:

Szerző: Asztalos Olivér

2018. június 6. 17:20

Szépen húzza maga után a tárolókat a szerverpiac

Egy év alatt bő harmadával emelkedett a különféle rendszerekből befolyt teljes bevétel, miközben az értékesített tárkapacitás majd 80 százalékot ugrott.

A szerverekhez hasonlóan a nagyvállalati tárolópiac is virágzik - derül ki az IDC friss kutatásából. A nagyvállalati megoldások értékesítése egy év leforgása alatt valamivel több mint harmadával, egészen pontosan 34,4 százalékkal ugrottak meg. Ezzel a szereplők összesen 13 milliárd dollár értékben adtak el tárolókat az idei év első negyedévében, amely 3,3 milliárddal múlja felül az egy évvel korábbi összeget. A forgalomnál is nagyobb mértékben nőtt az értékesített kapacitás, amely 79,1 százalékkal múlta felül a tavalyit, amivel végül 98,8 exabájton állt meg.

Ahogy az elmúlt néhány negyedévben, úgy most is az ODM-szereplők (bérgyártók) a növekedés legnagyobb nyertesei, amelyek így több, mint 80 százalékkal növelték (még) tovább bevételüket, egészen 3,1 milliárd dollárra. A gyarapodási rangsorban a szerver-alapú tárolókat szállító cégek következnek, amelyek 34,2 százalékkal múlták felül egy évvel korábbi forgalmukat, ami végül 3,6 milliárdon állt meg. A sor végén a külső tárolórendszerek "kullognak", hisz bár ezekre mindössze lényegesen kisebb, 19,3 százalékkal növekedett az igény, összértékben egy igen nagy, 6,3 milliárdos szeletét tették ki az értékesítéseknek.

idcstorage_q1

Hello, itt az idei SYSADMINDAY!

Szabadtéri helyszínen idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt. Melós hónapok után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal.

Hello, itt az idei SYSADMINDAY! Szabadtéri helyszínen idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt. Melós hónapok után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal.

A gyártók listájában 21,6 százalékos részesedéssel a Dell (EMC) vezet, amely egy év alatt tetemes, 43 százalékos növekedést könyvelhetett el. Gyakorlatilag ennek köszönhető, hogy a HPE és kínai spinoff-cége, a New H3C Group csak a második helyre volt jó a 18,3 százalékos gyarapodás ellenére. A két, a piac közel 40 százalékát birtokló céget kisebb szereplők követik. A dobogó legalsó fokát így a Netapp szerezte meg, amely kellemes, 21,7 százalékos növekedést könyvelhetett el egy év alatt. A negyedik helyen holtversenyben a Hitachi és az IBM következik, amely két vállalat csupán hat tizedre áll egymástól köszönhetően a nagyon hasonló, 400 millió dollár körüli értékesítéseknek.

Ahogy már említettük, a negyedév legnagyobb nyertesei (ismét) az ODM-ek, tehát a cloud szolgáltatókat direktben kiszolgáló cégek. A szerverpiacon is tapasztalt jelenség nem meglepő, a nagy felhős cégek (Microsoft, Google, Amazon, Facebook, stb.) ugyanis már jó ideje saját tervezésű vasakból építik fel adatközpontjaikat, amelyek gyártásával ilyen, ODM gyártókat bíznak meg. Az IDC megjegyzi, hogy a növekedés is elsősorban ezeknek a cégeknek köszönhető, az érintett vállalatok ugyanis töretlenül fejlesztik adatközpontjaikat.

Az IDC szokás szerint külön kitér az AFA, azaz az All-Flash tárolók helyzetére. Az itt korábban tapasztalt tendencia, vagyis a növekedés tovább folytatódik, ráadásul egyre nagyobb ütemben. A különféle, kizárólag SSD-ket tartalmazó tárolók forgalma már 2,1 milliárd dollárnál jár, amely 54,7 százalékkal magasabb az egy évvel korábbinál. A hibrid, tehát SSD-t és merevlemezt egyaránt tartalmazó rendszerek ennél még mindig nagyobb részt tesznek ki, ezekből összesen 2,5 milliárd dollár folyt be, amely 23,8 százalékos javulást jelent az előző év első negyedévéhez viszonyítva.

A K8s annyira meghatározó technológia, hogy kis túlzással szinte az összes IT-szakemberre nézve karrier-releváns.

a címlapról

jogsértés

39

Bajban lehet az X az EU-ban

2024. július 12. 13:21

A Bizottság előzetes döntéshozatali eljárása szerint a közösségi platform működése több ponton is törvénysértő.