:

Szerző: Hlács Ferenc

2014. december 10. 10:21

Két új vállalati NAS jött a Synologytól

A Synology legújabb kisvállalati tárolója ARM-alapú chipre cseréli a korábbi generációk Intel processzorát, míg a nagyobb megoldás kitart az x86-os lapka mellett. A kisebb, DS2015xs névre keresztelt NAS továbbá két 10 gigabites SFP+ portot is kapott - ráadásul ára sem csillagászati.

Új NAS-okat leplezett le a Synology, amelyek egyikét kis- és középvállalati termékeitől szokatlan módon ARM processzorral szerelt fel - az ilyen lapkák meglehetősen ritkák a túlnyomórészt az Intel által uralt piacon. A chipeknek köszönhetően a Synologynak sikerült egy kategóriájában, illetve képességeihez mérten viszonylag olcsó, 10 gigabites SFP+ portokkal felszerelt készüléket piacra dobnia. A másik új termék már a nagyobb ügyfeleket célozza, esetében a gyártó továbbra is kitart az Intel processzor mellett.

32 bites ARM processzor

A DS2015xs névre hallgató NAS önmagában nyolc merevlemez befogadására képes, a vállalat 12 lemezes DX1215 kiegészítőjével azonban ez a szám összesen húszra is feltornázható. Az eszköz a kiegészítővel együtt maximum 18 lemeznek otthont adó DS1815+-t követi a vállalat termékpalettáján, amelynél nagyobb bővített kapacitása mellett két fentebb is említett SFP+ csatlakozójával is többet nyújt.

Hello, itt az idei SYSADMINDAY!

Szabadtéri helyszínen idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt. Melós hónapok után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal.

Hello, itt az idei SYSADMINDAY! Szabadtéri helyszínen idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt. Melós hónapok után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal.

Emellett természetesen az ARM lapka is ott van, amely az eddig szinte teljesen ismeretlen Annapurna Labs terméke. Az AL-514 nevű négymagos, 1,7 gigahertzen ketyegő chip az AnandTech információi szerint Cortex-A15 magokkal dolgozik, ráadásul LPAE-képes (Large Physical Address Extension) így 32 bites felépítésére ellenére több mint 4 gigabájt RAM-ot is képes kezelni. Az eszközbe ennek megfelelően akár 8 gigabájt DDR3 memóriát is tehetünk, noha alapértelmezetten csak ennek felével érkezik. A  szerénynek tűnő hardver ellenére a gyártó akár másodpercenként 2095 megabájtos szekvenciális olvasást ígér az eszköztől.

Akár 120 terabájt bővített kapacitás

A készülékbe a szokott módon 3,5, illetve 2,5 hüvelykes meghajtókat is tehetünk (legyen az HDD vagy SSD) SATA III vagy SATA II csatolókkal. A bővítőegység nélküli legnagyobb elérhető kapacitás 48 terabájt, ha mind a 8 helyet 6 terabájtos lemezekkel töltjük fel, a kiegészítővel pedig akár 120 terabájt is elérhető. A HDD-k természetesen menet közben is cserélhetők. Ami a csatlakozókat illeti, az eszköz hátoldalán két USB 3.0 és egy soros kiegészítőport is akad, továbbá két gigabites LAN, illetve ugyancsak kettő 10 gigabites SFP+ aljzat.

A DS2015sx ugyanazt a hardveres titkosítást, illetve Synology DSM (DiskStation Manager) operációs rendszert használja majd, mint a korábbi verziók, így a végfelhasználók számára a gyakorlati kezelés során nem jelent differenciát az új processzor bevezetése. A chip hűtése itt passzív, a merevlemezek hőmérsékletét viszont két ventilátor tartja normális szinten - ha az egyik meghibásodik, a másik kapcsol kétszeres sebességre, amíg a hibát el nem hárítják. A legújabb Synology NAS 1400 dollárért vásárolható meg, ami egészen vonzó összeg hasonló teljesítmény mellett.

A nagytesó

A második újdonságban, azaz a DS3615xs-ben már nem ARM lapka, hanem egy kétmagos, 3,4 gigahertzes Intel Core i3-4130 chip dolgozik, szintén 4 gigabájt RAM mellett - ezt itt akár 32 gigabájtig is bővíthetjük, a nyolc darab memóriafoglalatnak köszönhetően. A DS3616xs egy 12 lemezes NAS, amelyhez kiegészítővel akár további 24-et is adhatunk. Ezt az eszközt is 3,5, illetve 2,5 hüvelykes merevlemezekkel vagy SSD-kkel pakolhatjuk tele, amelyek kapacitása egyenként legfeljebb 6 terabájt lehet, a maximális önálló kapacitás így 72 terabájt, bővítőegységgel pedig 216 terabájt.

A vállalat szerint a nagyvállalati eszközzel akár másodpercenként 2352 megabájtos szekvenciális olvasási sebesség is elérhető. A hátlapon itt is megtaláljuk a két USB 3.0 portot, a gyártó továbbá négy darab gigabites Ethernet-csatlakozót és egy PCIe foglalatot is tett az eszközre - utóbbiba olyan hálózati kártyák építhetők, amelyek további gigabites vagy 10 gigabites csatlakozókkal rendelkeznek. Ventilátorból ezen a modellen is kettőt találunk, ugyanolyan biztonsági megoldásokkal mint a DS2015xs-nél, és szintén a Synology DSM fut rajta. A DS3616xs várható árát a gyártó egyelőre nem közölte.

A K8s annyira meghatározó technológia, hogy kis túlzással szinte az összes IT-szakemberre nézve karrier-releváns.

a címlapról

jogsértés

39

Bajban lehet az X az EU-ban

2024. július 12. 13:21

A Bizottság előzetes döntéshozatali eljárása szerint a közösségi platform működése több ponton is törvénysértő.