:

Szerző: Habók Lilla

2018. január 17. 17:05

Már a Góban írt függvényeket is támogatja az AWS Lambda

Eddig az AWS Lambda szervermentes (serverless) platformszolgáltatása Node.js, Java, JavaScript, Python és C# támogatással rendelkezett, amihez most hozzáadta a Go nyelvet is.

Mostantól hivatalosan is bevezette a Lambda azaz az Amazon Web Services szervermentes szolgáltatása a Go nyelv támogatását - jelenti az AWS blogja. A bejelentésre már a tavalyi re:Invent rendezvényen sor került, de a változás csak a héten lépett életbe, így mostantól tudják a fejlesztők a Go nyelven írt függvényeket is feltölteni és futtatni a platformon, a natív Go eszközökkel végzett build és csomagolás után.

Az elkészült Go függvény lefuttatható kódját ZIP fájlként kell feltölteni az AWS parancssoros interfészen (CLI) vagy a Lambda konzolon keresztül a go1.x runtime kiválasztásával - egy példa a szervermentes Go alkalmazás létrehozására itt található. Ezen túlmenően az AWS CodeStar is támogatni kezdi a Go sablonok létrehozását, amellyel alkalmazások fejleszthetők, buildelhetők és deploy-olhatók az AWS-en. Továbbá az AWS X-Ray felügyeleti és hibakeresési megoldása is elemzi mostantól a Go appokat. A Serverless Application Model (SAM) Local támogatása pedig "hamarosan" érkezik, a GitHubon itt elérhető.

aws_lambda_go

Hello, itt az idei SYSADMINDAY!

Szabadtéri helyszínen idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt. Melós hónapok után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal.

Hello, itt az idei SYSADMINDAY! Szabadtéri helyszínen idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt. Melós hónapok után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal.

Az AWS Lambda előnye, hogy teljesen menedzselt, vagyis érdemi üzemeltetést nem igényel, így egyszerűen felépíthető és üzembe helyezhető. A kódot eddig Node.js, Java, JavaScript és nagyjából egy éve Python vagy C# nyelven is készíthetik a fejlesztők, amely mostantól kiegészül a Go nyelvvel is. A Go jelenleg például a Stackify kimutatása szerint a 17. helyet foglalja el a népszerűségi rangsorban, de 9. helyezett a legtöbb nyitott pozícióval rendelkező állások között. Tehát látszik, hogy miért tartotta fontosnak az AWS is a támogatás bevezetését.

A Lambda versenytársaként említhető, de jelenleg még bétában lévő Google-féle Cloud Functions egyelőre nem támogatja a Go nyelvet, csak a Node.js-t - mutat rá a TechCrunch. Míg az Azure Functions egyaránt befogadja a C#, JavaScript, F# és Java kódokat, kísérleti jelleggel pedig Python, PHP, TypeScript, Batch, Bash és Powershell támogatással is rendelkezik, de Góval a Microsoft sem próbálkozik. Bár a nyelvek támogatása önmagában még nem minden, de mivel a szervermentes platformszolgáltatások még mindig korai fázisban járnak a piacon, ezért minél több nyelv támogatásával tudnak nyitni a fejlesztői közösségek felé. Így a Go támogatásának bevezetésétől az AWS is azt reméli, hogy még többen fogják használni szervermentes platformszolgáltatását.

A K8s annyira meghatározó technológia, hogy kis túlzással szinte az összes IT-szakemberre nézve karrier-releváns.

a címlapról

jogsértés

39

Bajban lehet az X az EU-ban

2024. július 12. 13:21

A Bizottság előzetes döntéshozatali eljárása szerint a közösségi platform működése több ponton is törvénysértő.