Szerző: Habók Lilla

2016. október 11. 11:30

Az új Paint már a 3D-t is támogatni fogja

Jelentős átalakulás előtt áll a Paint egy kiszivárgott videó, illetve a nem hivatalos alfa változat szerint. A jelentősen átszabott alkalmazás toll- és érintésbarát lesz, az átdolgozott felületén pedig akár 3D alakzatokat is szerkeszthetünk. Az új verzió várhatóan az UWP appok között jelenik majd meg.

Eddigi legnagyobb átalakítását tervezi ismert rajzoló programján a Microsoft, alapjaitól újulhat meg a Paint következő Windows 10-es verziója. Először egy videó "szivárgott" ki az app új kinézetéről, majd egy nem hivatalos alfa kiadás jelent meg letölthető változatban a weben. Az új rajzolófelületről már májusban megjelent néhány kép, ezért azt a Microsoft-rajongók már a Windows 10 Anniversary Update-re időzítve várták, mindhiába. A videó és a program alapján azonban úgy tűnik, hogy lassan megérik a bemutatásra az új Paint, ami jövőre debütálhat.

Megváltozik a felhasználói felület, illetve több új funkció is megjelenik, de emellett a Paint jól megszokott elemei is megmaradnak az ecsetekkel, ceruzával és a szövegbeillesztéssel együtt. A legfőbb újítás a 3D-s objektumok támogatása, melyet a The Verge már a HoloLens kiegészítővel hoz összefüggésbe. Az átdolgozott rajzolóprogrammal 3D alakzatokat lehet létrehozni, színezni és szerkeszteni - a 2D formák és képek mellett. A térbeli objektumokat különböző szögekből lehet megtekinteni, ami akár a 3D jelenetek készítését is lehetővé teszi. Emellett a programban feltűnhet majd egy közösségi felület is, ahol szabadon használható 3D alakzatokat lehet kiválasztani, de ez az alfában még nem érhető el.

Az új Paint várhatóan UWP appként fog megjelenni, bár ezt a kiszivárgott videóban még nem mondják ki egyértelműen, az eddigi információk erre utalnak. Az app toll- és érintésbarát lesz, melyet a nem hivatalos alfa is alátámaszt. Nehéz lenne messzemenő következtetéseket levonni egy félkész verzió alapján, az viszont látható, hogy ez a változat nem támogatja a rétegezést és több fájl egy időben történő megnyitását - inkább hasonlít egy alapszintű fotó- és objektumszerkesztő programra, mint egy Photoshop kaliberű alkalmazásra, de a Microsoftnak sosem volt célja konkurenciát állítani a professzionális termékeknek.

Az átdolgozott appot a The Verge szerint minden bizonnyal az október 26-i Windows 10 eseményen jelenti majd be a redmondi vállalat - amelyen egy új, stylusszal és érintéssel is kezelhető Surface leleplezése várható, így érthető az is, miért igyekszik a redmondi vállalat a demózható appok fejlesztésével. A Thurrott úgy gondolja, a Redstone 2 frissítéssel lesz majd elérhető az új app, így ahhoz a felhasználók 2017 előtt nem fognak hozzájutni. A sokak gyermekkorából ismert programra minden esetre ráfér már egy komolyabb ráncfelvarrás, a 3D támogatás és az érintőképernyős használat pedig új távlatokat nyithat majd a Paint-élményben.

A K8s annyira meghatározó technológia, hogy kis túlzással szinte az összes IT-szakemberre nézve karrier-releváns.

a címlapról