:

Szerző: Voith Hunor

2015. augusztus 24. 10:30

Újabb százmilliót kapott a Mirantis

Az OpenStack egyik utolsó önálló bástyája továbbra sem eladó, sőt, tőzsdére menne. Az Intellel kötött megállapodás a fejlesztés ütemén és az elfogadottságon is nagyot lendíthet.

Miközben az OpenStack-piac konszolidációja során mára szinte az összes elsőhullámos startupot vagy felvásárolta valamelyik nagyvállalat (Cisco – Piston Cloud Computing és Metacloud, IBM – Blue Box, EMC – Cloudscaling, Oracle – Nimbula) vagy csődbe ment és szakembereit felszívták a nagyok (Nebula), a Mirantis az egyik utolsó bástyaként (például az ausztrál Aptira mellett) egyelőre továbbra is önállóan, bár befektetők által "kitömve" folytatja tevékenységét. Sőt, az eddigi információk alapján a cég vezetésének inkább a tőzsdére lépés és a nyílt részvénytársasággá alakítás a célja, amire valamikor jövőre kerülhet sor.

Miután tavaly ősszel a cég egyszer már bevont százmillió dollár kockázati tőkét, most újabb befektetési kört jelentett be, hasonló összegről, valamint a korábbinál szorosabb partnerséget az Intellel. A processzorgyártó az előző körben is részt vett, mostantól azonban nem csak anyagi, hanem műszaki támogatással (például fejlesztésre és tesztelésre szolgáló eszközparkkal, továbbá saját mérnökeivel) is segíteni fogja a Mirantist. Az együttműködéstől mindkét cég nagy előrelépést vár a fejlesztés ütemében, de a Mirantis társalapítója, Alex Freedland leszögezte, hogy az Intellel kötött partnerség nem változtat az eddigi üzleti hitvalláson, azaz egy tiszta, gyártófüggetlen OpenStack-disztribúció fejlesztésén, integrálásán és támogatásán.

Hello, itt az idei SYSADMINDAY!

Szabadtéri helyszínen idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt. Melós hónapok után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal.

Hello, itt az idei SYSADMINDAY! Szabadtéri helyszínen idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt. Melós hónapok után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal.

Így tehát minden jövőbeli fejlesztés marad nyílt forrású, semmilyen szellemi tulajdon nem kerül az Intel tulajdonába, az viszont egyértelmű, hogy a processzorgyártónak vannak elvárásai befektetéséért cserébe. "Vannak bizonyos dolgok, amiket szeretnénk, ha a Mirantis megtenne" - mondta a The Wall Street Journalnek (WSJ) az Intel szoftveresen meghatározott infrastruktúráért felelős vezetője, Jonathan Donaldson. Azt azonban már nem részletezte, pontosan mik ezek az elvárások.

Ahogy korábban írtuk, mára az OpenStack a nagyvállalatok közös játszóterévé vált, ami a Linuxhoz hasonlóan olyan közös alap, amelybe mindenki beleteszi saját fejlesztéseit (saját érdekei mentén), majd egyedi megoldásokat épít erre az alapra. A nyílt forráskód ebben csupán annyi szerepet játszik, hogy minden szereplő számára garantálja, hogy a közös alapra senki nem teheti rá a kezét és nem húzhatja ki azt a többiek alól. A Mirantis határozott célja, hogy disztribúcióját teljesen gyártófüggetlennek tartsa meg, és hosszú távon támogatási és rendszerintegrátori szakértelmét értékesítse a piacon – mint például a linuxos világban a Red Hat.

Az alapok fejlesztését egyébként továbbra is az OpenStack Alapítvány koordinálja, melynek vezetője, Jonathan Bryce szerint az OpenStack egyelőre még messze nem a nagy halak versenytársa. Egyre több vállalat veszi fontolóra viszont privát vagy akár publikus felhőjének kialakításakor a nyílt forrású alternatívát – a szükséges tudás viszont üzemeltetői oldalon többnyire hiányzik, de a gyártófüggetlenségre való törekvés megvan.

A Mirantis ezt a kibontakozó trendet lovagolhatja meg, a vendor lock-inből ugyanis sokaknak lett mára nagyon elege. A cég pont ezért vonhatott be eddig jelentős összegű, 220 millió dollárnyi tőkét – többségét ugyanis olyan vállalatok adták (az Intel mellett például az Ericsson vagy az SAP) melyeknek elemi érdeke fűződik ahhoz, hogy termékeik a lehető legtöbb környezetben működhessenek gond nélkül. Az OpenStack előtt elsősorban rendszerintegrátori profilú Mirantis alkalmazotti létszáma mindenesetre hűen tűkrözi a növekedési törekvéseket, a cég ma már mintegy 750 főt foglalkoztat – ötször annyit, mint a profilváltás előtt.

A K8s annyira meghatározó technológia, hogy kis túlzással szinte az összes IT-szakemberre nézve karrier-releváns.

a címlapról

jogsértés

39

Bajban lehet az X az EU-ban

2024. július 12. 13:21

A Bizottság előzetes döntéshozatali eljárása szerint a közösségi platform működése több ponton is törvénysértő.