:

Szerző: Hlács Ferenc

2016. április 6. 12:59

Teljes titkosítást kap a WhatsApp

A szöveges chatet, a VoiP hívásokat, a csoportos beszélgetéseket és minden más, a csevegések során küldött adatot is alapértelmezetten titkosít a WhatsApp. Az csevegésekbe így maga a vállalat sem tud a későbbiekben betekinteni.

Tizenegyesig csavarja a biztonsági potmétert a WhatsApp, a világ legnépszerűbb csevegőappja a jövőben alapértelmezetten bevezeti a titkosítást teljes felületén, beleértve a szöveges chatet, hang- és videoüzeneteket, illetve a továbbított fényképeket, dokumentumokat is. A Facebook tulajdonában lévő cég által használt, végpontok közötti titkosításnak köszönhetően a felhasználók közötti üzenetváltásba sem harmadik felek, sem pedig maga a vállalat nem tud belenézni - így az a hatóságok előtt is rejtve marad.

A lépést a vállalat ügyesen időzítette, a felhasználók privát szférájának - illetve annak határainak - kérdése ugyanis a utóbbi hetekben, az Apple és az FBI nemrég lezárult bírósági csatájának hála a szokottnál is aktívabban van jelen a köztudatban. A mintegy 900 millió felhasználóval rendelkező WhatsApp egyébként nem most kezdte meg a titkosítás bevezetését, a vállalat már 2013-ban hozzáfogott az opcionálisan igénybe vehető biztonsági megoldás beépítéséhez alkalmazásába. A kezdeményezéshez 2014-ben a kifejezetten az üzenetküldő megoldások titkosítását célzó, nyílt forrású Open Whisper Systems projektet működtető, Moxie Marlinspike fedőnév alatt dolgozó fejlesztő is csatlakozott.

Hello, itt az idei SYSADMINDAY!

Szabadtéri helyszínen idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt. Melós hónapok után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal.

Hello, itt az idei SYSADMINDAY! Szabadtéri helyszínen idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt. Melós hónapok után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal.

A WhatsApp a cég által közzétett whitepaper szerint az Open Whisper Systems által megtervezett Signal Protocol titkosítási protokollt használja. A felhasználók közötti kapcsolat létrehozásához először a chatkliens elindít egy titkosított munkamenetet, amely egészen addig megmarad, míg valamelyik fél újra nem telepíti az appot vagy telefont nem cserél. A munkamenet létrejöttével folyamatosan lehetőség van az üzenetküldésre, még akkor is, ha a címzett épp offline: az első üzenettel a küldő az adott munkamenet létrehozására vonatkozó információkat is továbbítja, így a címzett rögtön be tud csatlakozni a beszélgetésbe, amint ismét elérhető lesz az appban.

Ahogy azt a cég a technikai leírásban hangsúlyozza, a WhatsAppnak az üzenetváltás semelyik szakászában sincs hozzáférése a felhasználók privát kulcsaihoz, amelyek az üzenetek titkosításának feloldásához szükségesek, így azokat ha akarná se tudná kiadni, egy hatósági adatbekérés esetén sem. A kulcsok tehát az eszközökön és kizárólag az eszközökön tárolódnak, ezek elvesztése így értelemszerűen az üzenetekhez való hozzáférést is ellehetetleníti.

A vállalatot a népszerű chatszolgáltatásban alkalmazott titkosítás miatt korábban már több esetben is érte bírálat kormányzati szervek részéről, az appot többek között a tavaly novemberi párizsi terrortámadás elkövetői is használták kommunikációra. De Brazíliában 2015 decemberében rövid időre be is tiltották a szoftvert, miután az nem adott át - pontosabban nem tudott átadni - felhasználói adatokat egy bűnügyi nyomozás során. Ugyanebben az ügyben egyébként a Facebook egyik vezető beosztottját, Diego Dzodant egy hónappal ezelőtt le is tartóztatták a brazil hatóságok, arra hivatkozva, hogy a vállalat sorozatosan "nem működött együtt" a bírósággal.

A WhatsAppot ugyanakkor ez úgy látszik nem állítja meg a titkosítás bevezetésében, még akkor sem, ha az immár száz százalékban titkosított csevegőapp a jövőben még több, a fentiekhez hasonló összetűzéshez vezethet különböző országok hatóságaival.

A helyzet iróniája egyébként, hogy az alkalmazás által használt Signal Protocolt az Open Whisper Systems egy az Open Technology Fund csoporttól 2013-ban kapott jelentős, 2,25 millió dolláros támogatással fejlesztette ki - az Open Technology Fund fő támogatója pedig különböző szervezeteken keresztül az Egyesült Államok kormánya, így lényegében egy túlnyomórészt kormányzati pénzből létrejött a megoldásról van szó, amelyet épp a kormányzatok kifogásolnak leghangosabban.

A K8s annyira meghatározó technológia, hogy kis túlzással szinte az összes IT-szakemberre nézve karrier-releváns.

a címlapról

jogsértés

39

Bajban lehet az X az EU-ban

2024. július 12. 13:21

A Bizottság előzetes döntéshozatali eljárása szerint a közösségi platform működése több ponton is törvénysértő.