:

Szerző: Voith Hunor

2015. augusztus 10. 10:15

Egyre kevesebben játszanak a Zynga játékaival

A kaszinójátékok jól mennek, de a játékosszám meredeken esik. Hiába költ átlagosan többet egy játékos, ha az évek óta tartó elvándorlást nem sikerül megállítani, újra elkezdhet suhogni a kasza a cégnél.

Az elmúlt évek szervezeti átalakításai (melyek elsősorban masszív leépítéseket jelentenek) hatására a Zynga pénzügyi helyzete kezd stabilizálódni. Bár a Farmville egykore szebb napokat is látott fejlesztője idei második negyedévét is veszteséggel zárta, annak mértéke mostanra viszonylag alacsonyra csökkent, a bevétel pedig jelentősen felülmúlta az előzetes elemzői várakozásokat. A cég jövőjére legnagyobb veszélyt jelentő másik problémát viszont továbbra sem sikerült orvosolni, az aktív felhasználói tábor meredeken csökken, a trendet pedig a magas árbevételű kaszinójátékok pedig csak ideig-óriáig tudják kompenzálni.

A Zynga a második negyedévét 200 millió dolláros forgalommal zárta, ez éves viszonylatban 30 százalékos növekedésnek felel meg, a nettó veszteség 63 millió dollárról 27 millióra mérséklődött. A vállalat az elmúlt két évben összesen közel félmilliárd dollárt veszített, jelenleg mintegy 1,1 milliárd dollárnyi készpénztartalékkal rendelkezik. Az elemzői várakozásokat felülmúló eredmények elsősorban a kaszinójátékok népszerűségének köszönhető, a Slots franchise forgalma egy év alatt harmadával emelkedett. Ráadásul az alkalmazáson belüli hirdetések (melyek megnézéséért a játékos "játékpénzt" kap) forgalma kilőtt, az előző év hasonló időszakához képest az ezekből származó bevétel 70 százalékot emelkedett, 38 millió dollárra.

Hello, itt az idei SYSADMINDAY!

Szabadtéri helyszínen idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt. Melós hónapok után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal.

Hello, itt az idei SYSADMINDAY! Szabadtéri helyszínen idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt. Melós hónapok után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal.

A mobilos konverzió egész jól halad, de még mindig elég magas a cég játékaival PC-ken játszók aránya. Az április-júniusi időszakban a Zynga-játékosok kétharmada logolt be okostelefonról vagy tabletről, egyharmada pedig maradt a PC képernyője előtt. A cég legnagyobb problémáját most az elvándorlás jelenti – a játékok sokkal kisebb ütemben vonzanak be új közönséget, mint ahogy azokat a régebbi játékosok megunják.

A havi egyedi felhasználók száma egy év alatt 1,4 millióról egymillióra esett, a havi aktív felhasználói szám (MAU) 121 millióról 83 millióra, a napi egyedi felhasználói szám (DAU) 27 millióról 21 millióra zuhant. Bár az egyes felhasználók "értéke" nőtt (azaz átlagban a Zynga-játékosok többet költenek), ha rövid időn belül nem sikerül megállítani ezt a lejtmenetet, akkor újabb drasztikus működési költségcsökkentésre (tehát még több elbocsátásra) lesz szükség. Egy újabb nagy vágás azonban már komoly kockázatot jelenthet a termékek fejlesztésére, sőt, akár csak szinten tartására is. A Zyngának amúgy is gondot okoz alkalmazottainak megtartása a nehézségek közepette – közel harmaduk egy évnél is rövidebb ideje dolgozik a cégnél.

A cég régóta várt új játékát, a Dawn of Titanst csak a karácsonyi időszakban tervezi kiadni, és más, kisebb új játékokat sem fog a Zynga addig piacra dobni. A vállalat a harmadik negyedévre a mostanihoz hasonló eredményeket vár, a befektetőket pedig úgy tűnik, hogy a folyamatos játékosszám-csökkenés egyelőre nem aggasztja túlzottan – a bejelentést követő első negatív reakció után a részvényárfolyam emelkedésnek indult, pénteki kereskedést már közel 8 százalékos pluszban zárta.

A K8s annyira meghatározó technológia, hogy kis túlzással szinte az összes IT-szakemberre nézve karrier-releváns.

a címlapról

jogsértés

39

Bajban lehet az X az EU-ban

2024. július 12. 13:21

A Bizottság előzetes döntéshozatali eljárása szerint a közösségi platform működése több ponton is törvénysértő.