:

Szerző: Gálffy Csaba

2018. október 12. 16:39

Az üzleti vásárlók tovább hajtják a PC-piacot

A Windows 10-es átállás rántotta meg az értékesítéseket. Végre a Microsoft is felkerült a gyártói listára.

Mindkét nagy piackutató közzétette PC-piaci számait, és ugyan sok ponton eltérnek a számok, nagyjából azonos irányba mutatnak az adatok: az üzleti vásárlók gőzerővel frissítik a régi Windows 7-es gépparkot Windows 10-re, az operációs rendszerrel szokás szerint új gépek is munkába állnak. A cikkben az IDC számait vesszük részletesebben szemügyre, de a végén szót ejtünk a Gartner adatairól is.

Az IDC szerint a harmadik negyedévben 0,9 százalékos zsugorodást tapasztalt a PC-piac az előző év hasonló időszakához képest, az össz-PC darabszám ezzel 67,4 millió darab volt, a tavalyi 68 millióval szemben. Ez szokatlanul jó eredmény, az erős tavalyi harmadik negyedévhez képest az elemzők 3 százalékpontos zsugorodást vártak, ezt pedig sikerült szépen túlteljesíteni. A piacot a már említett üzleti vásárlók mozgatták, illetve a fejlett piacokon sokkal erősebb volt a kereslet, mind a fejlődő országokban. Szintén növelte az eladásokat, hogy sok szereplő áremelkedésre számít (például az Intel processzorok hiánya miatt), ezért az ellátási lánc előre bevásárolt.

2018q3piac

Hello, itt az idei SYSADMINDAY!

Szabadtéri helyszínen idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt. Melós hónapok után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal.

Hello, itt az idei SYSADMINDAY! Szabadtéri helyszínen idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt. Melós hónapok után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal.

A gyártók rangsora hordoz meglepetést, a Lenovo újra visszaszerezte a HP-tól az első helyezést, köszönhetően annak, hogy az IDC már ide számítja a Fujitsu számait is a két cég közötti vegyesvállalat nyomán. A cég ettől függetlenül is jól teljesített, elsősorban az észak-amerikai régióban. A kínaiak összesen 16,2 millió gépet adtak el, ami 5,8 százalékos növekedés éves viszonylatban (a növekmény a Fujitsuval együtt értendő).

A második helyen a HP áll, minimális, 0,3 százalékos növekedéssel és 15,4 milliós darabszámmal. Az IDC szerint a cégnek pont a két amerikai régióban nem ment most jól, de még így is tudta picit növelni részesedését a globális piacon. A harmadik pozíció a Dellé, amely a Lenovóhoz hasonló, 5,8 százaélkos növekedést könyvelt el, 11,5 milliós darabszámmal. Újra felkapaszkodóban az Acer, amely egészséges, 8,5 százalékos növekedést mutatott és lassan újra 5 millió fölé kerül.

Az Apple a nagy vesztes a top 5-ben, 11,6 százalékos zsugorodással és az egyetlen jelentős gyártóként, amely alulteljesítette a piacot.

Az "egyéb" kategória gyors olvadása tovább folyik, immár a piac mindössze 21,9 százalékát teszik ki a márkás, de a top 5-ön kívüli gyártóktól származó számítógépek, ezzel folyik tovább a piac konszolidációja.

Metodológia

Az IDC számai a "hagyományos PC-k" piacát tükrözik, ebben az asztali gépek, notebookok, munkaállomások vannak benne, kimaradnak viszont a tabletek és az x86-os szerverek. Ugyanígy nem tartoznak a fenti számokba a kettétéphető és sima tabletek sem, függetlenül attól, hogy például Windowst futtatnak x86-os processzoron (mint a Surface Pro sorozat).

Ez utóbbi kitétel azért érdekes, mert ezeket a tableteket a Gartner viszont a PC-piachoz sorolja. Így a Gartnernél a teljes piac már 0,1 százalékkal nőtt, a Microsoft pedig most először feltűnt a top 5-ben - igaz, csak az Egyesült Államokban. Ott a Microsoft 602 ezer Surface-szel az ötödik, igaz, messze lemaradva a negyedik helyezett Apple 2 millió értékesített Macjétől.

A K8s annyira meghatározó technológia, hogy kis túlzással szinte az összes IT-szakemberre nézve karrier-releváns.

a címlapról

jogsértés

39

Bajban lehet az X az EU-ban

2024. július 12. 13:21

A Bizottság előzetes döntéshozatali eljárása szerint a közösségi platform működése több ponton is törvénysértő.