is lehet, az ARM egyik diáján ugyanis feltűnt a "threading architecture" kifejezés, amely a magnkénti többszálas végrehajtásra utalhat. A vállalat konkrétabb fejlesztésekről egyelőre nem beszélt, ám nem kizárt, hogy a TechCon következő napjai során további részletek derülnek ki a Neoverse-ről.

A K8s annyira meghatározó technológia, hogy kis túlzással szinte az összes IT-szakemberre nézve karrier-releváns.

a címlapról

jogsértés

39

Bajban lehet az X az EU-ban

2024. július 12. 13:21

A Bizottság előzetes döntéshozatali eljárása szerint a közösségi platform működése több ponton is törvénysértő.