:

Szerző: Hlács Ferenc

2018. szeptember 18. 11:16

Egy sor funkciótól búcsúzik a Windows 10 1809-es kiadása

Egyebek mellett a OneSyncet és a Snipping Toolt is elavultnak ítélte a Microsoft.

Ismét kigyomlál több elavultnak ítélt funkciót a Windows 10-ből a Microsoft, a vállalat a 1809-es frissítésre vonatkozó dokumentációjában taglalta, hogy mely képességek távoznak az új kiadással, illetve melyek azok, amelyeknek már meg vannak számlálva a napjai.

A redmondi óriás egyebek mellett leállította Companion device dynamic lock API-k fejlesztését: a CDF (Companion Device Framework) API-k feladata az volt, hogy külső eszközökkel, például viselhető eszközökkel tegyék lehetővé a PC-k zárolásának feloldását. Miután azonban a rendszer már a 1709-es frissítéssel megkapta a Dynamic Lock funkciót, a fenti API-k fölöslegessé váltak - a Dynamic Lockkal bizonyos párosított Bluetooth eszközök felismerésekor feloldható a zárolás, ha pedig azok kiérnek az adott gép hatóköréből, a PC automatikusan lezárható. A CDF API-k használata emiatt a Microsoft szerint nem is igazán terjedt el.

snipsnap

A közkedvelt Snipping Toolon sem dolgozik tovább a cég, a teljes, vagy részleges képernyőfotók készítésére használt praktikus eszköz helyére egy új, UWP-s szoftver érkezik Snip & Sketch néven, amely a Snipping Tooltól megismert funkcionalitást további képességekkel egészíti ki. A Snip & Sketch alapértelmezetten a WIN+Shift+S billentyűkombinációval, vagy a Start menüből lesz indítható. Ugyancsak leáll a OneSync fejlesztése, a vállalat a Mail, Calendar és People appok adatait szinkronizálni hivatott szolgáltatást is jégre teszi, miután az Outlook app saját, hasonló feladatot ellátó szinkronizációs motort kapott.

Hello, itt az idei SYSADMINDAY!

Szabadtéri helyszínen idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt. Melós hónapok után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal.

Hello, itt az idei SYSADMINDAY! Szabadtéri helyszínen idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt. Melós hónapok után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal.

A 1809-es Windows 10 kiadásból teljesen eltűnik a DSM (Distributed Scan Management) vagy Business Scanning, amely a szkennerek vállalati szintű kezelését volt hivatott ellátni - a  megoldás vélhetően nem sokaknak fog hiányozni, miután a cég szerint a funkciót egyetlen eszköz sem támogatja. Mindezek mellett a válaszfájlok (unattend.xml) létrehozásakor nem lesz többé szükség a FontSmoothing funkcióra, amely így el is tűnik, az egyes betűkészletek antialiasing beállításait szabályozó megoldást ugyanis a Windows 10-ben a ClearType már teljesen leváltotta. A vállalat a Hologram apptól is megválik, annak funkcionalitását a Mixed Reality Viewer, valamint az egy ideje már elérhető Paint 3D váltja le. Elbúcsúzik a TPM (Trusted Platform Module) kezelőkonzol is, amelynek képességei a Windows Defender Security Centerben található Device Security lapra kerülnek át.

Nincs maradása a telefonon tárolt fotók, zene vagy épp dokumentumok szinkronizálására szánt Phone Companionnek sem, annak funkcióit a cég egytől egyig a beállítások "Phone" menüjébe helyzi. A búcsúzó appot ne keverjük össze a Your Phone alkalmazással, amely már SMS-eket is kezel és hosszú távon vélhetően az összes telefonos funkciónak otthont ad majd. Említést érdemel továbbá, hogy a vállalat nem ad ki több frissítést Windows Embedded Standard 8-hoz és Windows Embedded 8 Standardhoz a WEDU (Windows Embedded Developer Update) szerveren keresztül, ugyanakkor a frissítések a Microsoft Update Catalogból elérhetők lesznek.

A K8s annyira meghatározó technológia, hogy kis túlzással szinte az összes IT-szakemberre nézve karrier-releváns.

a címlapról

jogsértés

39

Bajban lehet az X az EU-ban

2024. július 12. 13:21

A Bizottság előzetes döntéshozatali eljárása szerint a közösségi platform működése több ponton is törvénysértő.