:

Szerző: Hlács Ferenc

2017. január 16. 12:00

Routerrel húz védőfalat az IoT eszközök köré a Norton

Biztonságos, felhasználóbarát hálózatot ígér Norton Core - persze nem olcsón. A vállalat frissen bejelentett routere elsősorban a sebezhető IoT eszközök által jelentett veszélyeket hárítaná el.

Már a kapu előtt megállítaná az otthoni hálózatokra pályázó malware-eket a Norton frissen bejelentett routere. Az eszköz Norton Core névre hallgat és a biztonságos, pontosabban biztonságos és felhasználóbarát működést helyezi a középpontba. A Core emellett követi az elmúlt évben kifejezetten hangsúlyossá vált trendet, miszerint a routerek akár jól is kinézhetnek - a Norton terméke egészen izmos hardverét egy geodézikus kupola mögé rejti. Az esztétikus külső egyébként az olyan megoldások mint például a Google routereinek megjelenésével lassan elvárássá is válik a piacon.

Ugyanakkor míg mostanában funkciók terén a felhasználóbarát mesh hálózatok jelentik az aktuális buzzwordöt a konzumer routerpiacon, a Core teljes erővel a biztonságra helyezi hangsúlyt. A gyártó az készülékkel elsősorban a háztartásokban egyre nagyobb számban megjelenő IoT eszközök katasztrofális, sőt sokszor egyáltalán nem létező biztonsági megoldásait orvosolná a hálózat kapujának fokozott védelmével, a támadásokat azelőtt megállítva, hogy azok eljutnának a sebezhető okosotthon-kiegészítőkig és egyéb, online kapcsolattal rendelkező eszközökig.

A Norton a készüléket egy sor védelmi vonallal felszerelte, az többek között mély csomagelemzéssel (DPI) figyeli az áthaladó tartalmakat és elcsípi az ismert kártevőket, továbbá a hálózatra csatlakoztatott eszközök közötti, potenciálisan rosszindulatú adatkommunikációt is képes észlelni - ha utóbbira utaló jelet talál, a router automatikusan leválasztja a szóban forgó eszközt a hálózatról, karanténba helyezi azt, és értesíti a felhasználót. A készülékkel lehetőség van továbbá a hálózat felosztására, így azon egymástól elszigetelten dolgozhatnak az IoT eszközök, valamint a PC-k, telefonok, így elejét véve, hogy egy támadó valamelyik okoskészülék sebezhetőségét kihasználva érzékeny adatokat kaparintson meg más csatlakoztatott gépekről. Erre egyébként lehetőséget adnak a "mezítlábasabb" routerek is a vendéghálózat (guest Wi-Fi) segítsévégel, a Norton megoldása viszont komplexebb és rugalmasabb.

A funkciók közé természetesen a tartalomszűrés is bekerült, a különböző, potenciálisan kártevőket tartalmazó weboldalak mellett téma szerint is szűrhetők az egyes weblapok, például korhatáros tartalmak esetében. A router mindezek mellett folyamatos, valós idejű frissítéseket is kap a gyártótól, amelyekkel az az esetlegesen felbukkanó sebezhetőségeket foltozza. A felsorolt biztonsági megoldások persze vállalati eszközökben már jó ideje elérhetők, azokat az érdeklődők eddig is beépíthették otthoni rendszerükbe - a különbség az, hogy a Core-nál használatukhoz nincs szükség sokszor bonyolult, az átlagfelhasználó számára gyakorlatilag átláthatatlan konfigurációra, az eszköz azokat egy egyszerűen használható mobilappon keresztül teszi elérhetővé.

Hello, itt az idei SYSADMINDAY!

Szabadtéri helyszínen idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt. Melós hónapok után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal.

Hello, itt az idei SYSADMINDAY! Szabadtéri helyszínen idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt. Melós hónapok után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal.

A Core kupolája alatt átlagos hardver dolgozik, abban egy kétmagos, 1,7 gigahertzes processzort és 1 gigabájt RAM-ot találunk, továbbá 4 gigabájt eMMC tárhelyet. A készülék a 802.11a/b/g/n/ac szabványokat is támogatja, valamint párhuzamosan képes 2,4 és 5 gigahertzes hálózatok létrehozására is, mindezt 4x4 AC2600 MU-MIMO támogatással. Az eszközbe Bluetooth LE csatlakozási lehetőség is jutott. Ami a fizikai portokat illeti, a routeren négy gigabites Ethernet, illetve két USB 3.0 aljzatot találunk.

A védelemért ugyanakkor, akárcsak a "patinásabb" kerületekben megnyíló kocsmákban, itt is komoly összeget kell kicsengetni, a Norton Core nettó 280 dollárért lesz megvásárolható - a leggyorsabbak azonban 200 dollárért csaphatnak le a routerre, amelyhez egy éves Norton Core Security Plus előfizetés is jár. Mindenképp jó látni, hogy ha egyelőre borsos áron is, de a konzumer szegmensbe is lecsorognak azok a fejlett biztonsági funkciók, amelyek eddig jobbára a vállalati eszközök sajátjai voltak, különösen figyelembe véve, hogy egészen idáig az otthoni routerek, az IoT eszközök seregéhez hasonlóan, leginkább gyenge védelmükről voltak híresek.

A K8s annyira meghatározó technológia, hogy kis túlzással szinte az összes IT-szakemberre nézve karrier-releváns.

a címlapról

jogsértés

39

Bajban lehet az X az EU-ban

2024. július 12. 13:21

A Bizottság előzetes döntéshozatali eljárása szerint a közösségi platform működése több ponton is törvénysértő.