:

Szerző: Voith Hunor

2015. október 13. 14:15

Nehézfiú lett a Dell

Az EMC felvásárlása nagy hullámokat fog vetni, az új Dell a legnagyobbak ligájában játszhat. Az egykori PC-gyártó fél évtized alatt éles irányváltást hajtott végre, az EMC integrálása után a világ legnagyobb privát, vállalati IT-beszállítója lesz.

Az elkövetkező hetekben, hónapokban bizonyára a Dell-EMC gigaüzlet lesz az egyik, ha nem A fő téma az IT szektorban. Az egyesülés ugyanis alaposan felborítja a jelenlegi status quót a nagyvállalati technológiák területén, de az egyes piacokra gyakorolt hatások megnyilvánulására  hónapokat, de inkább éveket kell várni. Az ügy komolyságát mi sem példázza jobban, hogy a megállapodás bejelentését követően a hónap végén ketté váló HP vezérigazgatója, Meg Whitman levélben fejtette ki a vállalat alkalmazottainak a szerinte várható változásokat és lehetőségeket.

Whitman szerint éppen az ellenkező stratégia a helyes, és a HP két önálló cégre bontásával ezt az utat járja, csak két évvel a versenytársak előtt járva. A HP vezetője nem veszélyt, inkább lehetőséget lát a Dell és az EMC egyesülésében, külön kiemelve, hogy a lépés „káoszt okoz majd az [értékesítési] csatornában”, a két cég integrációja pedig évekre leköti majd a nagyra hízott Dell figyelmét. A levelet azonban mindezek ellenére nehéz nem azonnali önvédelmi reakcióként értelmezni, hiszen az újdonsült Hewlett Packard Enterprise nagyon komoly ellenfelet kapott, melynek van egy óriási előnye: nem tőzsdei cég. Az átalakításokat így a HP-nál akár sokkal hatékonyabban is levezényelheti, a befektetői nyomástól mentesen – ami, mint azt a HP, az EMC és az IBM példájából is látszik, valós hátráltató tényező tud lenni kritikus időszakokban.

Hello, itt az idei SYSADMINDAY!

Szabadtéri helyszínen idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt. Melós hónapok után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal.

Hello, itt az idei SYSADMINDAY! Szabadtéri helyszínen idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt. Melós hónapok után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal.

Az akvizíció pénzügyi vonatkozásairól tegnapi cikkünkben már foglalkoztunk, így azokra most nem térünk ki újra. Azt viszont érdemes kicsit részletesebben is megnézni, a két, önmagában is a világ egyik legnagyobb IT-beszállítójának összeolvadása egyes üzletágakra, termékekre milyen jelentőséggel bírhat. Egy biztosan kijelenthető: a Dell a lehető leghatározottabban üzent mindenkinek, hogy jövőjét nagyvállalati megoldásszállítóként képzeli el.

VMware

A VMware-t Michael Dell tegnap, a bejelentést követő konferenciahíváson a tranzakció koronaékszerének nevezte – nem hiába. Az egyesülés után is nyilvános részvénytársaságként tovább üzemelő, a Dell-EMC 81 százalékos tulajdonába kerülő cég a virtualizációs piac legfontosabb szereplője. Az EMC federáció részeként az elmúlt években hatalmas iramban hízott egy évi hatmilliárd dollár forgalmú vállalattá – sikerét viszont elsősorban nem anyavállalatának köszönhette. Illetve részben mégis, ha azt nézzük, hogy az EMC a federációs vállalatcsoporti szerveződés miatt csak laza kontrollt tartott szupersztárja felett, így lehetővé tette annak bővülését.

A VMware-nek nagyfokú szabadsága tette lehetővé, hogy szoros partneri viszonyt alakítson ki olyan kulcsszereplőkkel, mint a Cisco, a Lenovo vagy a HP. „Vasban” (szervergyártóként) az EMC nem jelentett konkurenciát, a VMware fejlesztése, támogatása és portfólióintegrációja tekintetében így nem volt reális a részrehajlás veszélye. A Dell viszont a szerverpiac második legnagyobb szereplője, továbbá a vállalat akvizíciós tevékenységét visszanézve teljes és gyors integrációra törekszik, így nem tiszta, hogy a VMware ezeket a partneri megállapodásokat hogyan kezeli a jövőben.

A Dell, az EMC és a VMware vezetői ezért tegnap hangsúlyozták is, hogy ezen a stratégián nem kívánnak változtatni, sőt, a Dell nem csak a VMware virtualizációs megoldásait fogja kínálni ügyfeleinek. A VMware befektetőit ezek a nyilatkozatok nem nyugtatták meg, a cég részvényei közel tíz százalékot zuhantak a bejelentés után. Az első rendszerintegrátori vélemények sem túl pozitívak, a korábbi Dell-akvizíciókból kiindulva egyelőre kevesen bíznak abban, hogy a VMware hosszú távon meg fogja őrizni korábbi státuszát, és elkezdenek majd megszaporodni a Dell-specifikus vagy EMC-specifikus képességek.

Tárolók

A VMware megszerzése mellett itt léphet nagyot előre a Dell. A cég ugyan rendelkezik tárológyártó üzletággal, de az általa lefedett piac mérete és pedigréje jócskán elmarad az EMC-étől. Itt a költséghatékonyság jegyében lehet majd számítani konszolidációra, termékvonalak egyesítésére vagy kivezetésére, főleg VNX-Compellent/EqualLogic vonalon.

A flash-alapú tárolók piacának a Dell bizonyára kiemelt figyelmet fog szentelni, az első elemzői vélemények szerint valószínű, hogy itt az EMC kínálata (XtremIO) kerül majd a középpontba, a Dell Complellentek pedig költséghatékony alternatívaként maradhatnak a portfólióban. Az igazán nagy fogás a VMAX, amely azon felül, hogy igazi eredményhányad-szörny, ajtót nyithat a Dellnek olyan ügyfelekhez is, ahol eddig „másodrangú” vállalati beszállítóként eddig kevésbé jött számításba. A felvásárlással ráadásul a Dell rögtön több szoftveresen meghatározott tárolómegoldáshoz is hozzájut, melyeket jelenleg házon kívülről szerez be, partneri megállapodások révén.

Felhő- és adatszolgáltatások

Az EMC idén tavasszal vásárolta fel 1,2 milliárd dollárért a Virtustreamet, amely elsősorban üzleti kritikus alkalmazások futtatását kínálja felhőből magas megbízhatóság és rendelkezésre állás mellett. Ezt kivéve azonban sem a Dell, sem az EMC portfóliójában nincs semmi, ami versenyre kelne az Amazon, a Microsoft, a Google vagy az IBM nyilvános felhős platformjaival, és nem is látszik egyelőre, hogy a kombinált vállalatnak milyen stratégiai céljai vannak ezen a területen.

Érdekes lesz látni, hogy a cég vajon hogyan fogja menedzselni ezt az üzletágat a területen igazán nagyok ellenében. A szerverek, hálózati eszközök, tárolók, plusz a VMware virtualizációs megoldásai és a Pivotal alkalmazás-platformja elvben összeállhatna egy ütős nyilvános felhővé, azonban a versenytársak évtizedes előnyét innen a Dell-EMC nagyon nehezen tudná pótolni. Így sokkal járhatóbb útnak tűnik, hogy a cég (legalábbis rövid távon) marad a felhő-szolgáltatók hardverbeszállítója, saját IaaS-t vagy PaaS-t nem fog kínálni egyelőre.

PC-k, szerverek, konvergens infrastruktúra

A PC- és szerverpiacon nem várható változás, hiszen ezeken a területeken az EMC-nek nincsenek érdekeltségei. A Dell a szerverpiacon a második, a PC-piacon a harmadik legnagyobb szereplő, ráadásul az előbbi tekintetében kvázi fej-fej mellett van a HP-val. Amire érdemes figyelni, az a konvergens infrastruktúrapiac, itt ugyanis az EMC-VMware-Cisco vegyesvállalata, a VCE nagyon erős pozícióval rendelkezik – ebben azonban a szervereket és a hálózatot a Cisco adta, a Dell pedig várhatóan szeretné ebbe immár saját hardvereit betolni.

A nagy kérdés itt a Cisco további szerepe, az EMC-vel korábban pont a VCE miatt összebalhézó vállalat szerverek és hálózati eszközök tekintetében is a Dell versenytársa, a VMware fentebb ismertetett helyzete pedig szintén kérdésessé teszi a további sikeres együttműködést. A Dell és az EMC mindenesetre tegnap kiállt a partneri viszony fenntartása mellett – de tekintve azt, hogy a Cisco már csak kevéssé (mintegy 10 százaléknyi tulajdonrész erejéig) érdekelt a VCE-ben, várható, hogy szerepét előbb-utóbb a Dell saját termékei fogják átvenni. Az EMC egyébként már korábban elkezdte a távolodást a Ciscótól.

Biztonság

A Dell az elmúlt fél évtizedben jelentős erőforrásokat mozgósított (SonicWall, SecureWorks, Force10 Networks) azért, hogy szerverei és hálózati eszközei mellé biztonsági megoldásokat is nyújtson. A portfólióba most bekerül az IT-biztonsági piac egyik legismertebb szereplője, az RSA is, a Dell így lényegében az IT-biztonság teljes spektrumában képes lesz alternatívákat kínálni. Persze itt is kérdéses, hogy ez hogyan áll össze egységes termékpalettává, a HP példáján látszik, hogy nem mindig sikerül ezeket a biztonsági megoldásokat tökéletesen beilleszteni az értékesítési folyamatba

Merre vezet a Dell-EMC?

Jelenleg minden, a nagyvállalati informatikával foglalkozó elemző azon töri az agyát, hogy az összeolvadásnak milyen értelme van azon a faék egyszerűségű logikán túl, hogy a nagyobb jobb. A kombinált vállalat nem lesz erősebb a gyorsan növekvő piacokon, mint a flash-alapú tárolás vagy a nyilvános felhő, miközben a Dell hátán koloncként hordott PC-gyártása mellé felveszi második púpként az EMC hagyományos tárolóit is. A Dellnek valóban hatalmas szüksége van az adatközponti infrastruktúra-portfólió kiegészítésére (ezt adják a tárolók és a virtualizációs szoftverek), hosszabb távon azonban ezek a területek is gyorsan kommoditizálódni látszanak.

A K8s annyira meghatározó technológia, hogy kis túlzással szinte az összes IT-szakemberre nézve karrier-releváns.

a címlapról

jogsértés

39

Bajban lehet az X az EU-ban

2024. július 12. 13:21

A Bizottság előzetes döntéshozatali eljárása szerint a közösségi platform működése több ponton is törvénysértő.