:

Szerző: Voith Hunor

2015. szeptember 17. 18:00

Dinamikusan fejlődik a magyar IT-biztonsági piac

Az IDC hazai szoftverpiaci kutatója szerint viszont a fejlődési dinamika nagy, a következő években jelentősen nő majd minden IT-biztonsági terület forgalma.

Magyarországon is kezd áttolódni a hangsúly a külső veszélyforrásokról és a határvédelemről a belső (szervezeten belüli, sok esetben perzisztens jellegű) fenyegetésekre – mondta el az IDC Magyarország szoftverpiaci elemzője a piackutató cég legfrissebb, a magyar IT-biztonsági piac helyzetét ismertető felmérésről tartott sajtótájékoztatón. Bakk József szerint ugyan IT-biztonsági piac természetesen létezett egy-másfél évtizede is, de az informatikai rendszerek védelme igazán csak az utóbbi néhány évben kezdett el "mindenkit" érdekelni.

Bakk elmondta, hogy a mintegy kétszáz hazai cég megkérdezésével készült felmérés rávilágított: Azzal, hogy az IT-biztonság terén feltett kérdések változtak, azaz egyre inkább a belső védelem, nem pedig a betörésbiztosság kerül fókuszba, megnőtt az egyes rendszerek működésének, valamint a felhasználói tevékenység feltérképezésének, monitorozásának, riportálásának, illetve elemzésének iránti igény. Az IDC szerint a problémák tudatosulása ellenére a hazai nagyvállalatok 80 százaléka még nem rendelkezik fejlett megoldással ezeken a területeken. A piackutató szerint a hazai piac világviszonylatban közepesen érett, de a növekedési dinamikája magas.

IT security meetup és Benk Dénes a SYSADMINDAY-en

4 klassz IT biztonsági előadással, több millió forintos képzési nyereményalappal, és Benk Dénes standupjával vár a hazai SYSADMINDAY július 19-én.

IT security meetup és Benk Dénes a SYSADMINDAY-en 4 klassz IT biztonsági előadással, több millió forintos képzési nyereményalappal, és Benk Dénes standupjával vár a hazai SYSADMINDAY július 19-én.

Az elemző a 2015 és 2019 közötti időszakra a legdinamikusabban növekvő szegmenseknek számító SVM (a biztonság- és sérülékenységkezelő szoftverek) területén évi 9 százalékos, míg az IAM (személyazonosság- és hozzáférés-kezelési szoftverek) esetében évi 7 százalékos évi növekedést jósol. A mintegy 35 millió dollár éves forgalmú magyar IT-biztonsági szoftverpiac egyébként az IDC számításai szerint évente 6 százalék körüli növekedést tud majd felmutatni az említett időszakban – a teljes, hardver- és szoftverértékesítéseket is magába foglaló IT-biztonsági piac éves forgalma a piackutató mérése szerint 90 millió dollár.

Forrás: IDC Magyarország

Az elemző érdekességképpen megjegyezte, gyakori tapasztalat, hogy egy-egy multinacionális vállalat magyar képviselete csak az anyavállalati IT szabályozások által jelentett nyomás hatására kezd itteni a helyi biztonsági rendszer fejlesztésébe, a proaktív hozzáállás egyelőre kevésbé jellemző.

Az viszont az IDC által készített grafikonon tisztán látszik, hogy bár a szemléletváltás elindult itthon, a lista tetején még mindig a "tradícionális" félelmek (vírusok, külső hackelés, spam) szerepelnek, bár a felső harmadba azért becsúszott az alkalmazottak általi adatszivárgás és az akár vállalati, akár saját mobileszközök (BYOD) által jelentett kockázat is.

Forrás: IDC Magyarország

Az IAM területen itthon legnagyobb részesedéssel rendelkező NetIQ képviseletében Hargitai Zsolt, a cég magyarországi üzletfejlesztési vezetője elmondta, hogy tapasztalataik szerint is egyre inkább a jogosultságkezelésre és a rendszeres felhasználói kontrollra (különös tekintettel a kiemelt jogosultságokkal rendelkező fiókokéra) tevődik át a hangsúly - korábban az ügyfelek inkább a határvédelemre fókuszáltak.

Nő az igény a IDM (identity management) és a SIEM (security information and event management) rendszerek integrációjára – ezeket a funkciókat a vállalatok korábban inkább az utólagos ellenőrzések miatt alkalmazták, ez alakul át "intelligenciával megtámogatott, valós idejű, automatizált jelzési rendszerekké. Ilyen például az általunk is nemrég bemutatott, magyar fejlesztésű Blindspotter.

A K8s annyira meghatározó technológia, hogy kis túlzással szinte az összes IT-szakemberre nézve karrier-releváns.

a címlapról