:

Szerző: Asztalos Olivér

2017. március 30. 14:41

Japán állami intézetek húzhatják ki a pácból a Toshibát

Japán határain belül tartaná a Toshiba értékes NAND technológiáját a kormány, a csávába került vállalatot állami intézmények segíthetik ki.

Japán bankok és befektetési alapok menthetik meg a Toshiba NAND-os divízióját attól, hogy külföldiek kezébe kerüljön a leválasztott egység többségi tulajdona. Érdeklődőkből ugyanis nincs hiány, a legfrissebb hírek szerint már legalább tízen ácsingóznak az értékes technológia iránt, ami a jelenlegi piaci viszonyok között remek befektetésnek tűnik, a NAND chipekre ugyanis napjainkban rekord magas igény mutatkozik, ez pedig a közelmúltban egy nagyjából 10 százalékos áremelkedést is maga után hozott, ami miatt nem csak a konkurensek számára lehet vonzó az üzlet.

Hello, itt az idei SYSADMINDAY!

Szabadtéri helyszínen idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt. Melós hónapok után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal.

Hello, itt az idei SYSADMINDAY! Szabadtéri helyszínen idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt. Melós hónapok után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal.

Részben emiatt kerülhetett képbe az állami kézben lévő Japán Fejlesztési Bank (Development Bank of Japan) és az Innovation Network Corporation of Japan, azaz a nemzeti befektetési alap. Amennyiben a két állami intézet kezébe kerülne a legutóbbi hírek szerint akár a leválasztott divízió kétharmadát is jelentő rész, úgy a Toshiba megmenekülne az amerikai, tajvani, dél-koreai, vagy akár kínai uralomtól, az értékes, élvonalbeli technológia a szigetország határain belül maradhatna. A japán vállalatok hagyományosan házon belül végezik a kutatás-fejlesztést, az eredményeket pedig féltve őrzik a versenytársak elől.

A komoly érdeklődök listáján a Western Digital áll az első helyen, amely a SanDisk felvásárolása óta áll üzleti kapcsolatban a Toshibával. Utóbbi két cég 2010-ben alapított NAND flash tervező és gyártó vegyesvállalatot, aminek kisebbik, 49,9 százalékos része volt a SanDisk kezében, végül ezt vette meg WDC. Második helyen az SK Hynix áll, a Samsung konkurense növelni szeretné NAND-is kompetenciáját, amihez kapóra jönne a Toshiba know-how-ja és gyártókapacitása. Hasonló okból lehet a pályázók között a Micron is, aki igazodva a piaci igényekhez, szintén erősítené szeretné NAND-os jelenlétét. Szintén az érdeklődök között van a Foxconn, a például az iPhone-ok gyártásával is megbízott tajvani vállalat a felvásárlással egy csapásra NAND beszállítóvá is válhatna. A listán még amerikai, európiai, illetve kínai befektetési alapok vannak, de ezek valószínűleg hendikeppel indulnának a japánokkal szemben.

Bevált recept

Nem lenne példa nélküli az állami segítség. 2011-ben a Japan Display megalapításakor egy jelentős tőkeinjekció formájában nyújtott segítséget az említett befektetési alap, amely üzletben szintén benne volt a Toshiba, amely cég saját, illetve a Sony és Hitachi LCD-gyártó üzletágát összevonva hozta létre Japan Display-t. A mindehhez nagyjából két milliárd dolláros mankót nyújtó Innovation Network Corporation of Japan (INCJ) 2009 júliusában jött létre a japán ipari és gazdasági minisztérium kezdeményezésére. A nemzeti befektetési alap legfontosabb célja az egymással versengő japán vállalatok összefogása olyan piacokon, ahol a külföldi versenytársak ellen ez a stratégia a célravezető. A Japan Display története egyébként sikerrel zárult, a japán állam befektetése megduplázódott, a hazai LCD-gyártás megmenekült, a cég pedig végül tőzsdére ment.

Ahogy korábban megírtuk, a Toshibára amerikai leányvállalata, a Westinghouse Electric mért pénzügyi atomcsapást, amely vállalat a napokban már csődvédelmet is kért. A cég tavaly vásárolta fel a nukleáris létesítmények építésével és üzemeltetésével foglalkozó CB&I Stone & Webstert. A 2015 decemberében lezárult akvizíciótól első körben 87 millió dolláros veszteséget, hosszú távon viszont már évi 2 milliárd dolláros profitot várt a Toshiba, viszont a prognózis végül igencsak optimistának bizonyult, a mérleg durva veszteségbe csapott át. Ennek mértékét először optimistán 4,46 milliárd dollárnak megfelelő japán jenre kalkulálta a vállalat, de az összeg végül sokkal magasabban, 6,3 milliárd dolláron állt meg, amely pénzügyi krátert jobb híján NAND-os divíziójának áruba bocsátásával kénytelen betömni a Toshiba.

A K8s annyira meghatározó technológia, hogy kis túlzással szinte az összes IT-szakemberre nézve karrier-releváns.

a címlapról

jogsértés

39

Bajban lehet az X az EU-ban

2024. július 12. 13:21

A Bizottság előzetes döntéshozatali eljárása szerint a közösségi platform működése több ponton is törvénysértő.