:

Szerző: Gálffy Csaba

2015. június 4. 17:10

Miben tér el a nagyvárosi és a kistelepülési internetező?

Felzárkóztak a nagyvárosokhoz a kisebb településeken élő internetezők - állítja az eNET friss, április végi kutatása. Az adatok szerint érdemi különbség már nincs a település mérete alapján, a korábban jelentős digitális szakadék eltűnt - legalábbis ebben a dimenzióban mindenképp.

Az eNET friss kutatása szerint kiegyenlítettebbé vált az internethasználat gyakorisága a nagyvárosi és kisebb településen élő internet-felhasználók között: míg előbbi csoport 89 százaléka használja naponta többször a hálót, a kisebb településeken élők esetében ez arány 86 százalék - érdemi eltérés tehát már nincs falu és város között ebben a tekintetben, a rendszeres internethasználat már nem nagyvárosi kiváltság, hanem a mindennapi rutin része.

A felhasználók otthon, és az esti órákban lógnak a hálón a leggyakrabban, ebben a két csoport nagyjából megegyezik. Jelentősebb az eltérés a munkahelyi/iskolai és az utazás közben internetezésben, mindkettő jóval gyakoribb a nagyvárosiak körében (60 vs 51 illetve 45 vs 34 százalék). Ezt részben indokolja a munkavégzés eltérő jellege is, a városiak nagyobb eséllyel dolgoznak irodában, internetre kötött számítógépen.

Hello, itt az idei SYSADMINDAY!

Szabadtéri helyszínen idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt. Melós hónapok után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal.

Hello, itt az idei SYSADMINDAY! Szabadtéri helyszínen idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt. Melós hónapok után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal.

Az internetet nagyjából azonos feladatokra használják szerte az országban, településtípustól függetlenül, némi meglepetésre pontosan ugyanúgy, az eltérés jelképes. A célzott információkeresés, a kevésbé fókuszált böngészés, az elektronikus levelezés mind 89-90 százaléknyi internet-felhasználónak rendszeres tevékenysége, csupán a közösségi média szakad ettől le kissé, 78 százalékkal. A kisebb településeken élők minden esetben néhány százalékkal kisebb arányban említették mindenik tevékenységet, a sorrendben azonban nincs eltérés.

A felmérés a Facebook-használatra is rákérdezett, az amerikai szolgáltatásnak elképesztő elérése van a hazai internetezőkre, ráadásul ebben a kisebb településeken élők már rávernek a nagyvárosiakra. A kutatás szerint a nagyvárosiak 82 százaléka, a kisebb településeken élőknek pedig 85 százaléka látogatja napi (!) szinten az oldalt, a többi közösségi médium messze lemarad a Facebook mögött.

A K8s annyira meghatározó technológia, hogy kis túlzással szinte az összes IT-szakemberre nézve karrier-releváns.

a címlapról

jogsértés

39

Bajban lehet az X az EU-ban

2024. július 12. 13:21

A Bizottság előzetes döntéshozatali eljárása szerint a közösségi platform működése több ponton is törvénysértő.