:

Szerző: Voith Hunor

2016. március 11. 09:57

SQL Server: a Microsoft hadat üzent az Oracle-nek

A Microsoft ingyen licenceket, képzést és telepítési támogatást ad az Oracle adatbázisról váltóknak. Apróbetűs feltételek persze vannak: frissítési garancia (SA) és Server and Cloud Enrollment (SCE) licenc-keretrendszer is szükséges az ajánlat igénybevételéhez.

Röviddel a linuxos SQL Server bejelentése után újabb merészet húzott a Microsoft az adatbázispiacon. A cég tegnap egy új, célzottan az Oracle DB ügyfelek elhalászására kihegyezett programot jelentett be, melynek keretében bizonyos feltételek mellett ingyen SQL Server licencekhez, és az átállást megkönnyítő DBA-képzéshez és telepítési támogatáshoz lehet jutni.

Persze az ördög ismét a részletekben rejlik (ezekre mindjárt kitérünk), de tény, hogy ez egy nagyon agresszív lépés a piacon, ami az eddig színfalak mögött folyó harcot látványos és nyilvános csatává emelheti. A Microsoft a Data Driven konferencia megnyitóján hosszú szekciót szentelt az anyagi előnyök ecsetelésének, számos példával illusztrálva az óriási, akár több mint tízszeres árkülönbözetet az Oracle megoldása és az új SQL Server között. A példaként hozott összegeket (az alábbi videóban a 12. perctől) a redmondi cég listaárakkal, az összes létező extra beleszámolásával, 3 éves teljes bekerülési és üzemeltetési költséggel (TCO) számolta – viszont hardverkomponensek nélkül, ahol azért az Oracle tud villantani, hiszen a vállalat a tényleg drágább licencei mellé az erősen DB-optimalizált vasat viszonylag olcsón adja.

Az apróbetűs rész

Ahhoz, hogy valaki éljen a Microsoft új ajánlatával, teljesítenie kell néhány feltételt. Először is vállalni kell egy legalább 3 éves frissítési garanciát (SA) egy új szerződéssel, vagy egy meglévő megújításával. Szükséges továbbá egy Server and Cloud Enrollment (SCE) megállapodás is, ami az SQL Serverre 50 magonkénti, vagy 5 szerverenkénti licencben határozza meg a kötelezően megvásorolandó minimum mennyiséget, legalább 250 klienshozzáférési licenccel (CAL) kiegészítve.

Jelen esetben ez azt jelenti, hogy az Oracle DB-ről váltani szándékozó leendő ügyfélnek legalább ezeket az SCE kikötéseket is vállalnia kell, az azonban nem tiszta, hogy ez pontosan milyen anyagi következményekkel jár. A Microsoft ugyanis nem árulta el, hogy hány ingyenes licencet lehet szerezni – valószínű, hogy ez a nagyvállalati piacon megszokott módon ügyfelenként egyéni megállapodás tárgya lesz.

Hello, itt az idei SYSADMINDAY!

Szabadtéri helyszínen idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt. Melós hónapok után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal.

Hello, itt az idei SYSADMINDAY! Szabadtéri helyszínen idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt. Melós hónapok után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal.

Az ajánlat részeként "támogatott telepítési szolgáltatásokat" és ingyenes képzést is ad a Microsoft, igaz, ezeket csak a június 30-ig megkötött szerződésekkel lehet igénybe venni, ami egy ilyen típusú váltásnál meglehetősen szűkre szabja a legelőnyösebb időszakot. A telepítési támogatás mértékéről szintén nincsenek részletek, a licencekhez hasonlóan ez is ügyfélre szabott extra lehet, az oktatás pedig alapképzést takar (SQL Server Essentials for the Oracle Database Administrator).

Azt a Microsoft is érzi, hogy az Oracle vertikálisan integrált (hardver+szoftver) megoldásaival szemben több kell, mint az SQL Server, így a cég egy új partnerséget is bejelentett. A HPE (Hewlett-Packard Enterprise) nyújt segítséget a Microsoftnak az ügyfélszerzésben, a két cég együtt vonul ki az érdeklődő potenciális vásárlókhoz és együtt raknak össze egy kipróbálható-tesztelhető rendszert. Ez a próbalehetőség sajnos csak az Egyesült Államokban lesz elérhető, de jól illusztrálja, hogy a Microsoft véresen komolyan veszi az Oracle-ügyfelek megszerzését.

Úgy tudjuk, az SQL Server 2016 még az első félévben általánosan elérhető (GA) státuszt kaphat, de egyes cégeknél már az előzetes kiadásokat is hónapok óta éles környezetben használják.

A K8s annyira meghatározó technológia, hogy kis túlzással szinte az összes IT-szakemberre nézve karrier-releváns.

a címlapról

jogsértés

39

Bajban lehet az X az EU-ban

2024. július 12. 13:21

A Bizottság előzetes döntéshozatali eljárása szerint a közösségi platform működése több ponton is törvénysértő.