:

Szerző: Asztalos Olivér

2015. november 23. 13:45

Egyre közelebb az Intelhez a Samsung

Nőtt az Avago, a Sony és a Samsung bevétele, míg a Renesas, a Toshiba, és a Micron viszonylag nagyot bukott a tavalyi évhez képest. A Samsung szépen lassan közelít az Intelhez. Lesz-e őrségváltás a közeljövőben?

Az IC Insights legújabb jelentése alapján a Samsung idén 10 százalékkal növelte félvezetőgyártástból származó bevételét. Ez a 2014-es évhez képest mintegy 10 százalékos előrelépést jelent, amivel a Sony és a saját gyártósorokkal nem rendelkező Avago mellett a harmadik legnagyobb növekedést produkálta a dél-koreai vállalat. Az Infineon és a GlobalFoundries pozitív eredménye felvásárlásoknak köszönhetőek. Előbbi az International Rectifier bekebelezésével tudott ugrani, míg utóbbi az IBM félvezetőgyártó divíziója megszerzésének köszönheti 15 százalékos előrelépését.

Hello, itt az idei SYSADMINDAY!

Szabadtéri helyszínen idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt. Melós hónapok után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal.

Hello, itt az idei SYSADMINDAY! Szabadtéri helyszínen idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt. Melós hónapok után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal.

Az egyik nagy vesztes a leginkább alkalmazásprocesszorairól és rádiós modemeiről ismert Qualcomm. Az amerikai vállalat mélyrepülésének eredménye egy masszív, 19%-os visszaesés lett. Hasonló mértékű hanyatlást mutat a Renesas teljesítménye is, a cég bevétele 22 százalékkal esett vissza. Ezek mellett a Toshiba és a Micron sem lehet boldog, hisz előbbi bevétele 12 százalékot, utóbbi pedig 11 százalékot csökkent 2014-hez képest.

forrás: IC Insights

A japán vállalatok eredményeit az erősödő dollár is negatívan befolyásolta, ami az átlagos eladási árra (éves szinten mínusz 3 százalék) is kedvezőtlen hatással volt. Az IC Insights ennek köszönhetően korábbi, 1 százalékos növekedésről szóló előrejelzését ugyanekkora mértékű csökkenésre módosította.

Az Intel eredményére továbbra is kihatással van a PC-piac kedvezőtlen alakulása. Emellett a vállalat még mindig nem tudott betörni az okostelefonok piacára, amivel komolyabban kompenzálni tudná a negatív eredményt. Összességében mindez 2 százalékos csökkenést eredményezett, mellyel a Samsung lassan lőtávon belülre kerül a vállalathoz.

Miközben az Intel nem képes kihasználni gyártókapacitásának egy részét, addig a dél-koreaiak újabb üzem építésén munkálkodnak. A Pyeongtaek városában, összesen 23,3 milliárd dollár befektetéssel épülő komplexum a tervek szerint 2017-ben állhat csatasorba. Amennyiben az Intel valamilyen módon nem képes növelni bevételét, úgy pár éven belül akár el is veszíthetik a félvezetőpiacon évtizedek óta őrzött vezető pozíciójukat.

A K8s annyira meghatározó technológia, hogy kis túlzással szinte az összes IT-szakemberre nézve karrier-releváns.

a címlapról

jogsértés

39

Bajban lehet az X az EU-ban

2024. július 12. 13:21

A Bizottság előzetes döntéshozatali eljárása szerint a közösségi platform működése több ponton is törvénysértő.