:

Szerző: Hlács Ferenc

2016. július 26. 14:04

Európában teszteli csomagszállító drónjait az Amazon

A brit légiközlekedési hatósággal együttműködve, az Egyesült Királyságban is tesztelni kezdi csomagszállító drónjait az Amazon - a hatóság pedig kihasználja az alkalmat a vonatkozó szabályozások kidolgozására.

A köztudatba az elmúlt pár évben berobbant drónok mára nem csak a hobbisták fantáziáját mozgatják meg, a különböző kialakítású és rotorszámú, adott esetben akár önálló navigációra is képes repülő eszközök ipari felhasználásával több nagyvállalat is szemez. Ilyen az Amazon is, a vállalat már 2013 óta kísérletezik csomagszállító drónokkal - a tesztrepülések pedig most Európába is utat találtak, a vállalat ugyanis együttműködésre lépett az Egyesült Királyság polgári légiközlekedési hatóságával (Civil Aviation Authority, röviden CAA).

A partnerségnek hála az Amazonnak lehetősége nyílik olyan drónok tesztelésére a szigetország területén, amelyek a kezelő látótávolságán túl repülnek, és a cég víziója szerint a vidéki, illetve külvárosi régiókban teljesítenek majd szolgálatot. A tesztek során az online áruházóriás többek között a gépek szenzoros tereptárgy-felismerési és akadálykerülő képességeit is megvizsgálja, sőt, olyan helyzeteket is elemez majd, mikor egyetlen kezelő vezérel egy egész flottányi, jórészt automatizált drónt.

Hello, itt az idei SYSADMINDAY!

Szabadtéri helyszínen idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt. Melós hónapok után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal.

Hello, itt az idei SYSADMINDAY! Szabadtéri helyszínen idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt. Melós hónapok után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal.

A Prime Air néven futó szolgáltatás az elmúlt három évben sokat fejlődött, ugyanakkor még mindig bőven a fejlesztési fázisban van. Paul Misener, az Amazon globális innovációért felelős alelnöke szerint a drónokkal a vállalat képes lesz a megrendelt csomagokat 30 percen belül, vagy gyorsabban kiszállítani a vásárlóknak az Egyesült Királyság területén, illetve később világszerte. A tervezett szolgáltatásban egyébként a drónnal kiszállítható csomagok maximális súlyát jelenlegi állás szerint 5 fontnál, azaz nagyjából 2,3 kilogrammnál húznák meg.

A frissen bejelentett kezdeményezés a cég szerint a brit kormánynak is értékes információkkal szolgál majd a drónok biztonságos használatáról a különböző logisztikával foglalkozó iparágakban, illetve a területen szükséges szabályozások kidolgozásában és tökéletesítésében is nagy segítséget jelent majd az illetékes hatóságok számára. Ennek megfelelően a tesztek teljes mértékben transzparensek lesznek majd a CAA felé, a hatóság végig közösen dolgozik majd az Amazonnal a projekten. A CAA stratégiai igazgatója, Tim Johnson szerint a cél, hogy a drónokat, illetve az azokhoz kapcsolódó technológiát biztonságosan integrálják a az országos repülési rendszerekbe. Drónokkal egyébként az online óriások közül nem csak az Amazon, de a Google és a Facebook is kísérletezik.

A K8s annyira meghatározó technológia, hogy kis túlzással szinte az összes IT-szakemberre nézve karrier-releváns.

a címlapról

jogsértés

39

Bajban lehet az X az EU-ban

2024. július 12. 13:21

A Bizottság előzetes döntéshozatali eljárása szerint a közösségi platform működése több ponton is törvénysértő.