Szerző: Bodnár Ádám

2000. szeptember 29. 13:42

3dfx interjú és néhány gondolat

A Voodoo Extreme interjút készített Bubba Wolford-dal, aki a 3dfx-nél a közönségkapcsolatokért felelős menedzser. Ebben az interjúban olvasható a következő részlet:

A Voodoo Extreme interjút készített Bubba Wolford-dal, aki a 3dfx-nél a közönségkapcsolatokért felelős menedzser. Ebben az interjúban olvasható a következő részlet:

Voodoo Extreme: Mi a helyzet a Voodoo5 6000-rel? Az az érzésünk, hogy az NVIDIA azért jelentette be az 500 dolláros GeForce 2 Ultra-t, hogy közvetlen versenyezzen a 6000-rel. Mennyiben változtatta ez meg a Voodoo5 6000 árát/terveit/képességeit?

Bubba Wolford: Bármit is tesz az NVIDIA annak nincs hatása arra, mit is csinálunk a Voodoo5 6000-rel. Ami viszont világos, hogy kimaradt egy termékük. Már a harmadik bőrt húzzák le a GeForce-ról! Azt hittük, a termékciklus új termék bejelentését jelenti. Mit gondol az NVIDIA, hányszor tudja még ugyanazt eladni?

Ezzel kapcsolatban hadd tegyek pár megjegyzést. Az első, hogy a 3dfx 1999 november 15-én jelentette be Voodoo4 és Voodoo5 videokártyáit. Ezek közül a Voodoo5 5500 2000 június 9-én került piacra, a Voodoo4 4500-at pedig szeptember 11. óta lehet megvásárolni. A sokat emlegetett Voodoo5 6000-ről semmi hír, csak sejteni lehet, hogy a cég pár héten belül piacra dobja a kártyát. Mi ez, ha nem termékciklus-kimaradás?

Hiszen ez azt jelenti, hogy a 3dfx durván 8-10 hónappal a megjelenés előtt jelentette be VSA-100 alapú kártyáit. A termékek késedelmes piacra dobása láthatóan megviselte a céget, mint ahogy ezt legutolsó negyedéves eredményeik is mutatják. A 3dfx részvények mélyponton vannak, a vállalat erősen veszteséges, szabadalomsértési perben áll az NVIDIA-val és technológiailag egyelőre nem igazán látható fejlődés a termékeiben. A Gigapixel-től megszerzett technológiai alapokon nyugvó chipek és a rájuk épülő kártyák 2001 közepére várhatók.

Másodszor: az NVIDIA NV15 (avagy GeForce 2 GTS) videochip hivatalos bejelentése 2000 április 26-án történt. Az első GeForce 2 GTS chipes kártyákat május 3-án már meg lehetett vásárolni. Amennyiben a cég ragaszkodik az általuk propagált hathónapos termékciklusokhoz, akkor az NV20 bejelentése valamikor október végén lenne esedékes. Ez pedig még egy hónap! Így a GeForce 2 Ultra-t akár úgy is tekinthetjük, mint egy kiegészítést, egy olyan terméket, amit csak azok vásárolnak meg, akik igazából megengedhetik maguknak, cserébe viszont olyan sebességet kapnak, ami nem mindennapi.

Ráadásul ha hihetünk a pletykáknak, az NV20 chipek első példányai már szilíciumon vannak és javában folyik a tesztelés. Sokan valószínűsítik, hogy az NV20 bejelentése az őszi Comdex kiállításon történik majd meg, azaz november közepén. Még ha nem is lesz meg a hathónapos termékciklus napra pontosan, abban biztosak lehetünk, hogy nem kell majd a bejelentéstől számítva egy évet várni a kártyákra.

Szóval ennyi. Bocs, ha untattam valakit. Aki szeretné elmondani személyes gondolatait ezek kapcsán, bátran tegye meg e-mailben!

a címlapról