Szerző: Hlács Ferenc

2015. november 25. 15:50

Alapos ráncfelvarrást és nyílt forráskódot kapott a Wordpress.com

Teljesen átalakult és asztali, illetve mobilalkalmazásba költözött a WordPress.com. A népszerű blogmotorhoz tartozó szerkesztőfelületet fejlesztői gyakorlatilag teljesen újraépítették és számos hasznos újítással egészítették ki - a Calypso kódnéven futó projekt ráadásul nyílt forrású, ahhoz bárki hozzáférhet és hozzájárulhat.

Alaposan megújult a WordPress.com. A népszerű webhosting megoldás történetének egyik legkiterjedtebb átalakításán esett át: a szolgáltatás teljesen átszabott szerkesztőfelületet kapott, amelyhez immár asztali, illetve natív mobilalkalmazás is párosul. A frissített kódbázis ráadásul nyílt forrású, bárki számára elérhető. A ráncfelvarrás időszerű volt, a web mintegy negyede mögött dolgozó rendszerhez tartozó felület ugyanis lassan közel egy évtizedes alapokon dolgozott.

A WordPress mögött álló Automattic most egészen újrarajzolta a koncepciót, igaz az asztali app egyelőre csak OS X-en érhető el. A csapat szerint azonban már dolgoznak a Windowsra és Linuxra szánt klienseken is - az érdeklődők a cég kapcsolódó oldalán kérhetnek értesítőt ezek elkészültéről.

A fejlesztőcsapat szerint az új WordPress.com interfész gyakorlatilag egyetlen, a motorral REST API-n keresztül kommunikáló JavaScript alkalmazás, amelyben elbúcsúztak a korábbi MySQL és PHP alapoktól és amellyel bármilyen WordPressre építő és Jetpack plugint használó oldal kezelhető. Az új felületről a felhasználó az összes oldalát menedzselheti, ráadásul a fejlesztők szerint a korábbinál jóval gyorsabb betöltődési idők mellett. Az elvégzett szerkesztések megtekintéséhez frissítésre sincs szükség, azok azonnal, valós időben jelennek meg az egyes oldalakon.

Az új kódbázis Calypso kódnév alatt jelent meg és az Automattic szerint sokat merített a cég által nemrég felvásárolt Cloudup csapatától, akiknek elsődleges terméke egy ugyancsak JavaScriptre építő fájlmegosztó.

Az újítások számos ponton javítanak a szolgáltatás teljesítményén, a fejlesztők szerint az azonnali oldalbetöltődés és a módosítások valós idejű megjelenítése mellett az oldalon belüli előnézetek is elérhetők az asztali és mobilalkalmazásokban egyaránt, ráadásul már a galériák előnézetére is lehetőség van a beszúrás előtt. A WordPress mindezeken túl a harmadik féltől származó appok felé is nyit, a korábbi, előre jóváhagyott pluginek helyett API-alapú megközelítésre vált.

A verziókezelést a megújult WordPressben az SVN helyett a Git veszi át, a harmadik féltől származó könyvtárak terén pedig a jQueryt a Node.js, a React és a Flux váltja le. A bugkövetésért a Trac helyett immár a GitHub felel, a fejlesztőcsapat pedig áttekinthetőbb dokumentációt ígér. Az új szerkesztőfelület mellett egyelőre a korábbi WordPress admin backend is használható marad.

A WordPress.com jelenlegi felhasználói az elmúlt másfél év folyamán több lépcsőben megkapták az új verzió elemeit, azok pedig, akik saját szervereikről működtetnek WordPress oldalakat, a Jetpack plugin telepítésével juthatnak hozzá az új szerkesztő- és kezelőfelülethez. A kódbázist a fejlesztők a GNU GPL v2 licenc alatt tették közzé. Aki szeretne maga is hozzájárulni a kódhoz, (vagy épp valamilyen hibát jelezni) a Calypso GitHub-oldalán indulhat el.

A K8s annyira meghatározó technológia, hogy kis túlzással szinte az összes IT-szakemberre nézve karrier-releváns.

a címlapról