:

Szerző: Asztalos Olivér

2016. július 12. 10:35

Magasabb órajeleket hozott a Snapdragon 821

Bejelentette új mobilos csúcsprocesszorát a Qualcomm, a Snapdragon 821 magasabb órajelekkel próbál rálicitálni elődjére, illetve a konkurenciára.

Már nem a Snapdragon 820 számít a leggyorsabbnak a Qualcomm alkalmazásprocesszor-kínálatában, ugyanis a Snapdragon 821 átvette a vezetést a tavaly év végén bemutatott modelltől. Az új rendszerchip lényegi változást nem hozott, a tervezők elsősorban az órajeleket tekerték feljebb, amitől nagyjából 10 százalékos teljesítménynövekedés várható.

Az alapvető dizájnhoz tehát nem nyúltak a mérnökök, csupán a szokásos finomhangolásról van szó, aminek egyik alapját a gyártástechnológia fejlődése adja. A Qualcomm még elsőként alkalmazta a Samsung 14 nanométeres LPP (Low Power Plus) jelzésű eljárását a tavalyi év végén, az elmúlt több mint fél évben gyűjtött tapasztalatok pedig lehetőséget adtak a gyártástechnológia jobb kiaknázásra.

Ez jellemzősen a kihozatalban és/vagy a magasabb órajelekben nyilvánulhat meg, a Snapdragon 821 esetében utóbbi nyilvánvaló, a Qualcomm ugyanis a CPU magok és a GPU órajelét is megemelte. A teljesítményorientált klaszter "Kryo" magjainak frekvenciáját 2150-ról 2400 MHz-re, alacsonyabb fogyasztást biztosító klaszter két magjának órajelét pedig 1600-ról 2000 MHz-re emelték a tervezők. Előbbi 11,6, utóbbi pedig 25 százalékos növekedést jelent. Emellett minimálisan a GPU órajeléhez is hozzányúltak, az Adreno 530 frekvenciáját 624-ről 650 MHz-re húzták fel.

Hello, itt az idei SYSADMINDAY!

Szabadtéri helyszínen idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt. Melós hónapok után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal.

Hello, itt az idei SYSADMINDAY! Szabadtéri helyszínen idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt. Melós hónapok után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal.

Az esetleges változások bővebb listája egyelőre nem ismert, így azt sem lehet tudni, hogy egy új steppingről van-e szó, és esetleg javítottak-e tervezésből eredő hibákat (errata). A Qualcomm nem tett konkrét említést a frissített processzor piaci megjelenéséről, de várhatóan legkésőbb a negyedik negyedévben megjelennek az első Snapdragon 821-ra épülő okostelefonok.

A K8s annyira meghatározó technológia, hogy kis túlzással szinte az összes IT-szakemberre nézve karrier-releváns.

a címlapról

jogsértés

39

Bajban lehet az X az EU-ban

2024. július 12. 13:21

A Bizottság előzetes döntéshozatali eljárása szerint a közösségi platform működése több ponton is törvénysértő.