:

Szerző: Gálffy Csaba

2018. január 31. 18:12

Drámai leépítések jönnek a Xeroxnál

Teljesen összevonja működését a Fujifilm és a Xerox, utóbbi részvényeseit készpénzzel kárpótolják.

Bonyolult tranzakcióval szerez többségi részesedést a Xeroxban a Fujifilm - majd azzal a lendülettel egy drámai leépítést is bejelentett. A lépést a multifunkciós nyomtatók piacának nehézségei indokolják, a konszolidáció azonban jelentős költségcsökkentést hoz a felek reményei szerint, így továbbra is életképes maradhat az üzletág. A tranzakcióra mindkét vállalat igazgatótanácsa rábólintott.

Az új Fuji Xerox

A kombinált vállalat neve Fuji Xerox lesz, ebben a Fujifilm 50,1 százalékos részesedéssel rendelkezik majd, a Xerox-részvényeseké pedig 49,9 százalék lesz. Emellett a Xerox-részvényesek összesen 2,5 milliárd dollárnyi speciális osztalékot kapnak (9,8 dollárt részvényenként). A cég megtartja majd a Xerox tőzsdei azonosítóját (XRX) és két főhadiszállással rendelkezik majd - eggyel Japánban és eggyel az Egyesült Államokban.

A nagy összeborulás célja a hatékonyság növelése, leginkább leépítések és bizonyos párhuzamos tevékenységek kiiktatása által. Eszerint a cég mintegy 10 000 munkavállalótól fog fokozatosan megválni. A gyártók várakozása szerint a lépéssel 2020-ig 1,2 milliárd dollár takarítható meg, hosszú távon pedig 1,7 milliárdot is elérheti a költségcsökkentés pozitív hatása. A várakozások szerint a kombinált vállalat összbevétele eléri majd az évi 18 milliárd dollárt miközben fontos piacokon lesz majd vezető pozícióban.

fujixerox

Egy képen az átalakulás.

Hello, itt az idei SYSADMINDAY!

Szabadtéri helyszínen idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt. Melós hónapok után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal.

Hello, itt az idei SYSADMINDAY! Szabadtéri helyszínen idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt. Melós hónapok után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal.

Az új tulajdonosi struktúra nem lesz egyszerű, a két cég ugyanis jelenleg is rendelkezik egy közös leánnyal, ez a régi, még 1962-ben alapított Fuji Xerox, amelynek háromnegyede a japánoké, a Xerox pedig 25 százalékos részesedéssel bír. Az "új Fuji Xerox" entitásnak ez is része lesz, de része lesz a teljes Xerox is, amely így különálló cégként teljesen feloldódik. A Fujifilm megmarad önálló vállalatként, a Fuji Xeroxban pedig többségi részesedéssel rendelkezik majd. Maga a tranzakció meglehetősen bonyolult lesz: a Fuji Xerox banki hitelt vesz fel 6,1 milliárd dollár értékben, amellyel megvásárolja a Fujifilm részesedését a vegyesvállalatban, a Fujifilm pedig ezzel a készpénzzel vásárolja meg a Xerox részvények 50,1 százalékát.

A multifunkciós eszközök piaca már korábban elkezdett konszolidálódni, 2016-ban például a Samsung szállt ki a piacról és adta el érdekeltségeit a HP-nak. A kis samsungos üzletág ugyanis önmagában már nem volt kifizetődő, egy nagyobb szereplő részeként azonban még hosszú ideig nyereséges tud maradni. A Fujifilm-Xerox összeborulást is ez indokolja, a méretgazdaságosabb működéssel jobban állja majd a versenyt a cég - leginkább a HP ellen.

A K8s annyira meghatározó technológia, hogy kis túlzással szinte az összes IT-szakemberre nézve karrier-releváns.

a címlapról