:

Szerző: Gálffy Csaba

2018. január 31. 09:43

Masszív sebezhetőség a Cisco ASA-kban

Nincs éles támadás az ASA-k ellen, de ha lenne, rendkívül veszélyes lenne - foglalhatjuk össze a Cisco új biztonsági jelentését. A frissítéseket érdemes sürgősen telepíteni.

A Cisco a héten rendkívüli sebezhetőségre hívta fel a figyelmet biztonsági célgépeiben. A Cisco Adaptive Security Appliance szoftvert futtató eszközök távoli kódfuttatás és szolgáltatásmegtagadásos támadásokkal szemben is sérülékenyek, így a gyártó a kiadott biztonsági frissítések sürgős telepítésére buzdítja felhasználóit - ezeket soron kívül ingyenesen biztosítja a vállalat.

"A sebezhetőség azokat az eszközöket érinti, amelyek a Cisco ASA szoftver sérülékeny verzióját futtatják és aktív WebVPN funkcióval rendelkeznek" és legalább egy interfészen azt bekapcsolták. Maga a hiba egy double free típusú memóriakezelési probléma, a (hibásan) kétszer felszabadított memóriaterület memóriaszivárgáshoz vezet, amelyet egy támadó több, megfelelően preparált XML csomaggal támadhat, ennek következménye távoli kódfuttatás, az eszköz fölötti teljes jogosultságszerzés is lehet.

1477541704957

Hello, itt az idei SYSADMINDAY!

Szabadtéri helyszínen idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt. Melós hónapok után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal.

Hello, itt az idei SYSADMINDAY! Szabadtéri helyszínen idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt. Melós hónapok után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal.

Nem véletlen, hogy a Cisco a CVSS skálán 10.0-ra, vagyis a legmagasabb pontszámra értékelte a hibát. A hiba azért különösen veszélyes, mert távolról, automatizáltan, tömegesen támadható. Némi szerencse, hogy a Cisco közlése szerint jelenleg nincsenek az eszközök éles támadás alatt (és nem is tapasztaltak ilyent a múltban sem), de ennek ellenére érdemes a javításokat sürgősen telepíteni.

A gyártó szerint rengeteg ASA modell érintett, a 3000-es Industrial Security Appliance, a roppant népszerű ASA 5500 és ASA 5500-X szoftverek, a Catalyst 6500 és 7600-as sorozatokhoz vásárolható ASA szolgáltatásmodul, az ASA 1000V felhős tűzfal, az ASA virtuális kiadása (ASAv), illetve a Firepowerek közül a 2100, 4110, 9300-as modellek és a Firepower Threat Defense Software.

Nem ez az első eset, hogy a Cisco biztonsági célgépeiben különösen súlyos sebezhetőséget találnak külső kutatók. Korábban az ExtraBacon támadás fektette két vállra az ASA-kat, ráadásul azt élesben támadták is különböző szereplők.

A K8s annyira meghatározó technológia, hogy kis túlzással szinte az összes IT-szakemberre nézve karrier-releváns.

a címlapról

jogsértés

39

Bajban lehet az X az EU-ban

2024. július 12. 13:21

A Bizottság előzetes döntéshozatali eljárása szerint a közösségi platform működése több ponton is törvénysértő.