:

Szerző: Voith Hunor

2015. augusztus 31. 17:45

Mégis kerülhet kiadási jegyzet a Windows 10 frissítések mellé

A Microsoft változtat álláspontján, de részletes patch-információt csak az Enterprise vásárlók kapnak - valamikor a jövőben, a részleteket ugyanis a vállalat nem ismertette.

Hallgat a visszajelzésekre a Microsoft, és az eddigi gyakorlattól eltérően mégis biztosít majd részletes információt az egyes kumulatív Windows 10 rendszerfrissítésekhez. A pálfordulást a vállalat egy Redmondban tartott, szűk körű sajtóeseményen jelentette be, konkrét részletekről azonban az érintett ügyfélkörtől eltekintve nem esett szó. Azt pedig a jelen állás szerint az Enterprise kiadás vásárlói fogják jelenteni, a Home, Professional és Education változatok tulajdonosai a jövőben sem kapnak az eddiginél több információt a gyűjtőfrissítések mellé.

Ahogy a Windows 10 frissítések körüli tudnivalókról szóló cikkünkben írtuk, a Microsoft július végén megjelent új operációs rendszeréhez az eddig kiadott, nem biztonsági és nem funkcionális fejlesztéseket vagy bővítéseket tartalmazó frissítések kumulatívak voltak. Ez azt jelenti, hogy rendre a korábbi változtatásokat is tartalmazták, a Windows Update pedig mindig csak az éppen szükséges állományokat tölti le az aktuális csomagból. A Windows 10-zel bevezett új gyakorlat szerint viszont a cég nem részletezi a változtatásokat - illetve mégis, ha a több ezer elemes állománylistát annak vesszük, amit semmi további magyarázat nem kísér.

Hello, itt az idei SYSADMINDAY!

Szabadtéri helyszínen idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt. Melós hónapok után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal.

Hello, itt az idei SYSADMINDAY! Szabadtéri helyszínen idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt. Melós hónapok után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal.

Az otthoni felhasználók túlnyomó többségét ez bizonyára nem érdekli és nem zavarja. Amúgy sincs túl sok beleszólásuk, hiszen a Home változatban a rendszerfrissítő működésébe az újraindítás időzítésén kívül nem lehet belenyúlni. A vállalati ügyfeleket, és elsősorban az üzemeltetésért felelős rendszeradminisztrátorokat viszont már annál inkább - saját, magyar üzemeltetőktől származó információink, nemzetközi szakfórumok és például a Windows IT Pro felmérése szerint is.

A Windows 10 fejlesztését vezető Gabe Aul korábban azt mondta, hogy a kiadási jegyzetek összeállítása és menedzselése túl sok erőfeszítésbe kerülne, miközben valódi értéket nem igazán képviselne. A Microsoft pedig ezt hivatalosan is megerősítette, jelezve, hogy csak akkor fog információt adni az ilyen frissítésekhez, ha azt a változtatások jelentősége alapján indokoltnak tartja. Ezt a kitételt pedig jóformán csak a nagyobb, funkcionalitást is fejlesztő új buildekre lehet ráhúzni, a rendszeres gyűjtőfrissítésekre nem.

Látva a sok negatív visszajelzést nem csoda, hogy a Microsoft inkább változtat gyakorlatán, mintsem feleslegesen tovább hergelje a vállalati ügyfeleket - azt a réteget, amelyik még fizetni is fog a Windows 10 licencekért. Érdemes megjegyezni, hogy a vállalat szerint már mintegy másfél millió Enterprise kiadás fut nagyvállalatoknál, ami meglepően magas szám ahhoz képest, hogy az operációs rendszerben a hosszú tesztidőszak ellenére megjelenéskor még bőven akadtak hibák, és az üzleti felhasználóknak szánt Windows Update for Business (WUB) sem készült még el. A WUB idén biztos nem lesz teljes, de egyes elemei az utolsó negyedévben bekerülnek egy Insider-buildbe, így a szolgáltatást lehet majd tesztelni vállalati környezetben.

A K8s annyira meghatározó technológia, hogy kis túlzással szinte az összes IT-szakemberre nézve karrier-releváns.

a címlapról

jogsértés

39

Bajban lehet az X az EU-ban

2024. július 12. 13:21

A Bizottság előzetes döntéshozatali eljárása szerint a közösségi platform működése több ponton is törvénysértő.