:

Szerző: Hlács Ferenc

2015. augusztus 17. 10:55

Szabotálta riválisait a Kaspersky Labs?

Szándékosan szabotálta konkurensei termékeit a Kaspersky Labs - állítja az orosz biztonsági cég két, neve elhallgatását kérő volt alkalmazottja. A Reutersnek nyilatkozó anonim források szerint a vállalat népszerű szoftverek egyes fájljait módosította, hogy a rivális szoftverek azt malware-nek nézzék, ezzel a vetélytársak mellett a felhasználók számítógépeit is veszélybe sodorva.

Komoly vádakkal kell szembenéznie a Kaspersky Labnak: az orosz IT biztonsági cég két volt alkalmazottja szerint a vállalat úgy próbált előnyre szert tenni konkurenseivel szemben, hogy ártalmatlan fájlokat rosszindulatúnak jelölve, rávette azok termékeit, hogy fals pozitív eredményeket produkáljanak. A Reuters értesülései szerint az állítólagos titkos kezdeményezés során a cég több riválisát, köztük a Microsoftot, az AVG Technologiest és az Avast Software-t is célba vette - a Kaspersky Labs tagadja a vádakat, mondván három évvel ezelőtt maga is hasonló támadás áldozata volt.

A mintegy 400 millió felhasználóval és 270 ezer vállalati ügyféllel rendelkező cég Reutersnek nyilatkozó alkalmazottai szerint egyes támadásokat maga a cég társalapítója, Yevgeny Kaspersky rendelt el, mintegy megtorlásként azon riválisok felé, akiről úgy gondolta, cégétől lopott technológiával értek el piaci sikereket. A vállalat 2010-ben nyíltan felszólalt a termékeit másoló riválisok ellen, sőt egy kísérletet is elvégzett: tíz ártalmatlan fájlt hozott létre, majd jelölt meg malware-ként a Google által működtetett VirusTotal adatbázisában. A biztonsági cégek által közösen használt lajstrom alapján a Kaspersky szerint alig két hét alatt mintegy 14 rivális vállalat klasszifikálta maga is károsként az említett tartalmakat, mindenféle előzetes vizsgálat nélkül.

Hello, itt az idei SYSADMINDAY!

Szabadtéri helyszínen idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt. Melós hónapok után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal.

Hello, itt az idei SYSADMINDAY! Szabadtéri helyszínen idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt. Melós hónapok után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal.

Az orosz cég fenti eredményeit nyilvánosan is közzétette, a lépésnek ugyanakkor nem lett érezhető hatása - a nevük elhallgatását kérő források szerint ezért döntött a vállalat a konkurensek szabotálása mellett. A beszámoló alapján a vállalat, a rivális termékek működését visszafejtve, különböző, általánosan elterjedt szoftverek egyes fájljait módosította, vetélytársai számára potenciálisan rosszindulatúnak tűnő kóddal, majd osztotta meg azokat - névtelenül - a VirusTotal adatbázisában. Az adatbázisból dolgozó biztonsági szoftverek így, ha az átírt fájl eléggé hasonlított az eredetihez, az ártalmatlan fájlt is malware-nek tekinthették, és akár el is távolíthatták a számítógépről, ezzel nem csak a célba vett vállalatnak, de a felhasználónak is kárt okozva.

A vádakkal kapcsolatban egyelőre sem a fenti célpontok között sorolt cégek, sem pedig a VirusTotal nem nyilatkozott, az anonim források jelentése továbbá arról sem tartalmaz részleteket, hogy a cég pontosan mely szoftverekben módosított fájlokat. Hasonló támadásokról mindenesetre több vállalat, köztük a Microsoft, a Symantec, sőt a Kaspersky is beszámolt korábban, noha azt nem sikerült kideríteni, ki állt az esetek mögött - a Symantec egyik biztonsági kutatója szerint több gyanúsítottjuk is volt, a Kaspersky ugyanakkor nem volt közöttük. Yevgeny Kaspersky blogposztban is reagált a vádakra, azokat egyszerűen teljes nonszensznek nevezve.

A K8s annyira meghatározó technológia, hogy kis túlzással szinte az összes IT-szakemberre nézve karrier-releváns.

a címlapról

jogsértés

39

Bajban lehet az X az EU-ban

2024. július 12. 13:21

A Bizottság előzetes döntéshozatali eljárása szerint a közösségi platform működése több ponton is törvénysértő.