:

Szerző: Hlács Ferenc

2015. július 10. 10:56

Jönnek a kényelmes ujjlenyomat-olvasók PC-re is

Notebookokba szánt, magától a PC-től teljesen függetlenül működő, biztonságos ujjlenyomat-olvasót jelentett be a Synaptics. A gyártóknak szánt beépíthető modul előnye, hogy a belépési adatokat elszigetelten tárolja, így a jövőben akár online vásárlásra is alkalmas lehet.

Új ujjlenyomat-olvasó modult jelentett be a Synaptics: a vállalat szerint az elsősorban laptopokba szánt eszköz nem csak kifejezetten pontos, de a jelenleg használt, hasonló azonosítási megoldásoknál biztonságosabb is. A megoldás lényege, hogy az olvasó egy teljesen zárt "fekete doboz", amely az operációs rendszerrel csak annyit közöl, hogy az azonosítás sikeres vagy sikertelen - ezen felül semmilyen adat nem olvasható ki a szenzorból.

Ez lényeges változás a ma elterjedt ujjlenyomat-olvasókhoz képest, amelyek az esetek túlnyomó többségében a leolvasási kísérlet nyers adatát adják át az operációs rendszernek, annak feldolgozását, az azonosítás megállapítását illetve a minták tárolását is a rendszer, illetve az azon futó biztonsági szoftver végzi. A megközelítés biztonsága ezért az operációs rendszer biztonságán múlik, ami a potenciális támadó számára számos útvonalat nyit - kezdve a tárolt minták felülírásán, az operációs rendszer és a szenzor közötti kommunikációba való beavatkozáson át a nyers adatok ellopásáig (ez utóbbiból sok esetben maga a fizikai ujjlenyomat is rekonstruálható lehet).

A Synaptics terméke abban különbözik ezektől, hogy a fenti feladatokat mind elvégzi. Így a minták tárolását, a nyers adatok kiolvasása és a tárolt mintákkal való összehasonlítása mind a modulon belül történik, ezek az adatok az operációs rendszer oldaláról semmilyen formában nem olvashatóak ki. A megközelítés a támadási vektorokat egyetlen pontra szűkíti, a rendszer és a modul közötti kommunikációra - ez pedig de facto egyirányú.

Jó hír, hogy maga a szenzor is az új generációs megoldások közé tartozik, vagyis nem kell végighúzni rajta az ujjunkat, elegendő csupán ráhelyezni. Ez az iPhone-ból már ismerős megoldás nemrég kezdett terjedni, jó látni, hogy hamarosan a számítógépek is megkapják ezeket a pontosabb, kényelmesebb rendszereket.

Hello, itt az idei SYSADMINDAY!

Szabadtéri helyszínen idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt. Melós hónapok után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal.

Hello, itt az idei SYSADMINDAY! Szabadtéri helyszínen idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt. Melós hónapok után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal.

Egy hasonló megoldás elterjedése többek között az online vásárlásokat is kényelmesebbé teheti, hiszen segítségével, akárcsak az említett okostelefonok esetében, a felhasználóknak nem kell többé jelszavak, illetve bankkártyaadatok megadásával bajlódniuk - ez a sokszor időigényes folyamat, sokakat eltántorít a különböző webes áruházaktól. A modulok továbbá természetesen az egyes online szolgáltatásokba történő, jelszó nélküli bejelentkezést is lehetővé tehetik.

Az egyes gyártóknak már lehetőségük van megrendelni az első mintákat a Synaptics önálló ujjlenyomat-olvasójából, azt azonban egyelőre nem tudni, nagyobb mennyiségben mikortól adhatók le a rendelések az eszközre. Amennyiben a modul elnyeri a vállalatok tetszését, rövid időn belül a notebookokba kerülhet.

A K8s annyira meghatározó technológia, hogy kis túlzással szinte az összes IT-szakemberre nézve karrier-releváns.

a címlapról

jogsértés

39

Bajban lehet az X az EU-ban

2024. július 12. 13:21

A Bizottság előzetes döntéshozatali eljárása szerint a közösségi platform működése több ponton is törvénysértő.