Szerző: Asztalos Olivér

2017. április 13. 17:10

Java és biztonság: két ütős meetupra hívunk!

Áprilisban is izgalmas témákat és technológiákat fognak boncolgatni ingyenes meetup-sorozatunk előadói. A megszokott helyszínen, változatlanul kiváló szakemberek előadásaival várunk mindenkit, aki hasonló érdeklődésűek körében töltene néhány hasznos órát – sörözve, szakmázva.

Április utolsó hetében két újabb ingyenes meetuppal jelentkezik a HWSW. A június végéig tartó első féléves sorozat harmadik és negyedik állomásán a Java és az IT biztonság kapja a főszerepet, mindkét rendezvényen öt-öt előadással igyekszünk érdekessé és hasznossá tenni a tavaszi kora estéket. A helyszín továbbra is a jól bevált AnKERT, ahol a hazai szakma legjobbjait hallgathatják az érdeklődők, ezt követően pedig mindenkit szeretettel várunk egy kötetlen beszélgetésre, egy-két korsó sör vagy fröccs társaságában.

Az idei harmadik, április 24-i meetup a Java körül forog majd, az estét pedig az Attrectótól érkező Bencs Balázs nyitja, aki az infrastruktúra naplózás és az ElasticSearch rejtelmeibe kalauzolja el a közönséget. Ezt követően a Kotlin kerül fókuszba, a Ustreamtől érkező Arold Ádám nagyjából 15 percben próbálja összefoglalni, hogy mit érdemes tudni a Java-ökoszisztémába érkezett alternatív, Java-kompatibilis kódra forduló nyelvről, milyen előnyei (és hátrányai) vannak a hatalmas lendülettel érkezett alternatívának.

Bár a kemény mínuszoknak már szerencsére vége, Bátori Gábor (ITware) mégis hidegre teszi a FireBase-t. A szakember FireBase a jégen című előadásában gyakorlati tapasztalatokra építve arra keresi majd a választ, hogy mit ad hozzá egy Androidos mobil alkalmazáshoz a platform, ennek tükrében pedig érdemes-e elgondolkozni a bevezetésén. Ezt követően Radics Richárd elmeséli, hogy Supercharge-os kollégáival együtt hogyan építettek mobil banki appot alig több mint fél év alatt. Az előadásban felbukkan az alkalmazott az architektúra, az RxJava, a CI, a unit és UI tesztelés, illetve a chatbotok is szóba kerülnek. Végül, de nem utolsó sorban Somoskői Balázs érkezik a Lufthansa Systems Hungáriától, aki a járattervező rendszerek rejtelmeibe vezeti be a közönséget, azon belül is a CQRS és Event Sourcing tervezési minták ötvözéséről beszél majd.

A Java kivesézését követően április 25-én már az IT biztonság körül forognak majd az előadások. Tudjuk, hogy ez a téma kevesek szíve csücske, viszont megkerülhetetlen, és bőven akadnak olyan aspektusai, melyekkel érdemes akár érdekesség szintjén, gondolatébresztőnek vagy vitaindítóként is foglalkozni. A rövid megnyitót követően első előadóként Krasznay Csaba, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem adjunktusa érkezik, aki mintegy megadva az alaphangot, napjaink fenyegetéseit és azok hazánkra gyakorolt hatását kezdi el boncolgatni. Őt a biztributortól érkező Husvéti Zsolt követi, aki egy aktuális témát hoz a GDPR-ral. Ezzel ugyanis a titkosítás és anonimizálás szükségessége még hangsúlyosabbá válik, a szervezeteknek egyaránt gondoskodniuk kell a helyben telepített és felhő infrastruktúrákban tárolt adatok titkosításáról és a kulcsok megfelelő kezeléséről.

Ezt követően négy kerékre kapcsolunk, Kerényi Kristóf (Deloitte) a jövő autóipari trendjeit figyelembe véve az autóbiztonságról tart előadást. Őt Höltzl Péter követi, a Balabittől érkező szakember a session monitoringot mint PAM (privileged access management) eszközt igyekszik ismertetni. Az előadás célja, hogy bemutassa, hova fejlődtek a piacon elérhető monitoring megoldások, és milyen technológia rejtőzik ezek motorházteteje alatt. A nap záró akkordját Veres-Szentkirályi András jegyzi majd, akinek a Silent Signal és a Független Magyar Tudás-központ alapító tagjaként fő érdeklődési területe a „klasszikus” hackelés, azaz rendszerek jóindulatú felfedezése. Hash innen! című előadásával a hashfüggvények közötti különbségek kerülnek fókuszba, többek között az is kiderül, hogy az MD5 vagy a ROT13 + base64 a jobb.

A házirend a szokásos: kapunyitás délután 5-kor, az előadások pedig 6-kor kezdődnek, de ahogy időd engedi, bármikor csatlakozhatsz. A rendezvények ingyenesek, azonban a regisztráció kötelező, ezt a meetup honlapján teheted meg. Kérjük, tiszteld meg a közösséget azzal, hogy csak akkor regisztrálsz, ha biztosan el tudsz jönni! Az AnKERT befogadóképessége ugyanis limitált, így ha nem jössz el, egy olyan embertől veszed el a lehetőséget, aki valóban ott lenne. Az események időpontja még egyszer: április 24 (hétfő), április 25 (kedd). Az előadások anyagai az eseményt követő napokban felkerülnek az oldalra, így érdemes lesz ezért még visszatérni.

Ha szeretnél idén is pontos képet kapni az alkalmazás-fejlesztési technológiák hazai elterjedtségéről, akkor segíts nekünk és szánj néhány percet átfogó technológiai felmérésünkre! Honlapunkon a korábbi évek eredményeit is elérheted!

a címlapról

részvény

1

Kiszállt az Arm-ból az Intel

2024. augusztus 14. 10:49

A részvénypiaci manőver alapvetően jól illik az átstrukturálási folyamatba.