:

Szerző: Asztalos Olivér

2016. január 8. 11:30

Meglepően erős lett az Intel új mini-PC-je

Alacsony fogyasztású mobil Skylake processzorokkal gazdagodott a NUC paletta, ami mellett a tavaly megszellőztetett Core M-es Compute Stick specifikációi is kiderültek.

Az Intel frissítette a NUC termékpalettát. A mini PC-kínálat elsősorban a processzor tekintetében újult meg, a gépek immáron Skylake-alapú központi egységekkel is elérhetőek. Az alacsony feszültségű, "U" sorozatú modellek közül a kétmagos Core i3-6100U, illetve a i5-6260U került be a kisméretű számítógépek belsejébe. Utóbbi érdekessége, hogy előbbivel szemben Intel HD 520 helyett Iris Graphics 540 (GT3e) grafikus vezérlővel rendelkezik. Ez a kétszer több, összesen 48 darab végrehajtóegység mellett 64MB eDRAM gyorsítótárat is jelent, amiből memória intenzív alkalmazások esetében még akár a CPU magok is profitálhatnak.

Hello, itt az idei SYSADMINDAY!

Szabadtéri helyszínen idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt. Melós hónapok után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal.

Hello, itt az idei SYSADMINDAY! Szabadtéri helyszínen idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt. Melós hónapok után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal.

Ezen túlmenően az új gépeket már DDR4 szabványú memóriával kell feltölteni, amit továbbra is külön kell megvásárolni, illetve beszerelni, akárcsak a háttértárat. Az M.2 formátumú, PCIe felületű SSD-knek már négy darab 3.0-s sáv állhat a rendelkezésükre. Ezen felül a magasabb kialakítású verziókba még egy darab 2,5 hüvelykes SSD vagy HDD is beépíthető, illetve a nagyobb modelleknél még szériafelszereltség az SD kártyaolvasó. Az Intel 8260 802.11ac és Bluetooth 4.1 kombó adapter mindegyik konfiguráció alapkiépítése tartalmazza.

Apróbb módosítás, hogy a korábbi mini HDMI helyét a széles körben elterjedt, teljes méretű HDMI aljzat vette át. Ezen túlmenően a csatlakozók nem változtak, maradt az összesen négy darab USB 3.0, a mini DisplayPort 1.2, a gigabites Ethernet. Az előlapon továbbra is megtalálható a fejhallgató kimenet, illetve a mikrofon bement, amik mellett pedig az infrás vevő is helyet kapott, elsősorban különféle távirányítókhoz.

A frissítés hivatalos bejelentése mellett egy közeljövőben debütáló modellről is napvilágot láttak információk. A megújult külsővel érkező NUC egy igazi kis(?) méregzsák lehet majd. A Skull Canyon kódnevű gép 45 wattos Core i7 processzorral érkezik, mely amellett, hogy négy processzormagot tartalmaz, még a GT4e GPU-t is magában foglalja. Ez a jelenlegi legerősebb Intel IGP, ami a 72 végrehajtóegység mellett 128MB eDRAM gyorsítótárat is magában foglal. Amennyiben ez valakinek kevés lenne, úgy a gép hátoldalán található Thunderbolt 3 porton keresztül majd akár egy külső VGA-val is megtoldhatja a rendszert. A Skull Canyon várhatóan a márciusi Game Developers Conference rendezvényen debütál.

Befutott a Core M-es Compute Stick is

Emellett az Intel egy tavalyi ígéretét is valóra váltotta, ugyanis az előző évben piacra dobott Compute Stick sorozat megkapta a Skylake Core M processzorokat. Ez a Core m3-6Y30 mellett a vPro támogatású Core m5-6Y57 központi egységet jelenti, melyek lényegesen nagyobb teljesítményre képesek mint a korábbi Atom processzorok. Szintén nagy előrelépés, hogy a rendszermemória mérete a duplájára, 4 GB-ra nőtt, igaz, ez bizonyos operációs rendszerek esetében még mindig szűkös lehet.

Emellett a háttértár is gyarapodott, az új modellek 64GB-os eMMC-vel érkeznek, mely tárhely a micro SD aljzattal bővíthető. Szintén újdonság a Type-C USB aljzat, valamint a termék megkapta a NUC-ok esetében említett Intel 8260 802.11ac és Bluetooth 4.1 kombó adaptert is. A támogatott felbontást tekintve a Compute Stick legfeljebb 4K felbontásra képes 30 Hz-es képfrissítés mellett. A februárban piacra kerülő termékekért mélyebben zsebbe kell majd nyúlni, ugyanis az Intel 300 dollár körüli összeget fog kérni az i3-as modellért, az i5-ös pedig 500 dollárt fog kóstálni, mely összegek nem tartalmazzák az operációs rendszert.

A K8s annyira meghatározó technológia, hogy kis túlzással szinte az összes IT-szakemberre nézve karrier-releváns.

a címlapról

jogsértés

39

Bajban lehet az X az EU-ban

2024. július 12. 13:21

A Bizottság előzetes döntéshozatali eljárása szerint a közösségi platform működése több ponton is törvénysértő.