:

Szerző: Asztalos Olivér

2016. november 4. 10:30

Itt az előrejelzett memória áremelkedés

Bejött a korábbi prognózis, kilőttek a memóriaárak. A gyártók dörzsölik a tenyerüket, gyorsan felszaladt a termékek profittartalma.

A júniusi prognózisnak megfelelően masszív emelkedésnek indultak a memóriaárak, a növekedés bizonyos esetekben már 50 százalék körüli. A jelenlegi árak ezzel nagyjából újra az év eleji szinten vannak, és nem kizárt, hogy a következő bő egy hónap során további, 10-20 százalékos növekedés következik. A háttérben most a DRAM chipek iránti megugrott kereslet áll, mely mögött többek között az okostelefonok eladásainak emelkedése húzódik.

Mindez a DRAMeXchange beszámolójából látható, a memóriatőzsde október hónapra 20 százalékos emelkedésről beszél, ami sajnos a gyakorlatban már lényegesen több. A legegyszerűbb 4 gigabájtos DDR4 modul ára augusztusban még 15 dollár volt, mely árcédula per pillanat már 23 dolláron áll. A DRAMeXchange a chipek árát is vizsgálja, a 4 gigabites DDR3-as komponensek ára 17, a hasonló kapacitású DDR4-esek ára pedig 24 százalékot nőtt, ráadásul a memóriatőzsde szerint a tendencia folytatódik.

Az emelkedésre számítani lehetett, a DRAMeXchange már júniusi elemzésében arról beszélt, hogy a harmadik negyedévben megindul a chipek iránti kereslet. A memóriatőzsde ekkor hozzátette, hogy az idei évben 23,1 százalékkal nő a leszállított lapkák darabszáma, 2017-re pedig 20 százalékos emelkedést jósolnak az elemzők. A gyártók a növekedés ellenére nem számoltak nagyobb mértékű kapacitásbővítéssel, ami az igények emelkedése esetében kvázi automatikusan maga után vonja az áremelkedést.

Minden piacon növekvő kereslet

Hello, itt az idei SYSADMINDAY!

Szabadtéri helyszínen idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt. Melós hónapok után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal.

Hello, itt az idei SYSADMINDAY! Szabadtéri helyszínen idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt. Melós hónapok után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal.

A legyártott memóriachipek nagyjából mindössze 20 százaléka kerül piacra PC-s UDIMM modulok formájában, a többi szerverekben és okostelefonokban végzi, körülbelül 40-40 százalékban. Utóbbi két piacon megnőtt a kereslet az elmúlt időszakban, ráadásul nem csak darabszám, de kapacitás tekintetében is. Ennek megfelelően a gyártók most elsősorban ezen piacok igényeinek kielégítésére fókuszálnak, ami a PC-s modulokhoz szükséges chipek termelésének csökkentését vonja maga után, ebből ered a a nagyjából másfélszeresére nőtt árcédula.

Az okostelefonos fókusz nem meglepő, a DRAMeXchange a TrendForce kutatására alapozva közli, hogy a harmadik negyedévben 10,4 százalékkal, 350 millióra nőtt a leszállított okostelefonok darabszáma globálisan. Emellett a notebookok iránti kereslet is növekedő tendenciát mutat, ezt pedig DRAM modulok nélkül nem lehet kielégíteni, így a gyártók kénytelenek elfogadni a magasabb árakat. Mindez a szezonális trendeknek megfelelően tovább fog emelkedni az utolsó negyedév során, amit a papírforma szerint várhatóan egy nagyobb visszaesés követ majd jövő év első negyedévében. Mindez röviden azt jelenti, hogy a PC-s modulok ára legkorábban jövő márciusban indulhat csökkenésnek, már amennyiben minden a terv szerint halad.

Ebbe ugyanakkor beleszólhat a három nagy gyártó, a Micron, az SK Hynix, és a Samsung új stratégiája, mely a DRAMeXchange szerint az oligopol piaci szerkezetnek megfelelően alakul, a vállalatok az agresszív verseny helyett jelenleg inkább a mindhármuk számára előnyösebb békés szimbiózist preferálják a profit maximalizálásához. Nem ez lenne az első eset, a cégek a 90-es években már folytattak versenyellenes gyakorlatot, akkor ezt sikerült is a DRAM-gyártókra rábizonyítani, a Hynix, az Infineon, a Micron, a Samsung és az Elpida is benne volt a botrányban, a Samsung egyik felsővezetője pedig még börtönbüntetést is kapott.

Kína segíthet

Ennek vethet véget Kína, a távol-keleti ország ugyanis gőzerővel dolgozik saját DRAM ellátásán, a King Technology és a Fujian Jin Hua IC Company legkorábban 2017 végén, 2018 elején indíthatja be a termelést, ami újabb versenyhelyzetet szülhet, ez pedig megtörhetné az amerikai-koreai dominanciát.

A K8s annyira meghatározó technológia, hogy kis túlzással szinte az összes IT-szakemberre nézve karrier-releváns.

a címlapról

jogsértés

39

Bajban lehet az X az EU-ban

2024. július 12. 13:21

A Bizottság előzetes döntéshozatali eljárása szerint a közösségi platform működése több ponton is törvénysértő.