:

Szerző: Gálffy Csaba

2015. március 24. 17:24

Letölthető a Windows 10-es fejlesztői eszköztár

Kiadta a Microsoft a Windows 10 SDK első bétás verzióját, amellyel már kipróbálhatóak az új rendszer API-változásai, különösen az adaptív felhasználói felületre vonatkozó újdonságok.

Elérhető a Windows 10 SDK első előnézeti verziója - jelentette be a Microsoft. Ezzel végre elkezdődhet a rendszer izgalmas új képességeit kihasználó új WinRT-s alkalmazások fejlesztése, az új Windows 10-es funkciók teljes kihasználásával.

Rugalmas rendszerhez rugalmas appokat

A WinRT platform nagy ígérete, hogy a telefonok és a PC-k között egységes futtatókörnyezetet képez. A különböző beviteli eszközökhöz és képernyőméretekhez azonban alkalmazkodni kell, ezt az adoptálást eddig számottevő manuális munkával, különböző UI létrehozásával tudta megoldani a fejlesztő.

Az SDK talán legfontosabb újdonsága az adaptív felhasználói felület, amely a reszponzív oldalak logikáját hozza el a Windows 10 platformra. Eszerint a fejlesztőnek egyetlen UI-t kell elkészítenie, amely az egészen kis kijelzőktől a legnagyobb monitorokig szépen, rugalmasan tud alkalmazkodni. Ezt az adaptív viselkedést a Visual Studio beépített automatizmusokkal és előre elkészített sablonokkal segíti, így az előre elkészített alapelemekkel viszonylag egyszerűen el lehet készíteni az első adaptív alkalmazást.

Hello, itt az idei SYSADMINDAY!

Szabadtéri helyszínen idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt. Melós hónapok után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal.

Hello, itt az idei SYSADMINDAY! Szabadtéri helyszínen idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt. Melós hónapok után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal.

Izgalmas fejlesztés, hogy az alkalmazás futásidőben is tud alkalmazkodni a beviteli eszközhöz Windows 10 alatt, így ha a felhasználó az egeret használja, a vezérlők lehetnek kisebbek és tömörebbek, míg az érintőkijelzőt használva nagyobb méretűek és szellősebbek. Ennek például a kettős használatú eszközöknél van jelentősége (mint a kettétéphető notebookok), ahol akár az alkalmazás futtatása közben is változhat a preferált beviteli eszköz - ezt pedig az alkalmazás le is tudja követni.

Triviális, de hosszabb távon annál fontosabb változás, hogy a fejlesztő az alkalmazás futása közben lekérdezheti, hogy mely funkciókat támogatja épp a rendszer és dönthet azok használatáról. Ez a Microsoft reményei szerint felváltja azt az (igen helytelen) szokást, hogy az alkalmazás az operációs rendszer verziószámából igyekszik kikövetkeztetni a rendelkezésre álló képességeket és hívható API-kat. A cég példája a HardwareButtons, amellyel le lehet kérdezni, hogy a telefon hardveres vagy virtuális előlapi gombokkal rendelkezik - így azt nem a hardver azonosítójából és egyéb változókból kell kikövetkeztetni. Ez hosszú távon fontos lesz a fejlesztők számára is, a felhasználói élmény így mindig az adott eszközre és operációs rendszer verzióra szabott lehet.

A fentiek persze csak a felszínt karcolgatják, a Windows 10 ugyanis alapoktól újragondolt, átdolgozott és kibővített API-készlettel rendelkezik. A fejlesztések nem csak a WinRT platformot érintik, a DirectX 12 és a rendszer más pontjait is érintették, érdemes tehát fellapozni a Microsoft fejlesztői portáljának dedikált szekcióját.

Erre lesz szükség

Az induláshoz (természetesen) először egy működő Windows 10-es példányra lesz szükség, ehhez a Windows Insider programhoz kell csatlakozni, ezt követően tölthető le és telepíthető a rendszer legfrissebb bétás kiadása. Az ajánlott fejlesztői környezet a Visual Studio 2015 CTP6, mellé pedig telepíteni kell Tools for Windows 10 Technical Preview csomagot is. Azt mondani sem kell, hogy a kiadás előtti szoftvereket teszteléshez és ismerkedéshez ajánlja a Microsoft, komoly munkára és maximális stabilitásra még nem érdemes számítani. A Tools for Windows 10 kiadási jegyzetei itt érhetőek el, a VS CTP6 ismert problémáit itt listázza a cég.

A K8s annyira meghatározó technológia, hogy kis túlzással szinte az összes IT-szakemberre nézve karrier-releváns.

a címlapról

jogsértés

39

Bajban lehet az X az EU-ban

2024. július 12. 13:21

A Bizottság előzetes döntéshozatali eljárása szerint a közösségi platform működése több ponton is törvénysértő.