:

Szerző: Voith Hunor

2015. április 29. 11:00

A chipgyártás az új sztár a Samsungnál

A legutóbbi két negyedév adatai alapján a Samsungnak sikerült megállítania mobildivíziójának régóta tartó mélyrepülését, de így is mellbevágó, hogy éves szinten mennyivel esett vissza a részleg nyereségtermelő képessége. A félvezetőgyártás viszont gyors ütemben erősödik, már magasabb üzemi eredményt hozott, mint a telefonok.

Egészen megdöbbentő, hogy éves szinten mekkorát zuhant a Samsung forgalma és főleg nettó eredménye, köszönhetően az okostelefon-eladások visszaesésének és a kereslet megcsappanása miatti készletkisöprési akcióknak. Persze a dél-koreai elektronikai óriásnak még így is jól megy, és a most közölt mutatók alapján az előző negyedévhez képest a gyártónak végre sikerült stabilizálnia a hosszú idő óta tartó esést a mobilpiacon, de az egy-másfél éve elért csúcs most már igencsak messzinek tűnik.

A vállalat bevétele a most lezárt negyedévben 44 milliárd dollárnak megfelelő koreai won volt, ez 12 százalékkal alacsonyabb, mint az előző év hasonló időszakában elért 50,2 milliárdos forgalom. Az igazán látványos visszaesést azonban a nyereség mutatta: a tavalyi 7 milliárd dollár 40 százalékos zuhanást követően 4,35 milliárdra módosult. A hatalmas csökkenés még az amúgy pesszimista elemzői előzetes becsléseket is alulmúlta, sőt, korábban maga a Samsung is némileg jobb eredményekkel kecsegtetett.

Az S6-nak tarolnia kell

A negyedéves számokat – ahogy már jó ideje – újra a mobildivízió, a korábban elért csúcshoz képest gyenge teljesítménye húzta vissza. Az értékesített darabszám tekintetében éves szinten nem volt durva visszaesés, a Strategy Analytics piackutató cég szerint 89 millió helyett most 83,2 millió okostelefont tudott eladni a Samsung, és így helyrebillent a “világ rendje”, újra a dél-koreai cég a világ első számú okostelefon-gyártója (az Apple tegnapi jelentése szerint 61,1 millió iPhone fogyott). A forgalom 29,4 milliárd dollárról 23,4 milliárdra csökkent, az üzemi eredmény viszont ennél jóval nagyobb mértékű zuhanást produkált, 6 milliárd dollárról 2,5 milliárdra. A vállalatnak viszont örömre adhat okot, hogy az előző negyedévhez képest jelentősen, 7,5 százalékról 10,6 százalékra tudta növelni az üzletág üzemi eredményhányadát – persze ez még mindig nagyon távol van a fénykorban elért közel 20 százalékos mutatóktól.

 

 

Hello, itt az idei SYSADMINDAY!

Szabadtéri helyszínen idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt. Melós hónapok után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal.

Hello, itt az idei SYSADMINDAY! Szabadtéri helyszínen idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt. Melós hónapok után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal.

A cég nagyon bízik a nemrég piacra dobott Galaxy S6 és S6 Edge csúcsmodellek sikerében, és az első piaci visszajelzések alapján optimizmusa nem alaptalan, a Samsung egyelőre készlethiánnyal küzd, főleg az egyedibb Edge esetében. Információink szerint a telefonok magyarországi debütálása is sikeres volt, és bár a hazai képviselet a világpiaci rajthoz képest némi plusz készlet felhalmozása miatt egy héttel eltolta a magyarországi bevezetést, az első napokban így is elfogyott az összes, mobilszolgáltatókon keresztül árusított S6. Elemzői becslések szerint az S6-ból ebben az évben mintegy 45 millió darab fog gazdára találni globálisan, ami sokat segíthet a Samsungnak abban, hogy mobilgyártását újra növekedési pályára állítsa. Az elemzői konferenciahíváson elhangzottak alapján a vállalat idén Kínától és Indiától is a korábbinál jobb eredményeket vár, ami az ezen a két piacon uralkodó óriási árverseny fényében azért óvatosan kezelendő.

A chipgyártás továbbra is erős

A Samsung félvezetőgyártása pont ellentettje a mobilrészlegnek, a részleg összteljesítménye (és ami a vállalat számára a legfontosabb, eredményessége) nagyon pozitív képet mutat. Bár az előző év hasonló időszakához képest a forgalom csak néhány százalékkal emelkedett, 9,6 milliárd dollárra, az üzemi eredmény 1,8 milliárdról 2,7 milliárdra ugrott – és ezzel a cég összesített üzemi eredményének 57 százalékát adta, felülmúlva a korábban megkérdőjelezhetetlen elsőséget élvező mobilgyártást. Érdemes egy pillantást vetni az üzemi eredményhányad alakulására: három évvel ezelőtt a chipgyártáson még csak 8,8 százalékot tudott “fogni” a Samsung, egy évvel ezelőtt már több mint 20 százalékot, a legutóbbi negyedévben pedig közel 30 százalékot. A vállalat közlése szerint az idén kikerülő lapkák harmada a 14 nanométeres gyártósorról fog legördülni, a 10 nanométeres technológia bevetésére pedig jövő év végén kerülhet sor.

Az utóbbi negyedévekben minimálisan nyereséges háztartási és szórakoztató elektronikai részleg gyenge negyedévet zárt, 9,6 milliárdos forgalom mellett 131 milliós veszteséget termelt.

A K8s annyira meghatározó technológia, hogy kis túlzással szinte az összes IT-szakemberre nézve karrier-releváns.

a címlapról

jogsértés

39

Bajban lehet az X az EU-ban

2024. július 12. 13:21

A Bizottság előzetes döntéshozatali eljárása szerint a közösségi platform működése több ponton is törvénysértő.