:

Szerző: Asztalos Olivér

2017. július 20. 11:59

Újra iPhone processzorokat gyárthat a Samsung

Koreai források szerint az Apple némi kihagyás után ismét igénybe veszi a bérgyártó szolgáltatását.

A Samsung (is) gyárthatja a jövőre érkező új iPhone-ok alkalmazásprocesszorát - állítja a The Korea Herald. A forrás szerint már megszületett a megállapodás az Apple és a dél-koreai vállalat között, így nagyjából 2-3 év kihagyás után ismét készülhetnek az "A" jelölésű processzorok a Samsung üzemeiben. Arról egyelőre nincs hír, hogy a TSMC kap-e szerepet a következő, várhatóan Apple A12 névre hallgató processzor gyártásában, azonban a félvezetőtechnológiák komplexitását, illetve az emiatt fennálló kockázat fényében esélyes, hogy végül ismét kétbeszállítós modellt választanak a cupertinóiak.

Az említett forrás szerint a Samsung jövőre érkező 7 nanométeres gyártástechnológiájával hódította vissza az Apple A9 után elvesztett partnerét. Az egyezség annak fényében nem meglepő, hogy a jelenleg elérhető információk ismeretében a dél-koreai bérgyártó kínálja a legnagyobb tranzisztorsűrűségre képes technológiát, aminek várhatóan 1-1,5 évig nem lesz kihívója. A 7 nanométerre hallgató eljárásnál várhatóan már az EUV-t, tehát az extrém ultraibolya levilágítást is beveti a Samsung, ám ezt egyelőre nem erősített meg a dél-koreai cég.

A Samsunggal kötött megállapodás fényében egyelőre kérdéses, hogy a két generációra exkluzív szerződést behúzó TSMC milyen sorsra jut. Tavaly év végi hírek szerint a júniusban bemutatkozott új iPadek megjelenése a tajvani bérgyártó miatt csúszott el, amely kihozatali problémákkal küszködött 10 nanométeres eljárása kapcsán, így az Apple kénytelen volt pár hónappal eltolni az eredetileg tavaszra tervezett rajtot. Ez a relatíve szerény eladásokkal kecsegtető táblagépek esetében még nem akkora tragédia, az iPhone-oknál viszont már több milliárdos kiesést okozhatna, ha komponenshiány továbbgyűrűzne a készülékek gyártásához. Erre elsősorban az vadiúj gyártástechnológiák esetében van nagyobb esély, de galibát okozhat egy váratlan szennyeződés vagy természeti katasztrófa, amire Tajvanon akadt már példa.

Hello, itt az idei SYSADMINDAY!

Szabadtéri helyszínen idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt. Melós hónapok után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal.

Hello, itt az idei SYSADMINDAY! Szabadtéri helyszínen idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt. Melós hónapok után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal.

Ezek fényében az A9-nél alkalmazott kétbeszállítós modell lehetne az optimális választás. Az iPhone 6s processzoránál ugyanis a TSMC és a Samsung is ugyanazt a processzordizájnt gyártotta. Ennek egyik hátulütője, hogy az eltérő technológiák okán a chipek egyes tulajdonságai (pl. terület, fogyasztás) eltérnek, ahogy arra az A9 már mutatott példát.

A K8s annyira meghatározó technológia, hogy kis túlzással szinte az összes IT-szakemberre nézve karrier-releváns.

a címlapról

jogsértés

39

Bajban lehet az X az EU-ban

2024. július 12. 13:21

A Bizottság előzetes döntéshozatali eljárása szerint a közösségi platform működése több ponton is törvénysértő.