:

Szerző: Asztalos Olivér

2017. július 14. 15:53

Már a küszöbön az Azure Stack

A felhős funkcionalitást viszont csak bizonyos előtelepített célgépekkel lehet majd megkapni.

A Microsoft tavalyi ígéretéhez hűen lassan befut az Azure Stack, illetve az annak megágyazó néhány célgép. A vállalat első körben a top 3 szervergyártóval, tehát a Dellel, a Lenovóval, illetve a HPE-vel közösen kínál előtelepített, kulcsrakész megoldásokat, a trióhoz azonban várhatóan mások is csatlakoznak majd. Ezekkel gyakorlatilag a komplett Azure futtatható saját adatközpontban, úgy, hogy a rendszer egyúttal teljes átjárást biztosíthat a privát és publikus Microsoft-felhők között.

A Microsoft közölte, hogy a három gyártó jelenleg a validációs fázisban jár, a vállalat ugyanis már elküldte részükre az Azure Stack Development Kits (ASDK) csomagot, amivel párhuzamosan a licencelési és árazási tájékoztató is elérhető lett. Ez alapján a Microsoft publikus felhőjének kiterjesztéseként tekint az Azure Stackre, a "pay-as-you-use" modell alapján az Azure díjazását, pontosabban a publikus felhős szolgáltatások mértékegységeit veszi alapul a cég.

Az egységenkénti licencdíj ugyanakkor természetesen alacsonyabb lesz, így optimális esetben Azure Stackkel lényegesen olcsóbban üzemeltethetőek majd az egyes szolgáltatások. Az appliance-ek árazása kiépítéstől és támogatástól függ, a HPE ProLiant rendszerek ára 300-400 000 dollár között mozog majd, a Lenovo ThinkAgile SX pedig négy node-dal 236 000 dollárba kerül majd. A rendszereket szeptemberben kezdik szállítani a gyártók, fontos megjegyzés, hogy a kiépített megoldások modulárisan bővíthetőek lesznek, így kisebb beruházással is indítható a helyi Azure, amelyet fokozatosan lehet újabb szerverekkel és kiegészítőkkel tuningolni.

A részben konkurens OpenStacket már számos gyártó (a Huaweitől a HPE-ig) kínálja előtelepített, előintegrált verzióban, a hardvergyártó saját egyedi fejlesztéseivel kiegészítve. Az Azure Stack korábbi pozicionálása szerint külön szoftverként (is) érkezett volna, a tesztfázis során viszont a Microsoft úgy döntött, hogy a megbízhatóság és az egyszerűség jegyében kizárólag az említett három nagy gyártóval közösen, komplett előtelepített megoldásként szállítja majd az Azure Stack-et. Az appliance-ek piacra dobásával elkerülhetőek a kompetencia hiánya miatti problémák, az komplett hardver-szoftver megoldás üzembe állítása ugyanis rendkívül egyszerű. A Microsoft ajánlata különösen vonzó lehet azok számára, akik többségében amúgy is Azure publikus felhőszolgáltatásokat használnak, így ugyanis viszonylag fájdalommentes bevezetést és üzemeltetést kaphatnak.

Hello, itt az idei SYSADMINDAY!

Szabadtéri helyszínen idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt. Melós hónapok után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal.

Hello, itt az idei SYSADMINDAY! Szabadtéri helyszínen idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt. Melós hónapok után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal.

A Microsoft több mint két évvel ezelőtt, 2015 májusában mutatta be a szoftvercsomagot. A lépés hátterében minden bizonnyal az állt, hogy nagyvállalati környezetben (és a nagyobb kkv-k esetében is) a kizárólag publikus felhőt előtérbe helyező üzenet kvázi elbukott. A modern "mint szolgáltatás" termékek első hullámában az azokat fejlesztő és üzemeltető cégek túl agresszív üzenetekkel bombázták a piacot, de a visszajelzésekből gyorsan leszűrték, hogy a "mindent a felhőbe" túl radikális váltás, amit egy bizonyos méret és komplexitás felett már nem lehet eladni. Elsősorban ezért van létjogosultsága a hibrid felhőnek, ugyanakkor ennek helyes megvalósítása korántsem triviális feladat.

Ennek könnyítésére az Azure Stack az Azure teljes IaaS és PaaS funkcionalitását kínálja, vagyis a saját adatközpont pontosan olyan virtualizált-automatizált, önkiszolgáló felhős rendszerré alakítható, mint a "nagy Azure". A fejlett közös funkciók olyan területekre is kiterjednek, mint a védett VM-ek (shielded VM) és védett host (guarded host), amely két zero-trust (vagy zero-knowledge) titkosítási megoldás, különösen érzékeny adatok számára. Nem véletlen a PaaS említése, az Azure Service Fabrickel megjelenik tehát a platformszolgáltatás lehetősége is, így az üzemeltetőnek elég lehet csak alkalmazásszinten foglalkozni a menedzseléssel, az infrastrukturális kérdéseket a rendszer "magától" megoldja a felmerülő igényekhez automatikusan igazodva. Elérhető lesz az Azure Resource Manager helyben használható változata is, így nem kell külön publikus és privát felhős telepítési környezeteket készíteni - ez a kevesebb munka mellett az alkalmazásmobilitást is emeli.

A K8s annyira meghatározó technológia, hogy kis túlzással szinte az összes IT-szakemberre nézve karrier-releváns.

a címlapról

jogsértés

39

Bajban lehet az X az EU-ban

2024. július 12. 13:21

A Bizottság előzetes döntéshozatali eljárása szerint a közösségi platform működése több ponton is törvénysértő.