:

Szerző: Gálffy Csaba

2017. január 24. 12:30

Samsung: a félvezetőkben van a pénz

Folytatódik a korábbi trend a Samsung Electronics-nál, a félvezetőgyártás és azon belül a memóriagyártás elképesztően jövedelmező lett, miközben a korábbi húzóág, a telefonok már viszonylag keveset tesznek hozzá a cég profitjához.

Nem vetette vissza érdemben az Note-botrány a Samsung Electronics eredményeit, de a telefongyártásnál egyébként is fontosabb lett mára a félvezető-részleg, amely húzott is rendesen a negyedik negyedévben. A cég bevétele hajszálra megegyezik a tavalyival, 45,7 milliárd dollárnak megfelelő koreai wont tesz ki, 2015 végéhez képest azonban látványosan sikerült feltornázni az üzemi eredményt és a nettó profitot is. Előbbi mutató 5,26 milliárdról 7,9 milliárdra ugrott, míg a nettó, adózott profit 2,76 milliárdról 6,07 milliárd dollárra ugrott. Lássuk, mi hozta ezt a látványos előrelépést.

Mobilok: szerény karácsony

A Samsung rettegve várta az év végi negyedévet, a hagyományosan legerősebb negyedévhez ugyanis hiányzott a szuperfegyver, a Note 7. A cég már a harmadik negyedév végén törölte a kommunikációból a telefont és a teljes marketinggépezetet ráállította a év eleji húzómodellre, az S7 és S7 Edge párosára - a húzás bejött, a csúcsmodellek eladásai nőttek is kicsit szekvenciálisan. A kiesett zászlóshajót sikerült másik oldalról a belépő és középkategóriás modellek növekvő eladásaival is takarni - darabszámot azonban cég már hosszú ideje nem közöl, így nem tudjuk, pontosan mekkora emelkedésről lehet szó.

Minden szám egy helyen (koreai wonban).

Hello, itt az idei SYSADMINDAY!

Szabadtéri helyszínen idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt. Melós hónapok után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal.

Hello, itt az idei SYSADMINDAY! Szabadtéri helyszínen idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt. Melós hónapok után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal.

A számok nyelvén a mobilos részleg bevétele 19,41 milliárd dollárnyi koreai wont tett ki, ez 6 százalékos növekedés 2015 végéhez képest. Az üzemi eredmény is tudott nőni, 2,14 milliárd dollárra, szemben a tavaly év végén elért 1,91 milliárddal. A részleg tehát érdemben nem szenvedte meg az Note-drámát, a cég sokkal stabilabbnak látszik annál, hogy egy (akár csúcs-)modell kiesése is hosszabb távú kárt okozzon.

Félvezetőkben otthon

Az elmúlt időszakban mind a DRAM, mind a NAND lapkák piacán határozott áremelkedés tapasztalható, ahogy megfordult a kereslet-kínálat viszonya. A gyártók korábban túltermelésre játszottak, a kereslet szintje folyamatosan alatta maradt a kínálatnak, ezzel pedig az árak a mélybe zuhantak, ahogy a cégek egymást véreztették ki pénzügyileg. A stratégiának meg is lett a hatása, sok gyártó kivonult a piacról (vagy csőd közelébe jutott), a maradók pedig most elkezdik visszatermelni a korábban kimaradt profitot.

Ez látszik a Samsung pénzügyi jelentésén is, a memóriágyártásból származó bevétel már 9,95 milliárd dollárt tett ki, ez látványos, 39 százalékos növekedés 2015 negyedik negyedévéhez képest. Az előrelépés még látványosabb az üzemi eredményben, a félvezetőgyártás (memóriát nem közöl külön a Samsung) 4,24 milliárdos üzemi eredményt ért el, ami a 12,73 milliárdos teljes félvezetős forgalomhoz képest nagyon magas (ez utóbbi 12 százalékkal bővült egy év alatt).

Samsung memóriachipek - a cég igazi zászlóshajói

A Samsung a következő negyedévekre is nagyon erős keresletet vár mind a mobiltelefonoknál, mind a szervereknél. A trendre a cég a nagy sűrűségű (és nagy profittartalmú) termékek felfuttatásával reagál, mind a DRAM, mind az SSD-khez szükséges RAM oldalán, előbbinél a "tizen" (1x nm) osztályú DRAM, utóbbinál a 64 rétegű V-NAND (3D NAND) lesz az idei csodafegyver.

Nem elhanyagolható a memória mellett a processzorgyártás sem, ugye a Samsung 10 nanométeres eljárásán készül a következő generációs Exynos és a Qualcomm Snapdragon 835 is, az idei androidos csúcstelefonokat hajtó páros. A negyedik negyedévben azonban nem ez, hanem a belépő szintű és középkategóriás alkalmazásprocesszorok húztak.

Konzumer elektronika

A Samsung Electronics harmadik nagy oszlopa a CE (consumer electronics), az a részleg azonban mára eltörpül a két fenti nagy mellett. Bevétele ugyan 11,69 milliárd dollár, üzemi eredménye azonban jelképes 270 millió dollárnyi - sokat tehát nem tett hozzá a cég teljesítményéhez. Érdekes módon az okosotthon-kütyük nem hagyták hidegen a vásárlókat, Észak-Amerikában nagyon erős keresletről számol be a cég, ezt azonban különböző költségek növekedése eltüntette.

Felemás ugyanakkor a tévés piac mozgása. A prémium modellek ragyogóan teljesítettek, a 4K-s modellek eladásai 36 százalékkal, a hajlított 60 százalékkal, a 60 hüvely fölöttiek pedig 56 százalékkal nőttek - elvben tehát a magasabb profittartalmú termékek kaszáltak. Ennek hatását viszont szinte teljesen elvitte a panelek drágasága és az árfolyamváltozás.

A K8s annyira meghatározó technológia, hogy kis túlzással szinte az összes IT-szakemberre nézve karrier-releváns.

a címlapról

jogsértés

39

Bajban lehet az X az EU-ban

2024. július 12. 13:21

A Bizottság előzetes döntéshozatali eljárása szerint a közösségi platform működése több ponton is törvénysértő.