:

Szerző: Gálffy Csaba

2016. szeptember 5. 12:56

Kitakarítja az App Store-t az Apple

Kidobálja az alkalmazásboltból a rendszeresen nem frissített appokat az Apple - jelentette be a cég. Szigorú nagytakarítás jön, százezerszám tűnhetnek el az alkalmazások.

Eltávolítja az alkalmazásboltból a kiöregedett appokat az Apple - jelentette be a vállalat múlt héten. Az olyan szoftverek, amelyek "nem működnek megfelelően, nem követik a jelenleg érvényes iránymutatásokat vagy idejétmúltak", kikerülnek az App Store-ból. A héten az Apple egyesével elkezdi átfésülni a boltban található alkalmazásokat és eltávolítja a nem megfelelőeket.

Hamarosan kezdődik

Szeptember 7-én indul a folyamat, amelynek során az App Store-ban található összes alkalmazást tüzetesen átvizsgálja az Apple. A tisztogatás kiterjed az összes kategóriára, így a játékoktól az üzleti appocskákig minden egyes alkalmazást újratesztel a cég, a nem megfelelőeket pedig kiszűri.

A folyamat részeként az Apple értesíti a kifogásolt appok fejlesztőit, ettől a ponttól 30 nap áll rendelkezésre a változtatások elvégzésére. Amennyiben a fejlesztő nem frissíti az alkalmazást, akkor az lekerül a Store felületéről. Kivételt azok az appok képeznek, amelyek induláskor azonnal kilépnek (tehát egyáltalán nem futnak), ezeket azonnal eltávolítja az Apple, és frissítés után teszi vissza a boltba.

Némi vigasz a fejlesztőknek, hogy az ideiglenesen vagy véglegesen eltávolított alkalmazások nevét nem teszi elérhetővé az Apple más fejlesztőknek, az továbbra is a fejlesztő fiókjához kötődik majd. Ez fontos, mert így megelőzhető, hogy "trónbitorló" appok jelenjenek meg a piactéren, újrahasznosítva néhány régebbi, sikeres app nevét. Szintén vigasz, hogy az App Store-ból történő eltávolítás csak a listázás megszüntetését jelenti, az Apple nem törli az appokat a felhasználók eszközeiről, és elérhető marad például az in-app vásárlás lehetősége is.

Viszonylag új követelmény viszont (és várhatóan ezt is számon kéri az Apple a nagytakarításkor), hogy az appok nevét kurtítani kell. Így a név-SEO, illetve a névhez illesztett leírás, magyarázat immár tilos, az új maximális hossz pedig 50 karakter hosszúságú.

Vuvuzela-hatás

A Statista júliusi adatai szerint jelenleg mintegy 2 millió alkalmazás található az Apple App Store-ban. Ezek jelentős része azonban az okostelefon-boom korai szakaszaiban került fel a boltba - kedvenc példánk a Vuvuzela-app, amely a 2010-es foci-vb egyik slágere volt, a világot megmozgató labdarúgótorna időben nagyjából egybe esett a mobilos fejlesztői aranyláz csúcsával, ami tematikus, és időben is korlátos appok tömegét eredményezte.

Az ilyen alkalmazások fejlesztése adott esetben a publikálásnál le is áll, néhány hétig használják őket a felhasználók, majd továbbállnak - ahogy a fejlesztők is. Az operációs rendszer és a hardverek azonban folyamatosan változnak, bekerülnek a visszafelé kompatibilitást korlátozó elemek, így megtörténhet, hogy az ilyen appok jelentős része már egyáltalán nem működik, de ha működik is, gyenge felhasználói élményt biztosít.

Hello, itt az idei SYSADMINDAY!

Szabadtéri helyszínen idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt. Melós hónapok után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal.

Hello, itt az idei SYSADMINDAY! Szabadtéri helyszínen idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt. Melós hónapok után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal.

"Ha az appod úgy néz ki, mintha néhány nap alatt dobtad volna össze, vagy ha az első gyakorláshoz használt alkalmazásod szeretnéd feltölteni, hogy menőzz a barátaid előtt, akkor készülj fel a visszautasításra. Rengeted komoly fejlesztőnk van, akik nem szeretnék, hogy a minőségi alkalmazásaik körül X-faktor-meghallgatás legyen." - fogalmaz az Apple fejlesztői irányadása, amelyet immár az összes, korábban feltöltött appon is számon kér a cég.

Ugyanebben található a híresen aggasztó kitétel, miszerint az elbírálásnak nincsenek szigorú korlátai. "Elutasítjuk azokat az alkalmazásokat, amelyek tartalomban vagy viselkedésben átlépik a határt. Azt kérded, hol a határ? Hát, ahogy a Legfelsőbb Bíróság egyik bírója mondta, "tudjuk, amikor látjuk" [hogy átlépi-e az app a határt]. És úgy gondoljuk, hogy te is tudod, hogy mikor léped át."

Itt nem lesz Wintel-katyvasz

A Windows+x86 ökoszisztéma legfontosabb jellemzője a visszafelé kompatibilitás, a mai rendszereken gyakorlatilag tetszőleges 16 és 32 bites windowsos alkalmazások futtathatóak, egészen a kezdetekig visszamenőleg. A kompatibilitásnak persze van néhány gátja (különösen játékok esetében), de elvben a processzoron minden fut, ami akár egy 286-os gépen is elfutott. Az Apple épp ellenkező irányba tart: csak a friss termék (app) legyen a polcon, amelyik fejlesztő nem tiszteli és követi az ökoszisztéma folyamatos változását, az ne is profitáljon belőle. Ennek megfelelően a cég arra kéri a fejlesztőket, hogy ha nem tervezik az app karbantartását a jövőben, akkor távolítsák azt el a Store-ból.

A K8s annyira meghatározó technológia, hogy kis túlzással szinte az összes IT-szakemberre nézve karrier-releváns.

a címlapról

jogsértés

39

Bajban lehet az X az EU-ban

2024. július 12. 13:21

A Bizottság előzetes döntéshozatali eljárása szerint a közösségi platform működése több ponton is törvénysértő.