:

Szerző: Asztalos Olivér

2018. július 19. 17:47

Enyhén felülmúlta a várakozásokat az IBM

A vártnál jobban sikerült a Nagy Kék negyedéve, amire a cég papírjainak értéke bő 3 százalékos növekedéssel reagált.

Az előzetesen vártnál jobban sikerült az IBM legutóbbi pénzügyi negyedéve. A Nagy Kék kereken 20 milliárd dolláros forgalmat könyvelt el, amely az előzős éves összeget 4 (az árfolyamhatás kiszűrésével 2) százalékkal, az elemzők várakozásait pedig 0,75 százalékkal múlta felül. Ugyancsak jó hír, hogy a profit is nőtt. A gyarapodásnak hála sikerült 4,3 százalékkal felülmúlni a tavalyi 2,3 milliárd dolláros eredményt, amivel végül 2,4 milliárd dolláros nyereséget könyvelhetett el az IBM. Hab a tortán, hogy ez a vállalat sorban harmadik olyan negyedéve, amelyben pozitív irányba mozdult el a forgalom.

A Nagy Kék ugyancsak jó ómennek titulálja, hogy a korábban létrehozott, az analitikától a mobilos megoldásokig mindent lefedő "húzó termékek" kategóriából (Strategic Imperatives) immár a forgalom több mint fele folyt be. A növekedő technológiákat és megoldásokat, valamint az XaaS-portfóliót egyaránt magába foglaló termékekből ugyanis 10,1 milliárd dollár származott, amely 50,5 százalékos részesedést jelent a teljes portfóliót tekintve. Az összeg egyébként egy egészséges, 13 százalékos növekedést tartalmaz az előző év hasonló időszakához képest. Mindez megnyugtathatja a befektetőket, ugyanis amíg a stratégiai imperatívuszoknál növekedés látható, addig a cég jövője rendben van.

ibm_cognitive

Az IBM egyik legfontosabb lábát jelentő, informatikai szolgáltatásokat takaró Technology Services & Cloud Platforms szegmens kvázi stagnált. A 8,62 milliárd dolláros forgalom nagyjából megfelel az egy évvel korábbinak, ehhez ugyanakkor 1,5 százalékponttal alacsonyabb eredményhányad és 900 millió dolláros profit társul, utóbbi 11 százalékkal gyengébb az egy évvel korábbinál. A másik szolgáltatási szegmens, az üzleti szolgáltatásoké egy fokkal jobban teljesített. Itt a bevétel 4,2 milliárd dollár, az üzemi eredmény azonban szerény 400 millió, ám ez utóbbi legalább 24 százalékos növekedést takar az előző évihez képest.

Hello, itt az idei SYSADMINDAY!

Szabadtéri helyszínen idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt. Melós hónapok után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal.

Hello, itt az idei SYSADMINDAY! Szabadtéri helyszínen idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt. Melós hónapok után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal.

Ezekkel szemben a "Cognitive Solutions" szegmens most is szárnyalt, és bár a a 4,6 milliárd dolláros összeg 1 százalékkal gyengébb forgalmat jelent, ehhez 1,8 milliárdos profit társul, amely 9 százalékkal múlja felül a tavalyi eredményt. A IBM szerint továbbra is a megoldásszoftverek (analitika, ipari vertikumok) húzzák az eredményt, amivel szemben a tranzakciófeldolgozásos megoldásokban kisebb, 2 százalékos csökkenés mutatkozott.

ibm_system

Végül, de nem utolsó sorban a Systems szegmens, amely a hardvereket és a hardverközeli szoftvereket (operációs rendszereket) tartalmazza. Ez a részleg meglepően jól muzsikált, a 2,2 milliárdos forgalom ugyanis 23 százalékos gyarapodást jelent, még, ha ehhez csak 300 milliós profit is társul. A Nagy Kék szerint minden kategóriában kelendőek voltak a vasak, a mainframe-ekre nagyjából 100 százalékkal nőtt az igény a z14-nek hála, de a POWER9 is kitűnő fogadtatásban részesült, illetve a flash-alapú tárolókra is nagy volt a kereslet.

A K8s annyira meghatározó technológia, hogy kis túlzással szinte az összes IT-szakemberre nézve karrier-releváns.

a címlapról

jogsértés

39

Bajban lehet az X az EU-ban

2024. július 12. 13:21

A Bizottság előzetes döntéshozatali eljárása szerint a közösségi platform működése több ponton is törvénysértő.