:

Szerző: Hlács Ferenc

2014. december 29. 10:00

Érkeznek a 8 gigabites LPDDR4 Samsung RAM-ok

A világon elsőként dob piacra 8 gigabites LPDDR4 memóriát a Samsung. A technológiával készült gyors, alacsony fogyasztású 4 gigabájtos modulok már jövőre feltűnhetnek több gyártó csúcstelefonjaiban és táblagépeiben is.

Új mobil készülékekbe szánt, alacsony fogyasztású memória gyártásába kezd a Samsung. A koreai óriás egy blogposztban jelentette be, hogy a világon elsőként 8 gigabites LPDDR4 chipeket dob piacra, amelyek mintegy kétszeres adatsűrűséget kínálnak az előző generációs megoldásokhoz képest. A 20 nanométeres eljárással készült memória a vállalat szerint a PC-kben, illetve szerverekben használt (DDR3-as) DRAM-nál is gyorsabb, ráadásul jóval alacsonyabb fogyasztás mellett. Az új Samsung lapkák első körben valószínűleg nagyméretű, Ultra HD kijelzővel felszerelt mobil csúcskészülékekben jelennek majd meg.

Az LPDDR4-gyel az órajel a vállalat szerint a 3,2 gigahertzet is elérheti, sőt idővel akár a hagyományos DDR4 memóriáét is meghaladhatja, ezzel kompenzálva a keskenyebb memóriabusz-csatornák miatt elszenvedett hátrányt. A sávszélesség is komoly növekedést mutat, az LPDDR3 másodpercenként 17 gigabájtos értékéhez képest az LPDDR4 már 35 gigabájtot produkál. Ennek az egységes memória-alrendszerrel rendelkező mobilok esetében különösen nagy jelentősége van. Itt ugyanis ugyanazzal a sávszélességgel gazdálkodik a CPU és a GPU, valamint a processzoron található egyéb feldolgozóegységek (képfeldolgozó, hálózat, stb.). A nagyobb sávszélességnek így az UHD videók feldolgozásánál, nagyon nagy (20 megapixeles vagy nagyobb) felbontású sorozatfotózásnál és természetesen játékok alatt lehet nagy szerepe.

Hello, itt az idei SYSADMINDAY!

Szabadtéri helyszínen idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt. Melós hónapok után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal.

Hello, itt az idei SYSADMINDAY! Szabadtéri helyszínen idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt. Melós hónapok után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal.

A gyártónak az üzemi feszültséget is sikerült tovább csökkenteni, az új Samsung memória már 1,1 volton működik, ami a gyártó szerint egy 2 gigabájtos LPDDR4 egység esetén akár 40 százalékkal kisebb fogyasztást jelenthet egy hasonló kapacitású, LPDDR3 modulhoz képest - ez persze nem csak az alacsonyabb üzemi feszültségnek, de a gyorsabb feladatvégzésnek is köszönhető, amelyet a Samsung saját, alacsony szintű LVSTL (Low-Voltage Swing-Terminated Logic) technológiájával igyekezett optimalizálni, hogy kis feszültség mellett is tarthatók legyenek a magasabb órajelek. Emellett a megnőtt sávszélességgel párhuzamosan az egy bit adatra jutó felhasznált energia is látványosan, 4 pikojoule-ról mindössze 2-re csökkent - ez persze később az egyes gyártók finomhangolásait követően még változhat.

A 8, illetve a korábbi 6 gigabites LPDDR4-es Samsung modulok 2 és 3 gigabájtos változatai idén decemberben váltak elérhetővé a gyártók számára, a 4 gigabájtos modulok megjelenése pedig 2015 elején várható. Ennek megfelelően jövőre már feltűnhetnek az első, a 4 gigabájt LPDDR4 memóriával felszerelt készülékek, bár ezekre inkább az év második felében érdemes számítani - természetesen nem csak a Samsung okostelefonjaiban és táblagépeiben, hiszen a cég chipjeit számos gyártó használja.

A K8s annyira meghatározó technológia, hogy kis túlzással szinte az összes IT-szakemberre nézve karrier-releváns.

a címlapról

jogsértés

39

Bajban lehet az X az EU-ban

2024. július 12. 13:21

A Bizottság előzetes döntéshozatali eljárása szerint a közösségi platform működése több ponton is törvénysértő.