:

Szerző: Voith Hunor

2015. március 13. 09:30

VCE VxBlock: már nem kötelező a Cisco

Az EMC tavaly év végén jelentette be, hogy részben kivásárolja a Ciscót a 2009-ben létrehozott közös vállalatból, a VCE-ből. A vegyesvállalatban mindössze 10 százalékos részesedést megtartó Cisco kihátrálását a többségi tulajdonos EMC – friss termékbejelentései alapján – bővülési lehetőségként kezeli.

Számos újdonságot jelentett be a VCE, amit az EMC, VMware és Cisco 2009-ben azért hozott létre, mert az iparágban egyre kezdett terjedni a "konvergens infrastruktúra" filozófiája. Ezek előre integrált, előtesztelt, közös menedzsment-réteg alá tartozó, szabványos építőkockákból épülnek fel, előnyük, hogy rövidebb idő alatt állíthatóak fel és kezdenek profitot termelni. A bökkenő, hogy nagyon kevés IT-beszállító van, amelynek a portfóliójában minden építőelem megtalálható (szerverek, tárolók, hálózat, szoftverek, menedzsment, stb.) Ez indokolta a VCE létrehozását: a résztvevő vállalatok önállóan nem tudtak volna ilyen termékeket kínálni, szövetségben viszont igen, mert termékportfóliójuk kiválóan kiegészítette egymást.

A VCE nem tőzsdei cég, így pénzügyei nem nyilvánosak. A kiszivárgott információk szerint azonban a VCE működése nyereséges, ennek ellenére a Ciscónak nem jött be az üzlet. A vállalat a Vblock előre összeállított megoldásokban értékesített termékein végső soron veszteséget ért el, továbbá a VMware-rel is megromlott a viszonya, mert az a szövetségen belül az NSX-szel konkurenciát állított a Cisco hálózati megoldásainak. A cég ezért úgy döntött, csupán csendestársként marad meg a VCE-ben, részesedését 10% körülire csökkenti – sőt, legutóbbi negyedéves eredményeinek ismertetéskor John Chambers vezérigazgató már kőkemény versenytársként beszélt a VMware-ről, melyet "örömmel fognak legyűrni".

VCE VxBlock: Ciscóval vagy anélkül

A mai bejelentések közül talán a legjelentősebb a VxBlock névre keresztelt, a korábbi Vblockhoz hasonlóan előre összeállított és tesztelt termékcsalád. A névben szereplő “x” a rugalmasságot jelöli, a megrendelő ugyanis már választhat a Cisco mellett egyéb hálózati elemeket is. Ez most még csak abban nyilvánul meg, hogy a hálózatot vezérlő szoftver a Cisco Application Centric Infrastructure (ACI) megoldása mellett a a VMware NSX-e is lehet. A vegyesvállalat az évben további VxBlockok piacra dobását ígéri, és Tray Layton, a cég technológiai igazgatója azt mondta, a jövőben a mostaninál lényegesen nagyobb választási szabadságot kapnak majd a vevők – hardverben és szoftverben egyaránt. Ez egyértelmű válasz Chambers korábbi indulatos kirohanására, még úgy is, hogy Layton leendő partnereket név szerint nem említ.

Hello, itt az idei SYSADMINDAY!

Szabadtéri helyszínen idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt. Melós hónapok után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal.

Hello, itt az idei SYSADMINDAY! Szabadtéri helyszínen idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt. Melós hónapok után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal.

A VCE szándékai szerint az év folyamán előre konfigurált, adott felhasználási területeket célzó célgépeket, “application-in-a-box” megoldásokat is kínál majd a termékcsaládban. Arról egyelőre nincs információ, hogy a (szintén EMC-VMware-birodalomhoz tartozó) Pivotalon kívül erről melyik beszállítókkal tárgyalnak, de Layton szerint az érdeklődés váratlanul élénk.

A “sima” Vblockhoz kapcsolódó újdonság, hogy mostantól a tavaly bejelentett Vblock 540-et és 740-et is szállítja a VCE.

Bővíthetőség ezres nagyságrendben

A VCE eddigi gyakorlatától eltérő irányt mutat a Vscale Architecture névre keresztelt megközelítés is. A bejelentés szerint ez rendkívül rugalmas skálázhatóságot fog nyújtani, és a Vblock építőelemeket akár ezres nagyságrendben is lehet majd kombinálni, ha a felhasználási terület ezt megkívánja. A vegyesvállalat azt is bejelentette, hogy hardveres oldalról a VMware piacra lépési partnere lesz annak közeljövőben megjelenő, hiperskálázható és a legnagyobb ügyfelek igényeihez igazított EVO:RACK integrált infrastruktúra-megoldásában is. Ebben a VMware szoftveres oldalról a rack szintű felügyeleti eszközökön túl teljes vCloud csomagot, Virtual SAN-t és NSX-et fog kínálni, és a rendszert úgy tervezték, hogy beüzemelését akár két óra alatt is meg lehessen valósítani. Az EVO:RACK menedzsment szintű specifikációit a VMware az Open Compute Project révén a közösbe is bedobta.

Szintén a bővíthetőség jegyében a Vblock termékekhez hasonlóan előre tesztelt és validált hardverkiegészítőket is forgalomba hoz a VCE, Technology Extensions néven. Ezeket a számítási és/vagy tárolókapacitás növelésére lehet majd használni, előbbit a Cisco UCS (Unified Computing System), utóbbit az EMC Isilon és XtremIO fedik le.

Az új, skáláztóságot előtérbe helyező szemléletet a VCE szoftveres oldalról is megtámogatja, a Vision Intelligent Operations 3.0-s verziójával. A vállalat szerint az ügyfelek ezzel hatékonyan és könnyen kezelhető logikai egységekbe szervezhetik a nagyszámú építőelemből összeálló rendszereket.

A K8s annyira meghatározó technológia, hogy kis túlzással szinte az összes IT-szakemberre nézve karrier-releváns.

a címlapról

jogsértés

39

Bajban lehet az X az EU-ban

2024. július 12. 13:21

A Bizottság előzetes döntéshozatali eljárása szerint a közösségi platform működése több ponton is törvénysértő.