Szerző: Asztalos Olivér

2016. február 19. 12:30

Itt a hivatalos javítás az iPhone 53-as hibájához

Megérkezett az Apple hivatalos javítása az iPhone-ok 53-as hibájához, amitől egyes készülékek teljesen használhatatlanná váltak. A vállalat elnézést kért, az esetleges javítási költségeket pedig átvállalja.

Megérkezett az Apple javítása a nem hivatalos úton szervizelt Touch ID-s iPhone készülékekhez. Az error 53 néven elhíresült problémát az iOS 9.2.1 egy módosított, kifejezetten az iTunes-os frissítési folyamathoz készített verziójával javítja a vállalat. A korábban működésképtelenné vált készülékek ezzel újra életre kelthetőek, ugyanakkor az ujjlenyomat-olvasó biztonsági okokból továbbra sem fog működni. Az Apple elnézést kért, a javítási költségeket pedig kifizeti.

A módosítás természetesen arról is gondoskodik, hogy a jövőben ne érintse végzetesen a harmadik fél által cserélt Touch ID-vel rendelkező készülékeket az iTunes-os frissítési kísérlet. A vállalat közleményében kitért a jelenség okára is: a tapasztalt hiba arra utal, a készülék megbukott egy biztonsági teszten. Az Apple mérnökei ezt a gyártási folyamat végére tervezték, amit minden iPhone-nak teljesíteni kell mielőtt csomagolásra kerül, ergo a jelenségnek nem lett volna szabad a felhasználó oldalán is feltűnnie. Ezt alapul véve a vállalat felvállalja az esetlegesen a balul elsült frissítési kísérlet miatt felmerült javítási költségeket. Ehhez az érintetteknek kapcsolatba kell lépniük az Apple ügyfélszolgálatával.

A vállalat arra is kitért, hogy a javítás nem fog életet lehelni a harmadik fél által bármilyen mértékben javított Touch ID-ba. Ennek biztonsági okai vannak, a rendszer szigorúan ellenőrzi az ujjlenyomatot tároló biztonsági terület állapotát, mely a Touch ID koprocesszorában található. Utóbbi egy titkos és egyedi, privát azonosítóval rendelkezik, melyhez sem a telefon többi része, sem pedig az Apple nem tud hozzáférni. A kommunikációhoz a rendszer minden esetben egy ideiglenes kulcsot generál, mely kizárólag a készülékhez gyárilag társított Touch ID azonosítójával működik. Mindez nagyban csökkenti a biztonsági kockázatot, az ily módon eltárolt ujjlenyomathoz nem lehet hozzáférni, miközben a rendszert sem lehet átverni egy másik készülékből áthelyezett komponenssel.

Az alapfelállás tehát nem változott, a meghibásodott Touch ID-t csak az Apple tudja megfelelően szervizelni, ellenkező esetben az ujjlenyomat-olvasó nem fog működni. A kiadott szoftveres javítással ugyanakkor a készülékek többi funkciója használható marad, tehát ahogy azt vártuk, az Apple elejébe ment az error 53 miatt ellene indított pernek, ami enyhítheti az esetleges ellene hozott elmarasztaló ítéletet.

A K8s annyira meghatározó technológia, hogy kis túlzással szinte az összes IT-szakemberre nézve karrier-releváns.

a címlapról