:

Szerző: Asztalos Olivér

2018. július 26. 13:55

Jelentősen növelte forgalmát az AMD

Egy újabb ígéretes negyedévet tudhat maga mögött az AMD, amely szerint minden adott ahhoz, hogy középtávon is megmaradjon a növekedést gerjesztő lendület.

Remek negyedévet zárt az AMD. A chiptervező egy év leforgása alatt 53 százalékkal, 1,15-ről 1,75 milliárd dollárra növelte forgalmát. A bevétel szinte robbanásszerű gyarapodásának hála 153 millió dolláros nyereséget könyvelhetett el a vállalat, szemben az egy évvel korábbi, 42 milliós veszteséggel. A vezetés szerint a számok alátámasztják az évekkel ezelőtt meghatározott stratégia életképességét, amelynek hála mostanra stabilizálódott az AMD. A vállalat vezérigazgatója, Lisa Su szerint ez ugyanakkor még mindig csak a kezdet, amely alapján további növekedésre számíthatunk a következő negyedévekben.

A kliensprocesszorokkal és GPU-kkal foglalkozó Computing and Graphics szegmens remekül teljesített, a bevétel ugyanis 64 százalékkal, 1,09 milliárd dollárra nőtt. Az AMD elmondása szerint mind a Ryzenekre, mind pedig a Radeonokra nagy volt az igény, előbbiek közül a mobil, tehát a notebookba szánt modelleket emelte ki Lisa Su. A vezérigazgató hozzátette, hogy a processzorokból befolyt forgalom 60 százaléka Ryzenekből származott. Ugyancsak érdekes adat, hogy az előző negyedévhez képes 6 százalékkal csökkent a bányászoknak értékesített Radeon videokártyák száma, amely a cég várakozásai szerint tovább esik majd a harmadik negyedévben.

amd_q2

A nagyvállalati, beágyazott és a semi-custom (nagyrészt konzolos) is jól szerepelt, habár a növekedés üteme kisebb volt. Az elért 670 millió dolláros forgalom 37 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, köszönhetően elsősorban a Microsoft és a Sony konzoloknak, illetve az Epyc szerverprocesszoroknak. Lisa Su elmondta, hogy utóbbit már több mint 50 ügyfelük alkalmazza, köztük olyan nagy gyártókkal mint a Dell, a HP vagy a Cisco. A vezérigazgató elmondta, hogy középtávú céljuk a két számjegyű piaci részesedés megszerzése, amely akár már az év vége környékén meglehet.

Amennyiben mégsem sikerülne idén elérni a 10 százalékot, úgy Su szerint jövőre egészen biztosan teljesíti a cég a kitűzött célt, hála az Epyc második generációjának. Az AMD vezérigazgató elmondta, hogy a Rome kódnevű platform fejlesztése továbbra is a tervek szerint halad, amelyre jó bizonyíték, hogy már megkapták a processzorok első mintapéldányait, amelyek egy részét már továbbították a kiemelt partnereknek. Ennek köszönhetően tarthatónak tűnik a jövő évi rajt, azonban Su továbbra sem árulta el, hogy 2019 melyik szakaszában tervezik piacra dobni az új, pletykák szerint akár 64 magig skálázódó processzorokat.

Hello, itt az idei SYSADMINDAY!

Szabadtéri helyszínen idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt. Melós hónapok után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal.

Hello, itt az idei SYSADMINDAY! Szabadtéri helyszínen idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt. Melós hónapok után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal.

Végül a vezérigazgató elmondta, hogy az Epyc 2 gyártását a TSMC-re bízták, a tajvani vállalattal ellentétben ugyanis a Globalfoundries még nem készült el 7 nanométeres technológiájával. Su emellett azt is elárulta, hogy vállalata magas prioritást helyezett a várhatóan nagy profittal kecsegtető Epyc 2-re, amely többek között azt eredményezi, hogy az eddigi gyakorlattal szemben csak valamikor a szerverprocesszorok piacra kerülését követően számíthatunk a 3000-es Ryzen sorozatra.

Az AMD a következő negyedévben körülbelül 1,7 (+/-50 millió) milliárd dolláros bevételre számít, ami a 2017 harmadik negyedévében elért forgalomnál közel 8 százalékkal lenne magasabb.

A K8s annyira meghatározó technológia, hogy kis túlzással szinte az összes IT-szakemberre nézve karrier-releváns.

a címlapról

jogsértés

39

Bajban lehet az X az EU-ban

2024. július 12. 13:21

A Bizottság előzetes döntéshozatali eljárása szerint a közösségi platform működése több ponton is törvénysértő.