Szerző: Hlács Ferenc

2016. november 9. 15:47

A csigalassú IPv6-adaptácó felpörgetésére buzdít az IETF

Maga az IAB-IETF is hajlandó támogatást biztosítani az IPv6-ra való átálláshoz - a szervezet igyekszik felgyorsítani a protokoll húsz éve döcögő terjedését.

Fontos iránymutatást tett közzé weboldalán az IAB (Internet Architecture Board), az IETF (Internet Engineering Task Force) architekturális kérdésekért felelős tanácsadó testülete. A szervezet az IPv4 hálózati protokoll elavulása kapcsán közölt állásfoglalást, amelyben minden érintettet arra biztat, hogy a hálózati szabványok fejlesztésekor immár fordítsák erőforrásaikat az IPv6 támogatására, és bizonyosodjanak meg róla, hogy azok a jövőben egyáltalán nem támaszkodnak az elavult protokollra.

Ahogy közleményében az IAB kiemeli, a felhasználható IPv4 címek kimerülésével megugrott a dual-stack, azaz IPv4-et és IPv6-ot egyaránt támogató, illetve a már kizárólag IPv6-ot használó eszköztelepítések száma, ez a trend pedig a későbbiekben csak erősödni fog. Ennek megfelelően a különböző hálózati szabványoknak már teljes mértékű IPv6-támogatásra van szükségük - az IETF és a többi szabványfejlesztő szervezet vagy SDO (Standards Developing Organization) feladata, hogy garantálja, hogy szabványai nem igényelnek IPv4 hátteret.

Az IAB várakozásai szerint az anyaszervezet, az IETF az újonnan kiadott protokollokban, illetve protokollkiterjesztésekben már nem igényel majd IPv4-kompatiblilitást, helyette teljes egészében az IPv6-ra koncentrál majd a fejlesztések, optimalizációk során. Ehhez persze minden hálózati szabványnak függetlenedni kell a teltházas protokolltól - szükség van tehát a meglévő szabványok felülvizsgálatára is, hogy azok egész biztosan működőképesek legyenek IPv6 mellett is. Noha a szervezet mindenkit az újabb protokoll felkarolására biztat, egy jó darabig még elkerülhetetlen a dual-stack megoldások használata, hogy biztosítsák a visszafelé kompatibilitást az IPv4-es rendszerekkel.

Az IETF saját hatáskörben már webes és emailes megoldásainál és konferenciahálózatán is IPv6-ra váltott, és ugyanezt kéri a többi szabványfejlesztő szervezettől is, hogy jó példával járjanak elöl az iparágban. Az IAB emellett a teljes iparágat arra sürgeti, hogy kezdjenek hozzá a kizárólag az új protokollok használatára vonatkozó stratégiák kidolgozásához. A szervezet az ez irányú munka közben felmerülő kihívások kapcsán maga is kész támogatást nyújtani az érintett szereplőknek.

Az időről időre kiadott siettető közlemények dacára az IPv6 átállás meglehetősen döcögős folyamat: bár jó húsz évvel ezelőtt kapott zöld utat, a Google keresési lekéréseinek még mindig csak 14,6 százaléka érkezik az "új" protokollon.

A K8s annyira meghatározó technológia, hogy kis túlzással szinte az összes IT-szakemberre nézve karrier-releváns.

a címlapról