:

Szerző: Hlács Ferenc

2017. április 10. 17:09

Csalidokumentumokkal használható ki a Word sebezhetőség

A FireEye által felfedezett zero day hibát az áprilisi patch kedden orvosolja a Microsoft.

A Microsoft szövegszerkesztőjén keresztül veszi célba áldozatait egy a FireEye által frissen felfedezett malware. A kártevő egy zero day sebezhetőséget használ ki, amely a Word minden verziójára potenciális veszélyt jelent, beleértve a Windows 10-en futó, legújabb Office 2016 kiadásokat is. A biztonsági hiba megfelelően preparált Microsoft Office RTF fájlokkal használható ki, amelyeken keresztül a támadóknak egy Visual Basic script végrehajtására nyílik lehetőségük. Utóbbi a biztonsági szakértők szerint mikor akcióba lép, ismert malware-családokból származó kártevőket tölt le az áldozat számítógépére.

A sérülékenységet kiaknázó támadók jellemzően emailben keresik meg a kiszemelt célpontokat, akiknek egy Word dokumentumot továbbítanak, amelyben egy beágyazott OLE2link objektum is helyet kap. Mikor a csatolt fájlt a gyanútlan felhasználó megnyitja, a winword.exe egy HTTP kérést továbbít egy távoli szerver felé, amelyről aztán egy rosszindulatú .hta fájlt tölt le - RTF fájlnak álcázva. Ezután a Microsoft HTA alkalmazása működésbe lép és végrehajtja a kártékony sciptet, utóbbi pedig megszakítja az eredeti winword folyamatot, hogy elrejtsen egy hasonló esetekben egyébként felugró értesítést a felhasználó elől. Ezt követően a kártevő további fertőzött tartalmakat tölt le, közben pedig, hogy ne keltsen gyanút, megjelenít egy dokumentumot az áldozat felé.

Álcázott .hta (McAfee)

Hello, itt az idei SYSADMINDAY!

Szabadtéri helyszínen idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt. Melós hónapok után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal.

Hello, itt az idei SYSADMINDAY! Szabadtéri helyszínen idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt. Melós hónapok után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal.

A biztonsági résre, illetve az azt kiaknázó bűnözőkre egyébként a FireEye-jal párhuzamosan a McAfee is felfigyelt, a cég szerint a legkorábbi, fertőzött RTF-ekre építő támadások idén január végéig nyúlnak vissza. Egyelőre nincs olyan patch, amely befoltozná az irodai szoftver újonnan felfedezett biztonsági hibáját, a FireEye ugyanakkor már felvette a kapcsolatot a Microsofttal. A redmondi cég már az elmúlt hetekben elkezdett dolgozni a sebezhetőség kijavításán, és arra nem is kell sokat várni, azt a vállalat az áprilisi patch kedden, azaz e hónap 11-én teszi elérhetővé - a frissítést mindenkinek ajánlott haladéktalanul telepíteni.

Addig is azonban a felhasználóknak érdemes kiemelten figyelni, hogy a nem megbízható forrásból származó Office dokumentumokat ne nyissák meg, illetve az Office Protected View funkcióját is javallott bekapcsolni (illetve aktívan hagyni), amely épp a hasonló, kétes származású dokumentumok ellen nyújt védelmet. A McAfee szerint a támadás az Office ezt a funkcióját nem tudja kikerülni.

A K8s annyira meghatározó technológia, hogy kis túlzással szinte az összes IT-szakemberre nézve karrier-releváns.

a címlapról

jogsértés

39

Bajban lehet az X az EU-ban

2024. július 12. 13:21

A Bizottság előzetes döntéshozatali eljárása szerint a közösségi platform működése több ponton is törvénysértő.