:

Szerző: Asztalos Olivér

2016. október 7. 12:00

Piacon a HPE nem felejtő memóriamodulja

Elérhető a Persistent Memory, mellyel jelentősen gyorsulhatnak bizonyos adatbázissal és analitikával kapcsolatos műveletek. A modulokat a legújabb ProLiant szerverekkel szállítja a vállalat, vaskos felárért cserébe.

Piacon a Hewlett Packard Enterprise új típusú memóriamodulja, a Persistent Memory. A modulokat első körben két konfigurációval, a ProLiant DL360 Gen9 és a HPE ProLiant DL380 Gen9 kiszolgálóval lehet megvásárolni. A modul egy NVDIMM, mely DRAM és NAND chipekből épül fel, így a memória áramellátás nélkül is megőrzi tartalmát. A nem volatilis (nem felejtő) modulok mellé szoftveres ökoszisztémát kínál a HPE, amivel megfelelően kiaknázható az új memóriák képessége. A Persistent Memory mögött nem húzódik forradalmi fejlesztés, de az ötlet és a megvalósítás dolgában a HPE veri a versenytársakat.

Mi a probléma?

A DDR4-es modulokon található DRAM chipekben a cellákat egy tranzisztor és egy kondenzátor párosa alkotja, utóbbit pedig folyamatosan frissíteni (azaz olvasni és felülírni) kell, máskülönben elveszíti a töltését, vele együtt pedig a tárolt adatak is. Ezzel szemben a NAND chipek cellái frissítés nélkül is megőrzik töltésüket, az adattároláshoz nem szükséges folyamatos áramellátás.

Bár a DRAM gyors és tartós is, de folyamatosan ott lebeg az adatvesztés lehetősége, aminek veszélyét NAND chipekkel csökkentik az NVDIMM modulokon, melyek szabványos DDR4 foglalatba illeszkednek, azaz közvetlenül a processzor memóriavezérlőjéhez kapcsolódnak. Amennyiben az áramellátás bármilyen okból megszűnne, a modulokhoz kapcsolódó akkumulátorok segítségével a DRAM-ban található adat átkerül a NAND chip(ek)be, ahonnan a tápellátás helyreállítása után gyorsan visszaállítható a tartalom.

A HPE Persistent Memory moduljain Micron DRAM és NAND chipek vannak 8-8 gigabájt összkapacitással, ezek vezérlésről pedig a nem túl ismert AgigA egyik chipje (pontosabban FPGA-ja) gondoskodik, a cég valószínűleg oroszlánrészt vállalat a fejlesztésben. Regiszteres (vagy pufferelt) modulokról lévén szó, a másik oldalán kapott helyet a regiszter (puffer) chip, melynek elsődleges szerepe a memóriavezérlő tehermentesítése. Egyetlen rackben lévő modulok folyamatos áramellátását egyetlen külső akkumulátorral oldották meg, mely a tápegység felől érkező tápellátás zavara vagy hiánya esetén aktiválódik, illetve biztosítja az áramellátását addig, amíg az adatok a DRAM chipekből átkerülnek a NAND-ba.

Hello, itt az idei SYSADMINDAY!

Szabadtéri helyszínen idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt. Melós hónapok után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal.

Hello, itt az idei SYSADMINDAY! Szabadtéri helyszínen idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt. Melós hónapok után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal.

A Persistent Memory (NVDIMM) modulok keverhetőek egyszerű regiszteres (RDIMM) modulokkal, sőt a HPE útmutatása szerint processzoronként legalább egy RDIMM modulnak lennie kell a rendszerben. Egy rackben összesen legfeljebb 16 darab NVDIMM lehet, melyek processzoronkénti elosztását már az üzemeltetőre bízza a HPE, de javasolt a modulok egyenlő elosztása. Végül a gyártó kiemeli, hogy kizárólag a Smart Storage Battery-t támogató rendszerbe lehet NVDIMM-et installálni.

Az új terméket fejlett szoftveres körítéssel próbálja vonzóvá tenni a HPE, a cég a Microsoft mellett a Red Hat, a SuSE és a Hortonworks szakembereit is bevonta a fejlesztésbe. Mindez döntő fontosságú, hisz a szoftverek működését a Persistent Memory beékelődése miatt átrendeződött memóriahierarchiának megfelelően kell átalakítani. A programok bátrabban nyúlhatnak a memóriához, már kritikus fontosságú adatok is kerülhetnek a modulokba, miközben a gyors elérésből nem vagy csak kevésbé profitáló adatok maradhatnak alsóbb szinteken, a háttérárakon.

A HPE elsősorban üzleti kritikus környezethez ajánlja a Persistent Memoryt, elsősorban adatbázisokhoz és analitikához. A gyorsulás most is nagyban függ a felhasználási területtől, melynek szorzója nagyjából 2 és 10 között mozoghat. A cég mérése szerint az SQL szerver naplózási sebessége kétszeresére nőtt az új megoldással, tranzakciók feldolgozása (OLTP) négyszer gyorsabb lett, a Spark pedig tízszeres ugrást mutatott.

Mindezért meglehetősen nagy felárat kell fizetni. Bár a HPE oldalán egyelőre nem szerepel a modulok ára, nem hivatalos információk szerint azok ára 800-900 dollár körül mozog, 7-9-szer több egy hasonló kapacitású RDIMM áránál. a HPE egyelőre csak 8 gigabájtos modult kínál, de a jövőben nagyobb kapacitásban is piacra kerülhet a Persistent Memory.

A K8s annyira meghatározó technológia, hogy kis túlzással szinte az összes IT-szakemberre nézve karrier-releváns.

a címlapról

jogsértés

39

Bajban lehet az X az EU-ban

2024. július 12. 13:21

A Bizottság előzetes döntéshozatali eljárása szerint a közösségi platform működése több ponton is törvénysértő.