:

Szerző: Asztalos Olivér

2018. május 17. 09:30

Síri csendben futott be az Intel első 10 nanométeres CPU-ja

A csendes rajtnak több oka is lehet, az első Cannon Lake ugyanis szerény képességekkel bír.

Síri csend kíséretében tűnt fel a horizonton az Intel első 10 nanométeres terméke, a Core i3-8121U. A kétmagos mobil processzorról mélyen hallgat a gyártó, az bármiféle közlemény nélkül került be a termékeket tartalmazó ARK adatbázisba. A központi egység specifikáció alapján már kevésbé meglepő az igen visszafogott bemutatkozás, a chip ugyanis viszonylag szerény órajelekkel rendelkezik, ám ami ennél is meglepőbb, hogy az integrált grafikát letiltotta a gyártó, azaz a CPU mellé diszkrét grafikus kártya szükséges.

A szóban forgó Core i3-8121U a kínai piacon napokban megjelent Lenovo Ideapad 330-ba került be, gyakorlatilag a sajtó is innen értesült arról, hogy elérhető 10 nanométeres processzor az Intel kínálatában. A notebook egy belépőszintű konfiguráció, a 15,6 hüvelykes TN panel HD (1366x768) felbontású, az Intel processzora mellé pedig egy belépőszintű videokártyát, a Radeon RX 540-et társította a Lenovo. A hírek szerint ennek oka, hogy a rendkívül kicsi, becslések szerint mindössze 70-80 négyzetmilliméteres terület ellenére a Cannon Lake lapka kihozatala csapnivaló. Egyes értesülések alapján a minden eddiginél magasabb tranzisztorsűrűségre képes eljárásnak egyelőre nem fekszik a GPU áramköre, amely problémára egyelőre jobb híján a komplett grafikus egység letiltásával reagál az Intel.

intel_cpu

Az első Cannon Lake mindezt leszámítva is szerény specifikációkkal rendelkezik. A két darab, fejenként két végrehajtószállal rendelkező mag alapórajele ugyanis 2,2 GHz, amelyet a turbó 3,2 GHz-ig emelhet fel. Utóbbi a mobil i3-as mezőnyben újdonságnak számít, a korábbi modellekből ugyanis hiányzott a funkció. Említésre méltó, hogy a processzor támogatja a Skylake-SP Xeonokkal bemutatkozott AVX-512 utasításkészletet, ugyanakkor kliens környezetben néhány benchmarkot leszámítva ezt nem használja ki más szoftver, így egyelőre vélhetően kevesen fognak profitálni a lehetőségből. Az integrált PCI Express vezérlő is érdekes képet fest, hisz bár az Intel összesen 16 darab sávról beszél, a lehetséges konfigurációk listájában már csak egy darab négysávos, két kétsávos, egy kétsávos és két egysávos, valamint négy egysávos lehetőséget említ az ARK.

Hello, itt az idei SYSADMINDAY!

Szabadtéri helyszínen idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt. Melós hónapok után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal.

Hello, itt az idei SYSADMINDAY! Szabadtéri helyszínen idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt. Melós hónapok után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal.

Végül, de nem utolsó sorban az árazás. Az Intel némileg rendhagyó módon nem adott meg publikus árat, így a Core i3-8121U-t vélhetően nagyon rugalmas feltételek mellett kínálhatja a cég, azt valószínűleg relatíve olcsón kapják a partnerek, jelen esetben a Lenovo. A processzorgyártó ugyanis ily módon legalább viszont láthat valamennyi pénzt a kvázi selejtes, vélhetően igen magas költségek mellett legyártott lapkákból.

A pár héttel ezelőtti, a vállalat negyedéves pénzügyi eredményeit taglaló konferencián a vállalatot vezető Brian Krzanich be is vallotta, hogy kicsit túllőttek a célon a 10 nanométer specifikációval, az eljáráshoz párosított elvárások túl agresszívnek bizonyultak, amelyeket a fejlesztőcsapat továbbra is képtelen teljesíteni. Krzanich elmondása szerint a 10 nanométerhez 2,7-es skálázódási tényezőt határozott meg a cég, vagyis ennyivel nő a tranzisztorsűrűség a 14 nanométerhez képest. Ez agresszívabb, mint korábban, a 14 nanométer például csak 2,4-es tényezőt hozott, a versenytársak pedig sokkal lazább, 1,5-2 körüli tényezőkkel dolgoznak.

A K8s annyira meghatározó technológia, hogy kis túlzással szinte az összes IT-szakemberre nézve karrier-releváns.

a címlapról

jogsértés

39

Bajban lehet az X az EU-ban

2024. július 12. 13:21

A Bizottság előzetes döntéshozatali eljárása szerint a közösségi platform működése több ponton is törvénysértő.