:

Szerző: Asztalos Olivér

2017. szeptember 8. 09:30

Néhány év késéssel a HP is beszállt a konzumer SSD-k piacára

A vállalat két fejlesztéssel próbál szerencsét a számára szinte teljesen új területen.

Konzumer piacra szánt SATA csatolós SSD-kkel rukkolt elő a HP. A napokban felbukkant meghajtók egyelőre csak Amerikában kerülnek piacra, de nem kizárt, hogy idővel más kontinenseken is elérhetőek lesznek. A NAND flash-alapú háttértárak kapacitása típustól függően 120 gigabáj és 1 terbájt között mozog, a fémházba pedig Silicon Motion vezérlő és Micron TLC 3D NAND került, de a vezérlőszoftver már a HP keze munkájának eredménye - vagyis nem egy átmárkázott termékről van szó. Az első tesztek alapján a munka viszonylag jól sikerült, az árazással azonban egyelőre akadnak problémák.

Szokásához híven az AnandTech alaposabban is megvizsgálta a meghajtókat, aminek köszönhetően kiderült, hogy az S700 SSD-kben a Silicon Motion SM2258XT kontrollert és 32 rétegű Micron TLC 3D NAND-okat párosított a HP, a feljebb pozicionált S700 Prókban pedig az utóbbihoz hasonló flash chipek mellé az ugyancsak Silicon Motion műhelyéből származó SM2258 vezérlő került. A két kontroller között a DRAM puffer lehetőség jelenti a különbséget, az XT jelülésű variáns ugyanis nélkülözi a gyorsítótárat, amivel értelemszerűen csökkent a gyártás költsége.

Az AnandTech mérései szerint egyértelműen látszik a puffer hiánya, a DRAM nélküli S700 meghajtók tempója nagyot esik véletlenszerű műveleteknél, ami különösen akkor szembetűnő, ha a meghajtón már kezd kifutni a szabad kapacitásból. Szekvenciális műveletekben már lényegesen jobb a helyzet, olvasásban ugyanis új rekordot állított fel a sorozat 250 gigabájtos tagja, igaz az előny meglehetősen kicsi az amúgy igencsak szoros mezőnyben. Az S700 Pro esetében már a véletlenszerű műveletek sem jelentenek gondot, sőt, a HP firmware-ének hála az SSD felülmúlja a hasonló komponensekből összeállított Adata SU800 széria tempóját.

Hello, itt az idei SYSADMINDAY!

Szabadtéri helyszínen idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt. Melós hónapok után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal.

Hello, itt az idei SYSADMINDAY! Szabadtéri helyszínen idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt. Melós hónapok után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal.

Az átviteli sebességgel tehát nincsenek megbocsáthatatlan problémák, az árazás azonban meglehetősen meredekre sikerült. Amerikai webshopokban az 512 gigabájtos HP S700 Próért nettó 220 dollárt kérnek, a "sima" S700 500 gigabájtos tagja ennél pedig csupán 20 dollárral olcsóbb. A Samsung népszerű 850 EVO sorozatának hasonló kapacitású, a tesztek alapján jellemzősen gyorsabb tagjával összevetve már kifejezetten drágák a HP SSD-k, az 500 gigabájtos modellért ugyanis már nettó 174 dollárért hozzá lehet jutni, amiért cserébe ráadásul a Samsung 5 év jótállást biztosít a HP 3 évével szemben.

Ki fogja ezt megvenni?

Utóbbi tények tükrében erősen kérdéses a HP meghajtóinak sikere, illetve az sem egyértelmű, hogy milyen indíttatás vezérelte a meghajtók piacra dobását. A cég nagyon hosszú ideje nem gyárt PC-s részegységeket, a monitorokat és az optikai meghajtókat leszámítva pedig sosem volt igazán komoly szereplője a komponenspiacnak. A háttérben talán a NAND-ok körüli áremelkedés állhat, a HP egy kedvezőbb árért cserébe több chipet vásárolhatott, amelynek egy részén most SSD-k formájában próbál túladni.

A K8s annyira meghatározó technológia, hogy kis túlzással szinte az összes IT-szakemberre nézve karrier-releváns.

a címlapról

jogsértés

39

Bajban lehet az X az EU-ban

2024. július 12. 13:21

A Bizottság előzetes döntéshozatali eljárása szerint a közösségi platform működése több ponton is törvénysértő.