:

Szerző: Hlács Ferenc

2017. március 14. 11:11

Ismét gazdát cserél a Vertu

A notórius Uzan család birtokába kerül a Vert luxustelefon-gyártó. A vállalatot Hakan Uzan vásárolja meg, aki immár a negyedik a cég tulajdonosainak sorában.

Gazdát cserél a luxustelefonjairól ismert Vertu, a hányatott sorsú, hajdan a Nokiából kivált gyártóval ezúttal Hakan Uzan török üzletember próbál szerencsét, aki a Telegraph információi szerint közel 61 millió dollárnak megfelelő összeget csenget ki a vállalatért.

Noha ezeket a sorokat valószínűleg nem sokan olvassák Vertu készülékről, a márkát mégis keveseknek kell bemutatni: cég telefonjai a legtehetősebbeket célozzák, igaz a prémium kivitelű, akár gyémánttal kirakott készülékházakban felső-középszintű hardver dolgozik. A telefonok különlegessége továbbá a hozzájuk tartozó "Concierge" szolgáltatás, amelynek napi 24 órában elérhető operátorai az ajándékvásárlástól az exkluzív, ahogy a cég fogalmaz "pénzzel nem megvehető" eseményekre való bejutásig számos területen a Vertu-tulajok segítségére lehetnek. Mindez persze csillagászati összegekért, a cég készülékei jellemzően hatezer dollár környékén kaphatók, a legdrágább modellek ára azonban akár 50 ezer dollárig is felkúszhat.

A hiperexkluzív, űrbe árazott eszközök üzleti modellje ugyanakkor az utóbbi évek alapján nem biztos recept a sikerre, a cég 2014 óta nem ad ki nyilvános pénzügyi jelentést, abban az évben pedig több mint 64 millió dollárnak megfelelő veszteséget könyvelt el, 133 milliós bevétel mellett.

Hello, itt az idei SYSADMINDAY!

Szabadtéri helyszínen idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt. Melós hónapok után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal.

Hello, itt az idei SYSADMINDAY! Szabadtéri helyszínen idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt. Melós hónapok után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal.

A Vertut 1998-ban a Nokia hozta létre, legfelső kategóriás készülékek fejlesztésére, amelyek a cég hardveres és szoftveres alapjait nemesfémmel, válogatott bőrborítással, és drágakő-berakásokkal egészítették ki, kis szériában, kézzel készítve. A Nokia 2011-ben kezdett vevőt keresni a cégre, amely bár akkor még vélhetően jó profitot termelt, ugyanakkor túlzottan eltávolodott a finnek fő kompetenciáitól. A céget a Nokiától az EQT VI magántőke társaság vette meg ismeretlen összegért 2012-ben, három évvel később azonban túladott rajta, 2015-ben a Vertu a hongkongi Godin Holdings birtokába került. A frissen bejelentett akvizícióval a Hakan Uzan lesz a luxustelefon-gyártó negyedik tulajdonosa.

A csavar a történetben, hogy az Uzan család korábban komoly összetűzésbe került a Nokiával. A '90-es években a família kölcsönt vett fel a finn cégtől és a Motorolától, hogy létrehozzák a Telsim mobilszolgáltatót, amely aztán a török Vodafone-ág alapja lett. Később azonban a vállalatok azzal vádolták meg a családot, hogy a felvett pénzt magánrepülőkre és ingatlanokra költötték - nem sokkal később pedig a New York-i bíróság több milliárd dolláros kártérítést ítélt meg a Nokiának és a Motorolának. Az Uzuan család máig vitatja a vádakat, ugyanakkor nem ez volt az egyetlen hasonló fiaskójuk, az egykor több tucat céget és egy bankot is birtokló família vizsgálat alá került, vagyonuk jelentős részét a hatóságok lefoglalták, a család pedig száműzetésbe vonult.

Mindez azonban nem fogja vissza Hakan Uzan lelkesedését a Vertuval kapcsolatban, az üzletember jól kihasználható rétegpiacot lát a luxustelefonokban, noha azt egyelőre nem tudni, milyen stratégiával akarja visszahozni a cég hajdani sikerét annak negyedik tulajdonosa.

A K8s annyira meghatározó technológia, hogy kis túlzással szinte az összes IT-szakemberre nézve karrier-releváns.

a címlapról

jogsértés

39

Bajban lehet az X az EU-ban

2024. július 12. 13:21

A Bizottság előzetes döntéshozatali eljárása szerint a közösségi platform működése több ponton is törvénysértő.