:

Szerző: Asztalos Olivér

2016. január 18. 13:47

A Steam kinőtte a hálozatát

Kinőtte internetes sávszélességét a Steam. A Valve által üzemeltetett népszerű szolgáltatás erőforrás igénye nagy léptékkel növekszik.

100 gigabit per szekundum sebességű internet portokkal fejleszti Steam szolgáltatását a Valve, áll a kivitelezést végző Level 3 Communications bejelentésében. Utóbbi cég egy 42 terabit per szekundumos gerinchálózattal rendelkezik, 100 Gbps sebességű portokat pedig összesen 26 amerikai és európai országban kínálnak. A közleményből kiderül, hogy a Steam internetes forgalma évente nagyjából 75 százalékkal nő, ami jelenleg havi szinten 450-500 petabájtos, éves viszonylatban pedig 5 exabájtos forgalmazást jelent.

Hello, itt az idei SYSADMINDAY!

Szabadtéri helyszínen idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt. Melós hónapok után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal.

Hello, itt az idei SYSADMINDAY! Szabadtéri helyszínen idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt. Melós hónapok után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal.

Mindez egyrészt az egyre nagyobb méretű játékoknak, illetve az ezzel párhuzamosan gyarapodó felhasználó bázisnak köszönhető. Egy népszerűbb PC-s cím mérete manapság 10 és 40 gigabyte között mozog, amihez hozzájön a Steam több mint 100 milliós ügyféltábora, melyből naponta átlagosan 10 millió a konkurens felhasználók száma. Január elején egy új rekordot is felállított a szolgáltatás, ekkor 12,3 millió konkurens felhasználót regisztráltak.

A két legnépszerűbb játék a Dota 2 és Counter-Strike: Global Offensive. Előbbivel naponta akár 1 millióan, utóbbival pedig 700 ezren is játszhatnak egyazon időben az aktuális statisztikák szerint. A Valve dolgát ugyanakkor nem csak a milliós aktív felhasználói szám nehezíti, a szolgáltatás legutóbb december végén futott bele egy kínos hibába, melyet egy balul elsült módosítás váltott ki.

A top 10-hez azért még kevés

A Steam által generált forgalom elsőre talán soknak hangzik, de az amerikai top 10-ben még ezzel sincs benne, ugyanakkor a fejlődés ütemét figyelembe véve a következő néhány évben ez könnyen megváltozhat.

A Egyesült Államokban a Netflix generálja a legnagyobb letöltési és aggregált forgalmat, amit a YouTube, majd az egyszerű böngészés követ. Feltöltés tekintetében a BitTorrent tetemes előnnyel vezet, ezért itt a Netflix "csak" a második helyre volt jó.

A K8s annyira meghatározó technológia, hogy kis túlzással szinte az összes IT-szakemberre nézve karrier-releváns.

a címlapról

jogsértés

39

Bajban lehet az X az EU-ban

2024. július 12. 13:21

A Bizottság előzetes döntéshozatali eljárása szerint a közösségi platform működése több ponton is törvénysértő.